ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα πληρώνουν τα ‘μαλλιοκέφαλα’ τους οι Κύπριοι - Σε ποια επαρχία θα ‘πέσουν κεφάλια’ - Αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο

Θα πληρώνουν τα ‘μαλλιοκέφαλα’ τους οι Κύπριοι - Σε ποια επαρχία θα ‘πέσουν κεφάλια’ - Αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο

Η πιλοτική-δοκιμαστική χρήση των καμερών φωτοεπισήμανσης έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 25/10 με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέδωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο βοηθός διευθυντής του τμήματος Τροχαίος (αλλά και υπεύθυνος για το σύστημα φωτοεπισήμανσης) Χάρης Ευριπίδου και παρά το γεγονός ότι σε αυτό το στάδιο οι παραβάτες τη γλιτώνουν μόνο με προειδοποίηση (η οποία θα αποστέλλεται κατ’οίκον) τα ευρήματα μαρτυρούν την αναγκαιότητα του εγχειρήματος.

Μόλις στο πρώτο 48ωρο (που επί της ουσίας μπορεί να θεωρηθεί 12ωρο, αφού τόσες ήταν οι ώρες που χρησιμοποιήθηκαν οι κάμερες) έχουν καταγραφεί 840 (!) παραβιάσεις, με τις 550 εξ’αυτών να αφορούν κόκκινο σηματοδότη τροχαίας ενώ άλλες 390 παραβίαση του ορίου ταχύτητας.

Πρόκειται λοιπόν για νούμερα που μπορούν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς πέραν των εξωδίκων η ρίζα του προβλήματος εστιάζεται σε παρατεταμένη απειθαρχία και παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός πως το 80% των παραβιάσεων που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στο σύστημα αφορούν την επαρχία Λευκωσίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μία μόνο κινητή κάμερα που τοποθετήθηκε σε δρόμο της πρωτεύουσας να εντοπίζει 300 παραβιάσεις σε ένα μόνο βράδυ.

Στα… ενθαρρυντικά σημεία (αν μπορεί να αναφερθεί ως τέτοιο) ο βοηθός διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας πρόσθεσε πως αισθητά λιγότερες ήταν οι παραβάσεις που καταγράφηκαν στον αυτοκινητόδρομο (Λευκωσίας-Λεμεσού) υπενθυμίζοντας πως 4 στα 5 δυστυχήματα εντοπίζονται εντός των τειχών των πόλεων.

Οι πρώτες «προειδοποιητικές» επιστολές των παρανομούντων θα αρχίσουν να αποστέλλονται άμεσα μέσα στις επόμενες μέρες ενώ σε ότι αφορά τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων που εγείρονται -για τον εντοπισμό των παραβατών- έχει εξασφαλιστεί σχετική άδεια της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, το Αρχείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Φόρου Εισοδήματος και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ενώ η εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί η συλλογή και ανάλυση των δεδομένων υποχρεούται να τοποθετεί προειδοποιητικές πινακίδες για την ύπαρξη καμερών τουλάχιστον 100 μέτρα από το σημείο.

Μάλιστα, μέσω της ταυτοποίησης θα μπορούν να εντοπιστούν οχήματα με κρυμμένα, αλλοιωμένα ή καθόλου νούμερα εγγραφής και θα καταγγέλονται και για αυτές τις παραβάσεις. Στον τομέα της οδηγικής παιδείας δυστυχώς νοσούμε και τα εξώδικα δεν είναι φυσικά το πρόβλημα, αλλά η καλλιέργεια οδηγικής συνείδησης.

Τα στοιχεία είναι πραγματικά σοκαριστικά αφού με απλά μαθηματικά παρατηρείται περισσότερη από μία παράβαση του ΚΟΚ κάθε 60’ δευτερόλεπτα με την συντριπτική πλειοψηφία να εστιάζεται σε παραβίαση κόκκινου σηματοδότη και όριο ταχύτητας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top