Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Eπελαύνει ο ιός, γεμάτα τα νοσοκομεία - Συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας

07.12.2021
08:11
Κορωνοϊός

Χτυπούν κόκκινο οι επιδημιολογικοί δείκτες στην Κύπρο και η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες εντείνει την ανησυχία στο υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων εάν η αυξητική τάση συνεχιστεί και τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Τα 706 κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο από συνολικά 100,991 τεστ (ποσοστό θετικότητας 0.70 %), επιβεβαιώνει την ανοδική τάση που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα (27 Νοεμβρίου-3 Δεκεμβρίου) κατά τη διάρκεια της οποίας τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε σχέση με την εβδομάδα 6 – 12 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, η αύξηση άγγιξε το 111%, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό.Τα περισσότερα κρούσματα (456 τον αριθμό) κατά την εβδομάδα 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου σημειώθηκαν στην ηλικιακή ομάδα 6 – 11 χρόνων και ακολουθούν οι ηλικίες 12 – 17 (354 κρούσματα), 30 – 34 και 35 – 39 (332 κρούσματα) και οι ηλικίες 25 – 29 με 281 κρούσματα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι συμβατοί και με το χαμηλό επίπεδο εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ηλικίες από 12-15 ετών (εμβολιαστική κάλυψη μόνον 28.8%) 16-17 ετών (42%). Στις ηλικίες 18-19 ετών η εμβολιαστική κάλυψη είναι λίγο πιο πάνω από το μισό 51.1% αλλά με αυξητική τάση, σαν αποτέλεσμα και των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Αυξητική είναι η τάση των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ όπου νοσηλεύονται 116 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 41 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Μια χώρα μετά τις άλλες μελετούν το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, κάτι το οποίο μάλλον δεν συζητείται καν στην Κύπρο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας αναμένει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο χορήγησης υποχρεωτικής άδειας σε επαγγελματίες υγείας και λειτουργούς άλλων υπηρεσιών του κράτους (όπως τα σώματα ασφαλείας).

Λιγότερο συμπτωματική η «Όμικρον»

Η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται στην Κύπρο παρατηρείται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία από τις πρώτες εξετάσεις θεωρείται αρκετά πιο μεταδοτική από άλλες μεταλλάξεις αλλά λιγότερο συμπτωματική από τη «Δέλτα», η οποία ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Τα μέτρα στο μικροσκόπιο

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης τοποθετούνται την ερχόμενη εβδομάδα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι θα αξιολογήσουν τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου και αναλόγως των ευρημάτων θα χαράξουν το πλάνο για τη συνέχεια. Ζητούμενο είναι να περισώσουν τις γιορτές ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας το εορταστικό δεκαπενθήμερο. Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από χθες Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, σε συνέχεια των προηγούμενων μέτρων που λήφθηκαν στο τέλος Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου 2022, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες που θα εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα αεροδρόμια, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο PCR.

Επίσης, από 6 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, εφαρμόζεται πρωτόκολλο τηλεργασίας για ποσοστό 20% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον ιδιωτικό και στον κρατικό και ευρύτερο κρατικό τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, όπως αυτές καθορίζονται στο διάταγμα. Διευκρινίζεται, πως στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται εργαζόμενοι οι οποίοι απουσιάζουν από την εργασία τους, είτε με άδεια ανάπαυσης, είτε με άδεια ασθενείας, είτε γιατί αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού. Η τηλεργασία κρίνεται υποχρεωτική σε επιχειρήσεις/υποστατικά όπου εργοδοτούνται πέραν των 10 προσώπων.

Από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022, αναστέλλονται όλες οι παρουσιάσεις εφέδρων και εθνοφυλάκων, ενώ από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου 2022, αναστέλλονται όλες οι χριστουγεννιάτικες ή άλλες εκδηλώσεις εντός και εκτός των εμπορικών κέντρων. Για τις οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από Δήμους, κοινότητες, χώρους θρησκευτικής λατρείας ή εκδηλώσεις όπου παραχωρείται ο χώρος για διεξαγωγή της εκδήλωσης από τους πιο πάνω φορείς, οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή/και οι διοργανωτές οφείλουν να τηρούν τις πρόνοιες του παρόντος Διατάγματος καθώς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη συμμόρφωση από τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών η εκδήλωση θα αναστέλλεται με άμεση ισχύ. Η είσοδος στις πιο πάνω εκδηλώσεις επιτρέπεται με την προσκόμιση *SafePass είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος (δύο δόσεις ή μία δόση στην περίπτωση του Johnson&Johnson) πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια Covid-19 με ισχύ 6 μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε χώρους εστίασης/ξενοδοχεία θα μπορούν να διεξαχθούν, νοουμένου ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα που διέπουν τους συγκεκριμένους χώρους.

Για τις εκδηλώσεις που έχει ήδη δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Υγείας βάσει προηγούμενων αποφάσεων, θα πρέπει οι διοργανωτές να τηρήσουν το ειδικό πρωτόκολλο που ανακοινώθηκε για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Για την διεξαγωγή, γραπτών εξετάσεων, συνεδρίων, συνεδριάσεων, πανηγυριών, φεστιβάλ και αθλητικών διοργανώσεων, όπως αναφέρονται στο διάταγμα, θα πρέπει να εξασφαλίζεται έγκριση από το Υπουργείο Υγείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Τα μέτρα προβλέπουν σύσταση μη διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδρομών από ιδιώτες. Ήδη με προηγούμενες αποφάσεις έχει ανασταλεί η διεξαγωγή των σχολικών εκδρομών. Στη σύσταση περιλαμβάνονται και οι οργανωμένες αποδράσεις των μαθητών σε ορεινά καταλύματα.

Εργαστηριακές εξετάσεις PCR και Rapid τεστ ανά ηλικία:

-6-11 ετών απαιτείται αρνητική εργαστηριακή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid τεστ σε εβδομαδιαία βάση (εξαιρούνται παιδιά 6 ετών που φοιτούν στην προδημοτική εκπαίδευση).

-12-17 ετών απαιτείται αρνητική εργαστηριακή εξέταση διάρκειας 72 ωρών (PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test).

-18 και άνω απαιτείται αρνητική εργαστηριακή εξέταση διάρκειας 72 ωρών σε περίπτωση PCR και 48 ωρών σε περίπτωση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test).