ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις κατά αμάχων στο Κονγκό

Δεκάδες νεκροί σε επιθέσεις κατά αμάχων στο Κονγκό

Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή στην Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των επιθέσεων που εξαπολύθηκαν σε τουλάχιστον τρία χωριά και οι οποίες αποδίδονται σε αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF), έγινε σήμερα γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.


Ο απολογισμός που αρχικά ανέφερε πέντε νεκρούς στην επίθεση σε ένα νοσοκομείο της Κισούνγκα, "επανεκτιμάται σε 38 νεκρούς μετά την ανακάλυψη νέων σορών στον άξονα Καμουάνγκα - Κιμπασιαμουάγκα", δύο γειτονικά χωριά, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Kivu Security Tracker (KST).

Το τοπικό τμήμα της Ερυθράς Ημισελήνου έκανε επίσης λόγο για συνολικά 38 νεκρούς. "Τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν με τα χέρια τους δεμένα και οι λαιμοί τους κομμένοι με ματσέτες", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Καλεβέρουα, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου.

"Προς το παρόν είναι δύσκολο να έχουμε τον ακριβή αριθμό των ανδρών και των γυναικών που σκοτώθηκαν γιατί δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την έρευνα για τον εντοπισμό σορών μέσα στα δάση", πρόσθεσε. Αυτοί οι θάνατοι προστίθενται σε "τουλάχιστον 1.137 αμάχους που σκοτώθηκαν στο Βόρειο Κίβου και το Ιτούρι από την έναρξη της κήρυξης κατάστασης πολιορκίας στις 6 Μαΐου", σύμφωνα με το KST.

Την 6η Μαΐου ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, ο Φελίξ Τσισεκέντι, κήρυξε σε "κατάσταση πολιορκίας" τις ανατολικές επαρχίες Ιτούρι και Βόρειο Κίβου, προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα για τη μείωση της βίας, ιδίως των επιθέσεων της ADF. Αξιωματικοί του στρατού αντικατέστησαν τους πολιτικούς κυβερνήτες των δύο επαρχιών.

Την οργάνωση ADF, η οποία ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ίδρυσαν μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1995. Η οργάνωση αυτή κατηγορείται για φρικαλεότητες εναντίον αμάχων που κατηγορεί πως συνεργάζονται με τον στρατό αφότου οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της.

Θεωρείται η πιο ανελέητη από τις 122 ένοπλες οργανώσεις που έχει καταγραφεί πως δρουν στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Τον περασμένο Μάρτιο, οι ΗΠΑ καταχώρησαν την ADF στη λίστα των "τρομοκρατικών οργανώσεων" που συνδέονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top