ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προδρόμου: Δίνει εξηγήσεις για αντικαταστάσεις καθηγητών – «Υπάρχει θεσπισμένη διαδικασία»

Προδρόμου: Δίνει εξηγήσεις για αντικαταστάσεις καθηγητών – «Υπάρχει θεσπισμένη διαδικασία»

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα Τρίτη 11 Ιανουαρίου σε δηλώσεις, στο Υπουργείο, αναφορικά με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Επειδή αναπαράγονται δημόσια διάφορες πληροφορίες που συχνά δεν είναι καν ακριβείς, θα ήθελα να προβώ σε κάποιες διευκρινίσεις. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση με την επαναλειτουργία των σχολείων μέσα σε αυτή την κατάσταση και την έξαρση της πανδημίας.

Μια πρόκληση την οποία με τεράστιες προσπάθειες και δυσκολίες καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε. Τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη μέρα λειτουργίας των σχολείων έγινε κατορθωτό, παρά τους μεγάλους αριθμούς, να αντικατασταθούν ή να αναπληρωθούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι χρειάστηκε να απουσιάσουν από την έδρα. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση, που χρειάστηκε να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αυτό που έγινε ήδη από τις μέρες των αργιών και καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου είναι ότι οι διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, και πάντοτε σε ανοικτή γραμμή με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), κατάφεραν να καταγράψουν τις ακριβείς ανάγκες και να δώσουν λύσεις για την αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν.

Ως γνωστόν, αρμοδιότητα για αντικαταστάσεις έχει η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Η αντικατάσταση γίνεται μέσω δημόσιου διαγωνισμού και ηλεκτρονικής διαδικασίας. Επισημαίνεται ωστόσο ότι, ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέσα από τις προκηρύξεις της ΕΕΥ, στη Δημοτική Εκπαίδευση δόθηκε η ευκαιρία, λόγω των αριθμών, εκτός από αδιόριστους δασκάλους να διεκδικήσουν θέση αντικατάστασης και αδιόριστοι νηπιαγωγοί, αλλά και φιλόλογοι.

Στις περιπτώσεις εκείνες που μέσα από τις διαδικασίες της ΕΕΥ και την προκήρυξη δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι εκπαιδευτικοί για αντικαταστάτες στις θέσεις που πρέπει να πληρωθούν, οι ανάγκες ικανοποιούνται από το Υπουργείο μέσω διαδικασίας αναπλήρωσης. Υπάρχει διαδικασία θεσπισμένη για αναπληρώσεις.

Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην εκπαίδευση προνοείται ότι έχουν καθήκον να αναπληρώσουν συναδέλφους τους για ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση.

Αρά λοιπόν αυτή είναι μια δεύτερη δεξαμενή που έχει αξιοποιηθεί, ενώ στη συνέχεια έχουμε αξιοποιήσει και εκπαιδευτικούς από άλλα προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, οι οποίοι μπόρεσαν να αντικαταστήσουν εκπαιδευτικούς που απουσίαζαν στη Δημοτική Εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, οι σχολικές μονάδες μετά τη λήξη των διακοπών των Χριστουγέννων έχουν επαναλειτουργήσει κανονικά και τα τμήματα που λειτούργησαν ήταν όλα στελεχωμένα.

Ο στόχος του ΥΠΠΑΝ είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με φυσική παρουσία στις σχολικές μονάδες και θα παλέψουμε, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να δοθούν οι αντικαταστάσεις και να υπάρξει αναπλήρωση των κενών. Αυτά προς απάντηση των διαφόρων σχολίων, τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα, αλλά και θέλοντας να υπογραμμίσω και να επαναλάβω τις ευχαριστίες μας στις χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά και στις διευθύνσεις των σχολείων με τις οποίες έχουμε συνεχή συνεργασία και που έχουν ανταποκριθεί σε αυτές τις ιδιαίτερες δυσκολίες».

Σύσκεψη του Υπουργού Παιδείας με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, σύσκεψης με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης κ. Κυπριανός Λούης και ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Ηλίας Μαρκάτζιης.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε: «Είχαμε σήμερα συνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της συνάντησης μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται και για το γεγονός ότι παρόλες τις δυσκολίες αυτές τις δυο μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση και τα σχολεία μπόρεσαν να λειτουργήσουν με αντικαταστάσεις και αναπλήρωση των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν εξαιτίας της πανδημίας.

Έγινε, επίσης, μια γενικότερη ενημέρωση για τη λειτουργία των σχολείων και για τη γραπτή αξιολόγηση που θα έχουμε από την επόμενη Παρασκευή, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας.

Είναι κοινή η επιθυμία, ο σκοπός μας να παραμείνουν τα σχολεία μας σε λειτουργία με φυσική παρουσία, αλλά ταυτόχρονα και με υγειονομική ασφάλεια.

Συζητήσαμε και για μέτρα υγειονομικής προστασίας στα σχολεία και για τον γενικότερο χειρισμό των κρουσμάτων και των επαφών, όπως βεβαίως και για τα μόνιμα ζητήματα που μας απασχολούν: την ποιότητα της εκπαίδευσης, την οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.ο.κ. Είναι μια συζήτηση την οποία θα συνεχίσουμε και στη συνέχεια.

Ευχαρίστησα, τέλος, τους οργανωμένους γονείς γιατί σε όλη τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας της πανδημίας είναι στο πλευρό της δημόσιας εκπαίδευσης, έχουμε την ίδια έγνοια και με τη συνεργασία και των γονέων, όπως και των εκπαιδευτικών, μπορούμε να μην θυσιάσουμε την εκπαίδευση των παιδιών στην πανδημία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top