Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ: Αναφέρεται στις συμφωνίες για το συνταξιοδοτικό και στην κατάργηση περιορισμών πλήρωσης θέσεων

29.11.2021
13:54
Κοινωνία

Στις συμφωνίες για το συνταξιοδοτικό και για την κατάργηση των περιορισμών στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων στον Προϋπολογισμό, στην κατάληξη στο θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και της διατμηματικής προαγωγής, στο θέμα των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου (ΕΑΧ) και στην έναρξη διαλόγου για σταδιακή αποκατάσταση των επιδομάτων και των υπερωριών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίος μιλώντας ενώπιον του 58ου συνεδρίου της Οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ματθαίος είπε ότι έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών και έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για κατάργηση των προνοιών του νόμου που θέτει περιορισμούς στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων στον Προϋπολογισμό με την παγοποίησή τους και επικαλέστηκε σχετική ενημέρωση που έχει, σύμφωνα με την οποία «τα κόμματα είναι θετικά ως προς το θέμα κατάργησης των σχετικών προνοιών της Νομοθεσίας για τις θέσεις Προαγωγής και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής».

Επίσης, ο κ. Ματθαίος εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα του Συνταξιοδοτικού, αναφέροντας ότι η ικανοποίηση της Οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων «δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι κατοχυρώνονται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των συναδέλφων μας, αλλά και στο ότι έχουμε επιτύχει την ολοκλήρωση της Συμφωνίας με πολύ ευνοϊκούς όρους».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, αποτελεί η ένταξη στο Σχέδιο όχι μόνο των μόνιμων υπαλλήλων που έχουν διοριστεί μετά την 1.10.2011, αλλά και των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου, καθώς επίσης και των Ειδικών Αστυφυλάκων, διασφαλίζοντας έτσι το σύνολο των συναδέλφων. "Να θυμίσω το Αφορολόγητο για τους μόνιμους και την ημερομηνία πρόσληψης και για τους ΕΑΧ", είπε.

Αναφορικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας και της διατμηματικής προαγωγής, ο κ. Ματθαίος είπε πως «υπήρξε συνεννόηση και κατάληξη με την επίσημη πλευρά πριν λίγες μέρες» και πρόσθεσε ότι αυτά που ζήτησε η ΠΑΣΥΔΥ τα πέτυχε «σε μεγάλο βαθμό».

Εξήγησε πως ενώ προηγουμένως δεν λαμβανόταν καθόλου υπόψη η ενδοτμηματική εμπειρία, «καταφέραμε να μοριοδοτείται με μέχρι 5 μονάδες στο αποτέλεσμα του εξεταστικού κέντρου» και πρόσθεσε πως αυτό «είναι σημαντικό, γιατί ουσιαστικά στο στάδιο αυτό το αρχικό, το καθοριστικό, πριμοδοτείται ο υποψήφιος που προέρχεται από το Τμήμα, με ποσοστό 11%, ενώ αν αφορά στους συναδέλφους που θα προχωρήσουν στην ΕΔΥ ουσιαστικά μοριοδοτούνται με 12,5%».

Συμφωνήσαμε, επίσης, συνέχισε, «στη διαφοροποίηση των συντελεστών βαρύτητας των κριτηρίων, όπως για παράδειγμα αύξηση της σύστασης του Προϊσταμένου του Τμήματος από 5 σε 10 μονάδες, ενώ έχουμε επίσης μειώσει το βαθμό επιτυχίας από το 50 στο 40».

«Θεωρώ ότι οι βελτιώσεις που πετύχαμε είναι σημαντικές, ώστε να αναγνωρίζεται σε σημαντικό βαθμό η εμπειρία των συναδέλφων και η υπηρεσία τους στο Τμήμα», σημείωσε ο ΓΓ της Οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, «για την κατανόηση που επέδειξαν στις ανησυχίες μας, ώστε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να βρούμε τη χρυσή τομή στο θέμα της διατμηματικής προαγωγής».

Είπε ακόμη ότι οι βελτιώσεις αυτές «στοχεύουν πρώτιστα στην εύρυθμη λειτουργία και αποδοτικότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας, που ήταν το κοινό ζητούμενο».

Επίσης, σε σχέση με το θέμα αποκατάστασης επιδομάτων και υπερωριών, ο κ. Ματθαίος ανέφερε ότι στην τελευταία συνάντηση της ολομέλειας της Κεντρικής Γραμματείας της οργάνωσης με τον Υπουργό Οικονομικών συμφωνήθηκε να ξεκινήσει εντατικός διάλογος, για σταδιακή αποκατάσταση των επιδομάτων και των υπερωριών στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα και πρόσθεσε ότι "τώρα που έχει λήξει το θέμα της μεταρρύθμισης θα προχωρήσουμε σε άμεσες και εντατικές διαβουλεύσεις, για επίλυση και αυτού του θέματος, καθώς ο Υπουργός έδειξε κατανόηση και είναι κατ’ αρχάς σύμφωνος για την επίλυσή του".

