ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα όριά της η Λάρνακα με το μεταναστευτικό…

Στα όριά της η Λάρνακα με το μεταναστευτικό…

Πολύ μεγάλες, σε ανησυχητικό βαθμό, είναι οι ροές μεταναστών στην πόλη της Λάρνακας το τελευταίο διάστημα μετά την έξοδο τους από τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Εξυπηρέτησης Μεταναστών που λειτουργεί στη Λάρνακα, από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αποτάθηκαν για βοήθεια στο κέντρο σχεδόν τρεις χιλιάδες άτομα, ενώ οι αριθμοί των μεταναστών που ζητούν στήριξη παρουσιάζουν συνεχώς αυξητική τάση.

Η λειτουργός – ψυχολόγος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Μεταναστών Λ/κας Άντρη Μιχαήλ δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι πρώτιστο μέλημα των μεταναστών που ζητούν βοήθεια είναι η εξασφάλιση σίτισης, διαμονής κι εργασίας.

Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κοινωνική και ψυχολογική στήριξη αυτών των ατόμων, καθώς επίσης και ανάγκη για βοήθεια σε θέματα υγείας. «Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τις 2 Νοεμβρίου αποτάθηκαν στο κέντρο μας 2.908 άτομα, αιτητές ασύλου, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και υπήκοοι τρίτων χωρών μετά την έξοδό τους από τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αυξητική τάση και μπορεί να χαρακτηριστεί ανησυχητικός, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις που υπάρχουν κυρίως σε θέματα υποδομών στην πόλη, αλλά και σε θέματα σίτισης κι εξεύρεσης εργασίας», σημείωσε η κ.Μιχαήλ.

Το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό η Λάρνακα, μαζί με τη Λεμεσό, δέχονται τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών παγκύπρια, πιστεύεται ότι οφείλεται στ’ ότι είναι παραθαλάσσιες πόλεις και οι προοπτικές για εξεύρεση εργασίας σε διάφορους χώρους σίτισης είναι μεγαλύτερες. Περαιτέρω, το κέντρο, το οποίο απαρτίζεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς- συμβούλους και μία ψυχολόγο (Άντρη Μιχαήλ, Χριστίνα Ελευθεριάδου, Καρολίνα Οντάτζιη) παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες με στόχο την ενημέρωση των μεταναστών όσον αφορά την κοινωνική τους ένταξη. Προσφέρει, επίσης, υπηρεσίες εργασιακού προσανατολισμού κι εκπαίδευσης (εκμάθηση ελληνικής και αγγλικής γλώσσας) καθώς και συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη. Παρέχεται, ακόμα, εξατομικευμένη φροντίδα, δηλαδή καταγράφονται οι ανάγκες του κάθε μετανάστη (σε θέματα ρουχισμού, διαμονής κ.α.) και σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς γίνονται προσπάθειες για την κάθε δυνατή βοήθεια που μπορεί να δοθεί.

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μεταναστών Λ/κας, το οποίο εξυπηρετεί και τις ανάγκες των μεταναστών που διαμένουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο, στεγάζεται στην οδό Απολλώνος. Λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (10π.μ.-6μ.μ.) και τρεις Κυριακές το μήνα (10π.μ.-5μ.μ.). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ αποτείνονται στα τηλέφωνα 22080350, 96101024, 25, 26. Το έργο με τίτλο «Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Cardet.   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top