ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2022: Στόχος είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισόδημα του Κύπριου πολίτη αναφέρει ο Αβέρωφ

Προϋπολογισμός 2022: Στόχος είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισόδημα του Κύπριου πολίτη αναφέρει ο Αβέρωφ

Στόχος μας είναι στα επόμενα χρόνια να αυξήσουμε σημαντικά το κατά κεφαλήν εισόδημα του Κύπριου πολίτη και έχουμε τις προοπτικές και το όραμα να το πετύχουμε, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συμπλήρωσε ότι για να υπάρχει σταθερότητα οικονομική, κοινωνική και πολιτική είναι προαπαιτούμενο να συνεχίσει ο ΔΗΣΥ σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο όραμα του ΔΗΣΥ για ένα ποιοτικό, σύγχρονο κράτος, φιλικό προς τις επιχειρήσεις, που παρέχει κίνητρα και επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, που θα υπηρετεί, και δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Ένα ψηφιακά μετασχηματισμένο κράτος, ανέφερε, που θα ανοίγει δρόμους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και μέσα από την ανάπτυξη στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες. Που στηρίζει και ενδυναμώνει, πρόσθεσε, την προοπτική των δυναμικών τομέων της οικονομίας.

«Που δημιουργεί νέους τομείς ανάπτυξης στους οποίους υπάρχει προοπτική, όπως της εκπαίδευσης, της υγείας, της ενέργειας, των νεοφυών επιχειρήσεων, της έρευνας και τεχνολογίας, της πράσινης ανάπτυξης και της γαλάζιας οικονομίας, για να καταστούμε περιφερειακό κέντρο ανάπτυξης και πόλος επενδύσεων. Να συνεχίσουμε ενθαρρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, με όσο το δυνατό χαμηλότερα φορολογικά βάρη και γραφειοκρατία», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε έκκληση για ψήφιση του φετινού προϋπολογισμού του κράτους, ενός προϋπολογισμού αναπτυξιακού με αύξηση στις κοινωνικές δαπάνες που συνδράμει στην πορεία ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας.

Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ το έβαλε στο ράφι, ενώ η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ το εφάρμοσε». Συμφώνησε απόλυτα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ότι αυτή την ευλογία του ΓεΣΥ πρέπει να την προστατεύσουμε κτυπώντας τις καταχρήσεις και τις παρανομίες και εφαρμόζοντας απόλυτα αυτό που ψηφίσαμε. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος του πολυασφαλιστικού αλλά ψήφισε το μονοασφαλιστικό για να έχει ο Κύπριος ασθενής ΓεΣΥ. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Αναφέρθηκε επίσης στην μεταρρύθμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λέγοντας ότι σωστά εφαρμόστηκε όταν η χώρα είχε 18% ανεργία για να προστατευτούν αυτοί που έχουν ανάγκη. Ωστόσο όπως είπε, σε μια οικονομία που ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού χρειάζεται μέσα από κοινωνικό διάλογο να επανεξεταστεί όχι η κατάργηση αλλά η βελτίωση αυτού του μεταρρυθμιστικού πλαισίου.

Αναφέρθηκε στο Σχέδιο «Κύπρος - το αύριο», που αποτελεί το νέο αναγκαίο μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας. Για να συμβεί αυτό, ανέφερε, πρέπει «να αξιοποιήσουμε τα 4,5 δις που αντιστοιχούν για την κυπριακή οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να χτίσουμε πάνω σε όσα έχουμε πετύχει μέσω των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα».

Ανέφερε ότι με το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», το Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο», μετατρέπεται ξανά η κρίση σε ευκαιρία, και «δίνουμε τη δική μας απάντηση, τον δικό μας σχεδιασμό στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας». Κάλεσε όλους τους Βουλευτές να δώσουν στην πατρίδα μας την ευκαιρία που της αξίζει, για ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Είπε επίσης ότι στις βουλευτικές εκλογές οι πολίτες έστειλαν πολλά και σημαντικά μηνύματα με πιο σημαντικό το αίτημα να προχωρήσουμε σε τομές και ρήξεις προς την κατεύθυνση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην απονομή δικαιοσύνης και την ισονομία, στην εξυπηρέτηση του πολίτη και τη χρήση της τεχνολογίας, στην αντιμετώπιση της συστημικής διαφθοράς, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην οικοδόμηση ενός νέου, υγιούς και βιώσιμου οικονομικού μοντέλου, όπου η Κύπρος δυναμικά θα προοδεύει.

Παράλληλα ανέφερε ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει ριζικά τη μοίρα της Κύπρου είναι η λύση του Κυπριακού.

«Όσο η πατρίδα μας παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή, τόσο τα οράματα του κυπριακού Ελληνισμού παραμένουν ανεκπλήρωτα. Δυστυχώς όμως, η Τουρκία μένει εγκλωβισμένη στο ρόλο του ταραξία. Εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο», είπε.