Αναφορικά με το θέμα των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου (ΕΑΧ), ο κ. Ματθαίος, αφού σημείωσε ότι το θέμα αυτό αφορά έναν αριθμό προσωπικού πέραν των 6.000, είπε πως είναι «απαράδεκτο να υπάρχουν υπάλληλοι με υπηρεσία 10, 15 και 20 χρόνων, καθηλωμένοι και μετέωροι χωρίς καμιά προοπτική ανέλιξης».

«Η ΠΑΣΥΔΥ πρωτοστάτησε με μια σειρά ενεργειών για διασφάλιση του μη τερματισμού των υπηρεσιών όλων των ΕΑΧ που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας, καθώς και για τις βελτιώσεις στα θέματα αδειών ανάπαυσης, ασθενείας, μητρότητας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α. κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι, όλα αυτά και η εν γένει προσπάθειά της ΠΑΣΥΔΥ «θα είναι ημιτελής αν δεν τακτοποιήσουμε το θέμα της μονιμοποίησης και το δικαίωμα της ανέλιξης».

Στο σημείο αυτό, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι το θέμα έχει ανατεθεί σε συγκεκριμένο νομικό για την ετοιμασία νομοσχεδίου για τη μονιμοποίηση μελών της ΠΑΣΥΔΥ και πρόσθεσε πως η Οργάνωση ετοιμάζεται «και για εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μη συνταγματικότητας» των όσων προγραμματίζονται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «και αυτό το πολύ σημαντικό θέμα θα κλείσει εντός του 2022, με επιτυχία».

Επιπλέον, ο κ. Ματθαίος εξέφρασε τη στήριξη και υποστήριξή της οργάνωσης στον θεσμό του ΓεΣΥ, ενώ σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους».

«Και ενώ σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και ιδιαίτερα αυτών που προσλαμβάνονται με τη μέθοδο των προσωπικών συμβολαίων, παραμένουν άλυτα, το επίπεδο συνεννόησης και η ποιότητα των εργασιακών σχέσεων δεν ανταποκρίνονται ποσώς στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες σε έναν Οργανισμό Δημοσίας Ωφελείας όπως ο ΟΚΥπΥ», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης πως αν δεν υπάρξει βελτίωση, «με τη δημιουργία σύντομα Επιτροπής Διαβούλευσης και Επίλυσης Εργασιακών Θεμάτων, δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με τη Διοίκηση του ΟΚΥπΥ».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ματθαίος είπε ότι «η αποκατάσταση της τάξης που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ, μαζί με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, θα πρέπει να αποτελούν βασικό σημείο αναφοράς στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης» και εξέφρασε την ευχή «οι συγκυρίες να βοηθήσουν στην αλλαγή του κλίματος και επιτέλους ο τόπος μας να απελευθερωθεί και να επανενωθεί».

Αναφορικά με εσωτερικά θέματα της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Ματθαίος είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ χρειάζεται να αλλάξει τρόπο λειτουργίας, αναφέροντας ότι «οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές και να προέρχονται από τα εκλελεγμένα Σώματα, να υπάρξει οικονομικό νοικοκύρεμα, να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό στον τρόπο λειτουργίας μας και εφαρμογή διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με τη βοήθεια σύγχρονων μηχανογραφημένων λογιστικών συστημάτων, έτσι ώστε να εργαζόμαστε με άμεση και πλήρη γνώση των δεδομένων».

Επίσης, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε πως εντοπίστηκαν αδυναμίες στην οικονομική διαχείριση της Στέγης Συνταξιούχων, ενώ υπήρξαν κάποιες επώνυμες καταγγελίες για το θέμα και με απόφαση των Σωμάτων, διεξάγεται σχετική έρευνα και έχει προσληφθεί εσωτερικός ελεγκτής.

Εξάλλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Αντώνης Κουτσούλλης είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι οι λειτουργοί που στελεχώνουν τη δημόσια υπηρεσία και ταγμένοι να εξυπηρετούν το λαό και τον τόπο.

«Από την αποτελεσματικότητα και την επάρκειά μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αναμόρφωση του παραγωγικού προτύπου της χώρας και συνακόλουθα η πρόοδος όλων», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι έχουμε στο ενεργητικό μας την καταγραφή και αναγνώριση διαχρονικά του σημαντικού ρόλου που έχουμε διαδραματίσει, τόσο σε κρίσιμα σημεία της σύγχρονης ιστορίας μας, όσο και πολύ πρόσφατα, όταν ο δημόσιος τομέας υπήρξε και συνεχίζει να είναι πρωτοστάτης στην αναχαίτιση της ανείπωτης πανδημίας του κορωνοϊού, αναδεικνύοντας, ξανά, το θεμελιακό ρόλο της δημόσιας υπηρεσίας στην αντιμετώπιση κρίσεων και συνθηκών έκτακτης ανάγκης».

«Δικαιούμαστε λοιπόν να απαιτούμε από την Πολιτεία και ικανοποίηση και των δικών μας αιτημάτων, αλλά και απαλλαγή της υπηρεσίας από προβλήματα που την ταλαιπωρούν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