ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας – Νέα παρέμβαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας

Χωρίς τέλος η κατρακύλα της τουρκικής λίρας – Νέα παρέμβαση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα παρενέβη για τέταρτη φορά σήμερα καθώς το δολάριο ξεπέρασε σήμερα και τις 14 τουρκικές λίρες πραγματοποιώντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Το δολάριο έφτασε στις 14,75 τουρκικές λίρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, και υποχώρησε στα 14,13 επίπεδα μετά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Πάντως, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου σύσκεψη με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους γενικούς διευθυντές των δημόσιων τραπεζών για να εξετάσουν την κατάσταση.

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ γράφει ότι η ελβετική τράπεζα UBS αποφάσισε να μην δημοσιεύσει έκθεση για την τουρκική λίρα. Ο αναλυτής της UBS Τίλμαν Κολμπ εξέδωσε ένα σημείωμα πελάτη στο οποίο δηλώνει ότι δεν θα δημοσιεύουν πλέον έκθεση για την τουρκική λίρα και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγνοήσουν τις τελευταίες συμβουλευτικές εκθέσεις τους για την τουρκική λίρα.

Ο αναλυτής της UBS Kolb είχε δημοσιεύσει μια έκθεση στα τέλη Νοεμβρίου και δήλωνε ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας αντανακλά την άποψη ότι το τρέχον πλαίσιο νομισματικής πολιτικής είναι ανεπαρκές για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και ως εκ τούτου δεν απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω υποτίμησης.

Αξιολογώντας αυτή την απόφαση της UBS, ο οικονομολόγος Βεϊσέλ Ουλούσοϊ επέκρινε τις οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η πολιτική στάση που δεν ταιριάζει με την οικονομική πραγματικότητα μας έφερε σε αυτό το σημείο».

Σημειώνοντας ότι οι τράπεζες προετοιμάζουν εκθέσεις εκτίμησης, όπως προβλέψεις συναλλαγματικών ισοτιμιών, προβλέψεις βιομηχανικής ανάπτυξης, προβλέψεις ζήτησης και προσφοράς εργασίας που θα αποστέλλονται στους πελάτες τους και στους μεγάλους επενδυτές κάθε μήνα, ο Ουλούσοϊ είπε ότι η σαφής έκφραση της απόφασης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής στάσης στην η οικονομία.

Όπως είπε η απόφαση ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων αποφάσεων στην τουρκική οικονομία. «Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη νομισματική κρίση. Ως εκ τούτου, όλοι θα πάρουν θέση σύμφωνα με αυτήν. Η αποθήκευση είναι ένα αποτέλεσμα. Ο κύριος λόγος είναι οι ανισορροπίες στην οικονομία», ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top