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, ανέφερε δεν λείπει η βούληση του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Προέδρου Αναστασιάδη, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές.

«Γνωρίζουμε ότι οι παρανομίες, παρενοχλήσεις και προκλήσεις της Τουρκίας δεν πρόκειται να εκλείψουν χωρίς επανεκκίνηση του διαλόγου. Έτσι, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι πρέπει να περνάμε το μήνυμα και στο εξωτερικό, πως είμαστε έτοιμοι για επανεκκίνηση των συνομιλιών όποτε κι αν το επιλέξει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε ακόμα ότι «μαθήματα πατριωτισμού από το ΑΚΕΛ είναι καλό να περιορίζονται», αφού είναι το κόμμα που είπε το όχι για να τσιμεντώσει το ναι και «φτάσαμε σε οριακά σημεία να τσιμεντωθεί η διχοτόμηση».

Όσον αφορά την υγειονομική κρίση είπε ότι τα θετικά αποτελέσματα στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας, οφείλονται πρώτα απ’ όλα στην υπεύθυνη στάση των συμπολιτών μας. Τους χρωστάμε γρήγορα, ανέφερε, ακόμη καλύτερες εξελίξεις.

Είπε επίσης ότι «καταφέραμε, όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις αλλά και να μεταστρέψουμε το κλίμα στην οικονομία, με αποτέλεσμα τους σημερινούς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ανάπτυξη που σημαίνει δουλειές, τζίρους, εισόδημα, αξιοπρέπεια».

Δήλωσε υπερήφανος που Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός, και μέσα από μια εθνική συνεννόηση «σταθήκαμε δίπλα στην κοινωνία σε άλλη μια κρίση».

Είπε ακόμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα πλησιάσει το 6% σε σχέση με συρρίκνωση ύψους 5,1% το 2020. Την ίδια ώρα, ανέφερε, έχουμε ήδη φτάσει σε επίπεδα σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη βάση θα κτίσουν όχι μόνο για το 2022 αλλά συνολικά για το μέλλον της χώρας. Ο προϋπολογισμός είπε προνοεί αυξημένες κατά 10% αναπτυξιακές δαπάνες σε σχέση με πέρσι.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε δαπάνες ύψους 717 εκ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη ώστε να οδηγηθούμε στην απεξάρτηση της οικονομίας από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές των ορυκτών καυσίμων και σε δαπάνες ύψους 170 εκ ευρώ για έργα ψηφιακής μετάβασης, αύξησης της παραγωγικότητας και της παραγωγικής βάσης.

«Έτσι χτίζεται το μέλλον. Με πράξεις, πρόγραμμα και στοχοπροσήλωση. Αν πέρυσι μιλούσαμε εδώ για έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, που απέδωσε τα μέγιστα διαφυλάττοντας με τις πρόνοιές του την υγεία των συνανθρώπων μας και στηρίζοντας την οικονομία, σήμερα μιλάμε για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που δεν στοχεύει στο πρόσκαιρο κομματικό όφελος αλλά στο αύριο», είπε.

Απαντώντας σε αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι το κόμμα μας έκανε μαθήματα οικονομίας, ένα κόμμα που «παρέδωσε μια χρεοκοπημένη οικονομία, αξιολογημένη στην κατηγορία σκουπιδιών», που διπλασίασε το δημόσιο χρέος και κατέγραψε την πιο μεγάλη ύφεση που γνώρισε ποτέ, ανέβασε την ανεργία στο 16-18%, που γέμισε τη χώρα με κοινωνικά παντοπωλεία, που κούρεψε το λάβαρο της εργατιάς, την ΑΤΑ, που με δικά τους νομοσχέδια το 2012 κουρεύτηκαν οι κοινωνικές παροχές, μας απέκλεισε από τις αγορές και μας οδήγησε στις τρόικες.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η οικονομία εν μέσω πανδημίας καταγράφει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που πλησιάζουν το 6%, πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Είπε επίσης ότι τα όσα καταλογίζει το ΑΚΕΛ στο ΔΗΣΥ, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κρίθηκαν σε επτά απανωτές αναμετρήσεις από το 2013 ως το 2021, με επτά απανωτές ήττες του ΑΚΕΛ στα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του κόμματός του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Πτώμα στη Σωτήρα: Πιθανόν το πρόσωπο να βρισκόταν σε βάρκα με μετανάστες - Τα σενάρια που μελετούν οι ανακριτές

Η Τόνια Σωτηροπούλου μας γνωρίζει τη μαμά της - Δείτε φωτογραφία



Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση ο 34χρονος

Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε σήμερα (23/04) γύρω στις 12:30 το μεσημέρι στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top