ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Κύπρια μονογονιός ζει σε άθλιες συνθήκες: Ο λόγος που δεν την εγκρίνουν για το ΕΕΕ - «Χρειάζομαι δουλειά , κινδυνεύω να μείνω στο δρόμο»

Κύπρια μονογονιός ζει σε άθλιες συνθήκες: Ο λόγος που δεν την εγκρίνουν για το ΕΕΕ - «Χρειάζομαι δουλειά , κινδυνεύω να μείνω στο δρόμο»

Ακόμα μια ιστορία απόγνωσης απο μητέρα μονογονιό βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα απο την ιστοσελίδα μας. Μια μητέρα ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, ψάχνει για δουλειά αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που της έκοψαν ρεύμα και νερό.

Μια ιστορία η οποία δεν είναι η μοναδική στην Κυπριακή κοινωνία, καθώς αρκετές οικογένειες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μητέρα μονογονιός δυο παιδιών 10 και 18 ετών, προσπαθεί μόνη της εδω και χρόνια να τα μεγαλώσει και να επιβιώσει. TO THEMAONLINE επικοινώνησε μαζί της η οποία μίλησε για όσα βιώνει .

Ο λόγος που την απορριπτουν για το ΕΕΕ

"Ημουν αρκετά χρόνια άνεργη και έκανα 3 φορές αίτηση στο ελάχιστο εγγυημένο για επίδομα αλλά την απόρριπταν με την δικαιολογία ότι ο μεγάλος μου γιος είχε κάποια λεφτά ( όχι πολλά) στην τράπεζα που του έβαζε συγγενικό πρόσωπο απο την πλευρά του πατέρα του. Και αν και πεινούσα και αποτάθηκα στο Γραφείο Ευημερίας μου έλεγαν ότι δεν δικαιούμασταν το ΕΕΕ"

Οπως μας ανέφερε, αρκετές φορές της έκοψαν το ρεύμα και το νερό, καθώς δεν είχε να τα πληρώσει. Ενώ δίπλα της στάθηκαν τόσο η εθελοντική ομάδα "Προσφέρω απλόχερα/Κύπρος" με την Σάλλυ Παναγιώτου, ο πάτερ της ενορίας όσο και ένας άνθρωπος που την στήριξε επίσης με τρόφιμα. 

Στη συζήτηση που είχαμε μας εξήγησε ότι λόγω του ότι δεν είναι λήπτες ΕΕΕ , παρότι είναι μονογονιός , ανεργή και σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, δεν δικαιούται την ανάλογη έκπτωση στο ρεύμα, σύμφωνα με τα νέα σχέδια στήριξης του Υπουργείου "Θα έπρεπε για εμας να υπάρχει μια πρόβλεψη, μια στήριξη στην εκπτωση σε μονογονιούς και ανέργους".

 

Δούλευε στο δημόσιο αλλά δεν την μονιμοποίησαν ποτέ και έμεινε άνεργη

Απεγνωσμένα ζητά να δουλέψει για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένεια της. Στο παρελθόν και ενώ έκανε συνεχώς αιτήσεις για συνεντεύξεις, φάνηκε τυχερή και βρήκε δουλειά ως εποχική στο δημόσιο όπου και είχε παραμείνει αρχικά 11 μήνες με ένα μήνα διακοπή , στη συνέχεια συμπλήρωσε ακόμα 11 μήνες με διακοπή ενός μήνα και στην πορεία 7 μήνες, όπως μας ανέφερε. "Αφού κάλυψα τους 29 μήνες που δικαιούμουν, δεν μονιμοποιήθηκα ποτέ , αν και υπήρχαν θέσεις κατα την διάρκεια της εργασίας μου,  ποτέ δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο μου, αφήνοντας με άνεργη"

Ψάχνει δουλειά

"Θέλω και ψάχνω να βρω δουλειά. Αλλά επειδή εχω ανήλικο παιδί και δεν έχω καμία βοήθεια κάποιος να μου το προσέχει, μπορώ να δουλεύω μόνο εως το μεσημερί, όπου και παίρνω το παιδί απο το σχολείο. Αν δεν δουλέψω κινδυνεύω να βρεθώ στο δρόμο και να χάσω το σπίτι μου".

Ενα συχνό φαινόμενο για τους μονογονιούς με ανήλικα τέκνα , το οποίο προβληματίζει το γεγονός κατα πόσο το κράτος έχει δημιουργήσει "ασπίδα πρόληψης και προστασίας" για τέτοιες οικογένειες ώστε οι μητέρες ή πατέρες να μπορούν να δουλεύουν και να μην "εγκλωβίζονται" στο σπίτι μετά το μεσημέρι , αφαιρώντας τους το δικαίωμα σε μια φυσιολογική εργασία και ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Ζει σε ακατάλληλες συνθήκες

Δεν χρειάζεται και πολλά για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η μητέρα με τα παιδιά της ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες. Αρκεί να ρήξει κάποιος μια ματιά στις πιο κάτω φωτογραφίες.

"Λογω του ότι δεν έχω δουλειά δεν μπόρεσα να κάνω την απαραίτητη συντήρηση στο σπίτι. Το σπίτι θέλει συντήρηση και δεν κατάφερα να το κάνω ποτέ. Πριν δυο χρόνια ήρθαν και το είδαν απο τον Ερυθρο Σταυρό για να με βοηθήσουν, κατέγραψαν όλα όσα είδαν αλλά δεν αλλαξε τιποτα. Απλά στέλνουν ένα κουπόνι 50ευρώ τις γιορτές".

Οπως θα δείτε στις πιο κάτω φωτογραφίες , πόρτες σπασμένες, καναπέδες διαλύθηκαν, τοιχοι με υγρασία ή σημεία που η μπογιά έχει πέσει, πάγκοι και συρταρία σπασμένα.

Κινδυνεύω να χάσω το σπίτι

Ακομα και αν ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, το σπίτι είναι ακόμα χρεωμένο. "Χρωστώ 130.000 δεν μπορώ να δώσω δόση γιατί δεν έχω δουλειά. Οποτε είχα δουλειά έδινα. Εχει χρόνια όμως να μπορέσω να δώσω δόση με αποτέλεσμα να έχει φύγει απο τα δάνειο του οργανισμού και έχει πάει στα κόκκινα. Κινδυνεύω να βρεθώ στο δρόμο".

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top