ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Χριστίνα Γιαννάκη: €6,3 εκατ. «γλύτωσε» το Υπουργείο Υγείας από προσφορές για rapid tests και PCR

Χριστίνα Γιαννάκη: €6,3 εκατ. «γλύτωσε» το Υπουργείο Υγείας από προσφορές για rapid tests και PCR

«Η προσπάθεια για εξοικονομήσεις ήταν συνεχής και πάντοτε στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπονται»

Μείωση στις τιμές των rapid test και PCR πέτυχε το Υπουργείο Υγείας με τις συνολικές εξοικονομήσεις να φτάνουν σε περίπου €4,3 εκατ. και την εξασφάλιση δωρεάν ποσοτήτων rapid test, συνολικής αξίας €2 εκ., περίπου, δηλαδή εξοικονόμησε συνολικά €6,3 εκατ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η Γενική Διευθύντρια του Υπ. Υγεία Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, δήλωσε πως η προσπάθεια για εξοικονομήσεις ήταν συνεχής και επίπονη και πάντοτε στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.

Διασφάλιση διαφάνειας και μέγιστου ανταγωνισμού
«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει η νομοθεσία και αναλόγως του χρόνου που είχε το Υπουργείο Υγείας στη διάθεσή του για να ανταποκριθεί, έχει μέχρι στιγμής, με πλήρη διαφάνεια, διασφαλίσει κατά περίπτωση, τον μέγιστο δυνατό ανταγωνισμό», δήλωσε η κα. Γιαννάκη.

Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Υγείας έχει διενεργήσει συνολικά 17 διαγωνισμούς για rapid tests, εκ των οποίων οι 13 ήταν με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και οι τέσσερις με ανοικτό διαγωνισμό. Πρόσθετα έγινε προμήθεια 472.300 τεστ από διαγωνισμό της Ε.Ε.

Μάλιστα, η συνολική δαπάνη για την προμήθεια 9.976.080 τεστ ταχείας ανίχνευσης ανήλθε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 σε €20.122.166, με μέσο όρο τιμής €2.01 ανά τεστ. Σημειώνεται ότι, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας σύμβασης, ο μέσος όρος θα διαμορφωθεί σε €1.85 ανά τεστ.

Παράλληλα, το Υπουργείο διενήργησε 13 διαγωνισμούς για αγορά υπηρεσιών από κινητές μονάδες δειγματοληψίας για τη διενέργια rapid test. Οι επτά πραγματοποιήθηκαν με επείγουσες διαδικασίες με βάση τη νομοθεσία, τρεις έγιναν με ανοικτή διαδικασία (ο ένας βρίσκεται στο στάδιο υποβολής προσφορών) άνω των ορίων και τρεις με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι €250 χιλιάδες.

Όσον αφορά τα PCR, επιτεύχθηκε μείωση των τιμών από 110 ευρώ τον Απρίλιο του 2020 σε 15 ευρώ σήμερα. «Με την έναρξη των προγραμμάτων δειγματοληπτικού ελέγχου και μετά από δικές μου οδηγίες έχουμε προβεί σε διαπραγματεύσεις με τα κλινικά εργαστήρια με στόχο τη μείωση στη τιμή κάποιων συμβάσεων με τη συνολική εξοικονόμηση να ανέρχεται σε €104.344», σημείωσε η κα. Γιαννάκη.

Μάλιστα, μέσω της διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, και μείωση στην τιμή των μοριακών εξετάσεων στο πλαίσιο της ιχνηλάτισης, από €34 το 2020 σε €10 το Α’ εξάμηνο του 2021, υπολογίζεται ότι έχει εξοικονομηθεί ποσό ύψους €2.4 εκατ.

Δείτε εδώ το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Τέλος από την ΕΔΕΚ Ο Γιώργος Βαρνάβα: Αποχωρεί με «καρφιά» κατά Σιζόπουλου

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Βαρνάβα, μέσω γραπτής δήλωσης του. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top