ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aπασχόληση εκπαιδευτικών με σύμβαση: Τι ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας

Aπασχόληση εκπαιδευτικών με σύμβαση: Τι ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας

Σχετικά με το θέμα της απασχόλησης εκπαιδευτικών με σύμβαση, είναι αλήθεια ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας υπάρχουν κατ’ αναλογία περισσότεροι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως το παρατηρεί η ΟΕΛΜΕΚ με σχετική δημόσια παρέμβασή της, χθες.

Όπως είναι όμως πολύ καλά γνωστό, αυτό οφείλεται σε ιδιομορφίες και ειδικές ρυθμίσεις για την απασχόληση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο. Οφείλεται στο ότι ακόμα και όταν μειώνεται ο αριθμός των μαθητών/τριών, προκύπτουν πρόσθετες ανάγκες και επομένως αριθμός νέων συμβάσεων, ως συνέπεια των όρων απασχόλησης των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, κατά τη σχολική χρονιά 2021-22 παρά τον ελαφρά χαμηλότερο αριθμό των μαθητών/τριών στη Μέση Εκπαίδευση, παρουσιάστηκε ανάγκη για απασχόληση περίπου 80 πρόσθετων συμβασιούχων εκπαιδευτικών, ως αποτέλεσμα της ετήσιας μείωσης του διδακτικού χρόνου των υφιστάμενων εκπαιδευτικών.

Ο αριθμός των μαθητών/τριών παρουσιάζει διαχρονικά συνεχή μείωση, η οποία μεταξύ 2007-08 και 2021-22 έφτασε σε ποσοστό 18,3% στη Μέση Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εκπαιδευτικών αυξάνεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των σχολικών ετών 2016-17 και 2020-21, για περίπου αμετάβλητο αριθμό μαθητών/τριών (μείωση 0,2%), προέκυψε αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών (μόνιμων, συμβασιούχων και αορίστου χρόνου) κατά 7,5%. Σημειώνεται ότι ανάλογη τάση παρατηρείται και στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Η «εύκολη» ή και «αυτόματη» λύση θα ήταν, όπως διεκδικεί η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, «η αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων». Μήπως όμως επιβάλλεται και ένας προβληματισμός για την αντιστοίχιση των πραγματικών αναγκών -όπως προκύπτουν από τον αριθμό μαθητών/τριών- και του αριθμού των απασχολούμενων εκπαιδευτικών;

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας καταχωρείται το αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή - Γίνονται οι τελευταίες αλλαγές

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να καταχωρηθεί στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο από τη νομική ομάδα του Γενικού Εισαγγελέα, αίτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top