ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χιόνια και στα ημιορεινά – Ζητούν στήριξη για θέρμανση οι κάτοικοι

Χιόνια και στα ημιορεινά – Ζητούν στήριξη για θέρμανση οι κάτοικοι

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίας καταγράφουν οι ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου. Ο υδράργυρος καταγραφεί θερμοκρασία μείον δύο βαθμούς στην Παναγιά και στο Στατό-Αγιο Φώτιο, ενώ το πρωί σημειώθηκε χαλαζόπτωση και ελαφριά χιονόπτωση με αποτέλεσμα κοινοτάρχες και κάτοικοι της περιοχής να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τις επιχορηγήσεις για την θέρμανση, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το ψύχος.

Ο Μιχάλης Κίμωνος, πρόεδρος του Κ.Σ. Στατού Αγίου Φωτίου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων είναι μεν συνηθισμένοι στο κρύο, αλλά δυστυχώς τα κόστη για τη θέρμανση είναι πολύ υψηλά. Πρόσθεσε πως είναι εδώ που χρειάζεται το Κράτος, αν επιθυμεί να στηρίξει τις ορεινές κοινότητες της υπαίθρου, να έρθει αρωγός και να αυξήσει το επίδομα τουλάχιστον, όπως είπε, στο σημείο που ήταν πριν την οικονομική κρίση. Σε όλους τους κυβερνητικούς παρατήρησε τα εισοδήματα τους έχουν ανεβεί στο σημείο που ήταν προ της οικονομικής κρίσης, εκτός από τους γεωργούς και τα επιδόματα των ορεινών κοινοτήτων. Οι κάτοικοι της υπαίθρου, σημείωσε, “δυσκολεύονται να ζεσταθούν και η ξυλεία είναι δυσκολόβρετη”. Επεσήμανε ακόμη πως είναι λάθος να κόβονται τα δέντρα για να ζεσταθούν οι κάτοικοι. Πρέπει να γίνει κάτι, κατέληξε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Σάββας Νικολάου, κοινοτάρχης Παναγιάς, ανέφερε πως την περίοδο του χειμώνα η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, ιδίως για τις περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. Οι κάτοικοι, συνέχισε, είναι κυρίως ηλικιωμένοι και ο τρόπος και το μέσο που έχουν για να ζεσταθεί το 70% του πληθυσμού των ορεινών κοινοτήτων, είναι με το τζάκι με τα ξύλα.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε πως “το Κράτος έρχεται με οικονομική στήριξη (επίδομα θέρμανσης) να επιδοτήσει τις ορεινές κοινότητες με 225 ευρώ ανά νοικοκυριό”. Είπε ωστόσο, πως αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, γιατί η αγορά ενός φορτίου ξύλα (100 ευρώ) λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να φτάσει μόνο για δύο εβδομάδες λόγω του πολικού κρύου και τη στιγμή που το τζάκι ανάβει 24 ώρες το 24ωρο. Ακολούθως αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που έκαναν κατά επανάληψη στο Κράτος για την αύξηση των επιδομάτων. Επίσης πρόσθεσε το επίδομα που καλύπτει τις αποστάσεις από τα αστικά κέντρα, στην Επαρχία Πάφου την καλύπτουν μόνο τρία με τέσσερα χωριά στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, ενώ οι περιοχές που είναι πιο απομακρυσμένες και βρίσκονται ανατολικότερα της Πάφου και είναι τρία με τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από το όριο είναι εκτός σχεδίου, χαρακτηρίζοντας το αυτό αδικία. Πρόσθεσε πως ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να επισκεφτεί από την Πάφο τα χωριά τους είναι περισσότερος από αυτό που χρειάζεται κάποιος για να μεταβεί στις κοινότητες της Χρυσοχούς.

Εξέφρασε την ελπίδα όπως εισακουστούν σημειώνοντας πως είναι καλά τα σχέδια για την ύπαιθρο και τους κατοίκους της αλλά αυτά πρέπει να είναι υποβοηθητικά και να έχουν ουσία. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Νικολάου είπε πως η Παναγιά στο κέντρο του χωριού έχει υψόμετρο 840 μέτρων και το Βουνί της Παναγιάς 1.150. Ακόμη, ο Στατός που είναι το υψηλότερο χωριό στην Επαρχία Πάφου βρίσκεται στα 900 μέτρα.

Χιόνια και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε Βαβατσινιά και ορεινή Λάρνακα
Χιόνια έπεσαν σήμερα στη Βαβατσινιά και σε άλλες κοινότητες της ορεινής Λάρνακας, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται απόψε να πέσει κάτω από το μηδέν.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης Βαβατσινιάς Αντρέας Γαβριήλ, «στην κοινότητα έπεσαν σήμερα το πρωί τα πρώτα χιόνια, κάτι που είναι ιδιαίτερα όμορφο ως θέαμα και είναι καλοδεχούμενα, αλλά ταυτόχρονα φέρνουν μαζί τους και προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τα παιδιά στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο Λευκάρων, ενώ στο οδόστρωμα εκτός από το χιόνι όσο περνά η ημέρα σχηματίζεται και παγετός, γεγονός που δυσκολεύει την κίνηση στους δρόμους».

Πρόσθεσε ότι «από τις 3 σήμερα τα ξημερώματα άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες, αλλά στη συνέχεια το έστρωσε, αφού γύρω στις 7 το χιόνι έφτασε στα 5 εκατοστά ύψος. Επειδή σήμερα αρκετοί κυνηγοί βρίσκονται στα ορεινά για κυνήγι, θα πρέπει να προσέξουν τον παγετό που αναμένεται να σχηματιστεί μετά το μεσημέρι, ενώ προσοχή χρειάζεται και από όσους οδηγούς μεταβαίνουν προς την ορεινή Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «οι δρόμοι Λευκάρων – Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς – Μαχαιρά έχουν καταστεί επικίνδυνοι για τους οδηγούς, αφού είναι ιδιαίτερα ολισθηρό το οδόστρωμα και χρειάζεται να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή. Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενημερωθήκαμε ότι απόψε η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους μηδέν βαθμούς».

Ο Κοινοτάρχης Βαβατσινιάς κάλεσε το κοινό «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, αφού οι χαμηλές θερμοκρασίες και το νερό στο οδόστρωμα θα σχηματίσουν πάγο με αποτέλεσμα η οδήγηση για οχήματα που δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, να είναι επικίνδυνη».

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top