Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Ανισότητα μεταξύ τελειόφοιτων λόγω τηλεργασίας καταγγέλουν οι γονείς - Ζητούν επαναφορά Παγκυπρίων Εξετάσεων

20.12.2021
12:06
Κοινωνία

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων, μετά από την πρώτη συνεδρία του νέου Διοικητικού της Συμβουλίου, επαναξιολογώντας την κατάσταση, ζητά όπως, για φέτος μόνο, ανασταλούν οι εξετάσεις τετραμήνων για την Γ' τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και οι Παγκύπριες Εξετάσεις διεξαχθούν όπως και την προηγούμενη χρονιά.

Σε ανακοίνωση τους, οι οργανωμένοι γονείς αναφέρουν ότι αυτή η διευθέτηση θα δώσει χρόνο και ανάσα τόσο στους τελειόφοιτους, όσο και στους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν στην ουσιαστική εμπέδωση και προετοιμασία για ένα καλό απολυτήριο και έναν καλό βαθμό στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

«Με τα σημερινά δεδομένα πλέον δεν είναι αυτοσκοπός οι εξετάσεις, αλλά η ποιότητα στην εκπαίδευση των παιδιών μας. H πανδημία αυτή την περίοδο παρουσιάζει έξαρση, η εμφάνιση της μετάλλαξης 'Ο', τα κρούσματα και οι επαφές αυξάνονται μέρα με την ημέρα και η εκπαίδευση των μαθητών τίθεται ξανά σε δοκιμασία με μεγάλο αριθμό παιδιών να είναι σε αυτοπεριορισμό και να διδάσκονται με ασύγχρονη ή σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε πολλές περιπτώσεις όχι με την υβριδική», προστίθεται.

Η ανισότητα που δημιουργείται ανάμεσα στους μαθητές λόγω της τηλεκπαίδευσης, σημειώνεται, επηρεάζει ιδιαίτερα τους τελειόφοιτους οι οποίοι δεν αγωνίζονται απλώς για έναν βαθμό απολυτηρίου, αλλά και για έναν βαθμό που θα τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και θα τους δώσει τα εφόδια να διεκδικήσουν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο τους στο μέλλον.

«Έτσι και αλλιώς, η νομοθεσία των τετράμηνων δεν εφαρμόστηκε στην πλειοψηφία της σωστά όσον αφορά στο 60% της προφορικής αξιολόγησης. Μαρτυρία, τα πολλά διαγωνίσματα και τα ανύπαρκτα project. Αν έπρεπε να εφαρμοστεί η νομοθεσία των τετράμηνων, θα έπρεπε αυτή να εφαρμοστεί στην ολότητά της και όχι επιλεκτικά», αναφέρεται.

Ζητούμε από την Αρμόδια Αρχή, σημειώνουν οι οργανωμένοι γονείς, να αναλογιστεί το άγχος και την πίεση που βιώνουν οι φετινοί τελειόφοιτοι, αφού πέραν των φετινών μαθησιακών προκλήσεων, έχουν να διαχειριστούν και το άγχος και την αβεβαιότητα που τους προκάλεσαν οι δύο προηγούμενες χρονιές κατά τις οποίες έλαβαν μεγάλο μέρος της εκπαίδευσής τους μέσα από μία οθόνη.

«Η ύλη δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί στον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο κι έτσι ασκείται πολλή πίεση για κάλυψη της ύλης σε στενά χρονοδιαγράμματα. Όλα αυτά μαζί με τις μαθησιακές ελλείψεις των προηγούμενων χρόνων, επιδεινώνουν το άγχος και τη συναισθηματική αστάθεια των τελειοφοίτων. Υπαρκτή και φέτος η ανισότητα σε επίπεδο εκπαίδευσης ανάμεσα στους τελειόφοιτους λόγω του ότι μία μερίδα τους βρίσκεται καθημερινά σε αυτοπεριορισμό και λαμβάνει στο μεγαλύτερο ποσοστό ασύγχρονη εκπαίδευση, με υλικό που λαμβάνουν οι γονείς τους από το σχολείο, πρόσφατο παράδειγμα σχολείο στη Λεμεσό», προστίθεται.

Ως εκ τούτου, αναφέρουν οι οργανωμένοι γονείς, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να αναστείλει μόνο για φέτος τις εξετάσεις τετραμήνων για την Γ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Επίσης, καλούν το Υπουργείο όπως τους παραδώσει την έκθεση αξιολόγησης του θεσμού των τετραμήνων που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο. Συγχρόνως, καλούν και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αναλογιστεί τις δικές της ευθύνες για τις στρεβλώσεις στη νομοθεσία καθώς και τις συνέπειες της εφαρμογής της φέτος στους τελειόφοιτους μαθητές, δεδομένης της παραδοχής του λανθασμένου της τριπλής εξέτασης και της θυματοποίησης τους.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, επαναδιατυπώνουμε εμφαντικά την ετοιμότητά μας για άμεση έναρξη διαλόγου προς ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας για τα τετράμηνα, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το θέμα, καθώς και προς την άμεση εξεύρεση του ορθού και αντικειμενικού τρόπου αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών της Γ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών μέσα από τον θεσμό των τετράμηνων, αλλά και τον καλύτερο τρόπο διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης», επισημαίνεται.

Όσον αφορά στην εξαγγελία της θεσμοθετημένης οργάνωσης των μαθητών, της ΠΣΕΜ για εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 21 Δεκεμβρίου για τις εξετάσεις τετραμήνων, οι οργανωμένοι γονείς αναφέρουν ότι «σεβόμαστε αλλά και στηρίζουμε το δικαίωμα των παιδιών μας να διαμαρτύρονται για θέματα που τους αφορούν και ειδικότερα για το κοινό μας αίτημα προς αναστολή της εφαρμογής των τετράμηνων για φέτος και μόνο για την Γ΄ Τάξη των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών».

Πηγή: ΚΥΠΕ