ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Το ελπιδοφόρο συστατικό που μπορεί να δαμάσει τις μεταλλάξεις

Κορωνοϊός: Το ελπιδοφόρο συστατικό που μπορεί να δαμάσει τις μεταλλάξεις

Μια μάλλον ανατρεπτική θεραπεία που βρίσκεται υπό διερεύνηση, θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για τους ασθενείς με κορωνοϊό, μιας και μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες μεταλλάξεις του ιού.

α δηλητήρια του σκορπιού εξετάζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen και του Πανεπιστημίου Suez Canal της Αιγύπτου ως ένα ενδεχόμενο πανίσχυρο όπλο ενάντια στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που θα μπορούσαν να ανακύψουν σε βάθος χρόνου.

Η θεραπευτική χρήση του δηλητηρίου του σκορπιού δεν είναι κάτι καινούριο για την ανθρωπότητα, καθώς χρησιμοποιούταν ως θεραπευτικό μέσο από την αρχαιότητα στην Ινδία και στην Κίνα.

Ποια είναι όμως εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν το δηλητήριο τόσο πολύτιμο; Το αξιοπερίεργο κοκτέιλ του δηλητήριου του σκορπιού περιέχει ορισμένα βιολογικά ενεργά πεπτίδια, πολλά από τα οποία δρουν ως ενεργές νευροτοξίνες, ενώ άλλα έχουν ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιική δράση και παίζουν βασικό ρόλο στη θωράκιση του δηλητηριώδη αδένα από κάποια μικροβιακή λοίμωξη.

Τι διερεύνησαν οι μελετητές

Τα συγκεκριμένα πεπτίδια αποτελούν και το εναρκτήριο σημείο για να σχεδιαστούν νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών τέθηκαν τα δηλητήρια των σκορπιών, αφού πρώτα πραγματοποιήθηκε η συλλογή των διαφορετικών ειδών με βάση τις αρχές της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια για την Πρόσβαση στους Γενετικούς Πόρους και τη Δίκαιη Κατανομή των Οφελών που προκύπτουν από τη χρήση τους και τις σχετικές νομοθεσίες. Οι σκορπιοί έπειτα επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Από κάθε είδος του σκορπιού, απομονώθηκε ένας δηλητηριώδης αδένας με στόχο να αναλυθεί το γενετικό του υλικό, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση των πεπτιδίων που περιέχει το δηλητήριο. Λόγω της πολυπλοκότητας του δηλητηρίου, με τις πολλαπλές τοξίνες που περιέχει, χρειάστηκαν διάφορα και ενδελεχή πειράματα.

Μετά τη διαδικασία του καθαρισμού και την ταυτοποίηση των πεπτιδίων, τα πεπτίδια θα συντεθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες και θα τροποποιηθούν δομικά για να προσδώσουν τις ιδιότητες τους παρόμοιες με εκείνες ενός φαρμάκου, χρησιμοποιώντας ένζυμα προσαρμογής στο εργαστήριο του Δρ. Houssen.

O ίδιος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του γι’ αυτό το project: «Η μελέτη των δηλητηρίων του σκορπιού ως πηγή δημιουργίας νέων φαρμάκων είναι ένας συναρπαστικός και παραγωγικός τομέας που αξίζει περαιτέρω έρευνας. Έχουμε ήδη άλλωστε παρατηρήσει ότι αυτά τα δηλητήρια περιέχουν εξαιρετικά ισχυρά βιοενεργά πεπτίδια, ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά άλλα που αναμένουν την ανακάλυψή μας» καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top