ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Δεσμεύεται για αλλαγές επί του νομοσχεδίου για τις μολυσματικές ασθένειες σε δύο εβδομάδες

Υπ. Υγείας: Δεσμεύεται για αλλαγές επί του νομοσχεδίου για τις μολυσματικές ασθένειες σε δύο εβδομάδες

Με αναθεωρημένο κείμενο και με συγκεκριμένες αλλαγές επί του νομοσχεδίου, που αφορά στις επικίνδυνες και μολυσματικές ασθένειες και στις οποίες έχει καταλήξει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, θα επανέλθει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύτηκε όπως καταθέσει αλλαγές επί του νομοσχεδίου σε δύο εβδομάδες, ώστε να συνεχιστεί η κατ’ άρθρο συζήτηση.

Το νομοσχέδιο περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών βρέθηκε ενώπιον της συνεδρίας Επιτροπής Υγείας, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για αλλαγές στη νομοθεσία, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Υγείας είπε πως στόχος είναι να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο, έχοντας υπόψη την πανδημία που διανύουμε τα τελευταία δύο χρόνια.

«Έχουμε ακούσει με προσοχή όλα τα κόμματα, τις ανησυχίες των βουλευτών και θα επανέλθουμε με κάποιες αλλαγές που συζητήθηκαν σήμερα», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την ανησυχία των βουλευτών ως προς την ευρύτητα των εξουσιών που δίνει στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας αυτή η νομοθεσία, καθώς και την ανησυχία ότι η Βουλή θα μπορούσε με αυτό το νομοσχέδιο «να μπει στον πάγο», ο κ. Χαρζηπαντέλας είπε ότι «στόχος μας δεν είναι να μπει η Βουλή στον πάγο ή να σταματήσει τις δραστηριότητες της», για να σημειώσει ότι «βάσει νέας πρόνοιας που συζητήθηκε, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε πανδημία θα δίνεται η έγκριση από τη Βουλή και ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το σώμα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Σάββια Ορφανίδου, είπε ότι ο περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών νόμος χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί, αφού ισχύει από το 1932, για να προσθέσει πως «πρέπει να εμπλουτίσουμε αυτό το νομοσχέδιο και με τις δικές μας εμπειρίες της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια γι’ αυτό και είναι σημαντικό να το εκσυγχρονίσουμε».

Παράλληλα, είπε πως σκοπός «είναι να διατηρήσουμε την εγρήγορση που υπάρχει και σήμερα στο να βγάζει η κυβέρνηση διατάγματα, για να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα και έγκαιρα όπως χρειάστηκε να το πράξει αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια, για την πανδημία με ιδιαίτερα και συγκεκριμένα μέτρα».

«Προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες αλλαγές επί του νομοσχεδίου γι’ αυτό και σε δύο εβδομάδες έχει δεσμευτεί το ίδιο το Υπουργείο ότι θα φέρει και θα καταθέσει αναθεωρημένο κείμενο και θα συνεχιστεί απ’ όλους μας η κατ’ άρθρον συζήτηση», είπε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έκανε λόγο για «εκτρωματική και άκρως επικίνδυνη» νομοθεσία.

Όπως τόνισε «η κυβέρνηση επέμενε σε μια διαδικασία, κατά την οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οριζόντια όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς την έγκριση της Βουλής, ενώ ενσωματώνεται πρόνοια στη νομοθεσία που επιτρέπει στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία ακόμα και να κλείνει και να βάζει στον πάγο τη λειτουργία της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας».

Σημείωσε ακόμα ότι η Νομική Υπηρεσία επέμεινε «σε κάποιες απαράδεκτες πρόνοιες που είναι πιο δρακόντειες από ό,τι σε περίπτωση πολέμου», αλλά όπως πρόσθεσε «ευτυχώς ο Υπουργός Υγείας έδειξε διάθεση συνεννόησης και δεν εισάκουσε τις εμμονές της Νομικής Υπηρεσίας».

Επίσης, ανέφερε ότι ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει θετικά, αρκετές από τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ που συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή, ωστόσο, σημείωσε πως αρνήθηκε να συγκεκριμενοποιήσει ποια είναι εκείνα τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπόκεινται σε περιορισμό, κάτι που γίνεται σε περίπτωση πολέμου.

Ανέφερε μάλιστα πως αυτό «παραμένει το πιο επικίνδυνο σημείο στη νομοθεσία», για το οποίο όπως είπε «ο Υπουργός δεν αποδέχθηκε να το συζητήσει».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα κάνει δεύτερες σκέψεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως το κόμμα του πιστεύει πως «η εκτελεστική εξουσία, η οποία είναι η εξουσία που πρέπει να λειτουργεί επί καθημερινής βάσης για όλα τα θέματα που ανήκουν σε αυτήν, με βάση τις εξουσίες που της παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Κυπριακής Πολιτείας, έχει κυρίως την ευθύνη για τη λειτουργία και τη μη διάδοση αυτής της πανδημίας».

Όπως σημείωσε «οι άλλες εξουσίες οφείλουν να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν όταν και όποτε χρειάζεται η διασφάλιση των ατομικών ελευθεριών».

«Την περίοδο που πέρασε, δυστυχώς υπήρξαν και φαινόμενα, όπου υπήρξε και κατάχρηση εξουσίας και κατάχρηση δικαιωμάτων, αλλά θα πρέπει να υπομνήσουμε ότι υπήρχε η απειρία, υπήρχε η έλλειψη γνώσης και κάποιες αποφάσεις μπορεί να ήταν βεβιασμένες», είπε.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «επί του συνόλου θα πρέπει να υπομνήσω ότι γενικά η πορεία και η εξέλιξη της πανδημίας ήταν για τον τόπο μας θετική», προσθέτοντας πως «ο τρόπος και τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν προς τη θετική κατεύθυνση».

Επιπλέον, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει η συν-λειτουργία των τριών εξουσιών του κράτους και προληπτικά και κατασταλτικά, σημειώνοντας ότι «για να μπορέσει να υπάρξει αυτή η διασφάλιση των δικαιωμάτων, σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει σύμπραξη των τριών εξουσιών του κράτους, δηλαδή της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου, για να σημειώσει ότι «σε μια μελλοντική κατάσταση να επανέλθει με τις τροποποιήσεις και τις αλλαγές τις οποίες έχουν καταθέσει αρκετά κόμματα, αλλά και άλλοι οργανωμένοι φορείς».

Είπε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιορίζει τις ελευθερίες του ανθρώπου», για να προσθέσει πως «οι πρόνοιες οι οποίες περιγράφονται μέσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στην εφαρμογή τους».

Σε ανακοίνωσή Τύπου, που εξέδωσε μετά τη συνεδρία η ΕΔΕΚ αναφέρεται ότι «οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως η πανδημία, κρίνονται για την ορθότητα τους ή όχι, εκ του αποτελέσματος και όχι εκ της προθέσεως τους».

Αναφορικά με τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την παρεμπόδιση διάδοσης μολυσματικών ασθενειών, η ΕΔΕΚ αναφέρει εκ νέου ότι «η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα και πρέπει να προχωρήσει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του νόμου αναφορικά με το πλαίσιο της έκδοσης των σχετικών διαταγμάτων» και ότι «η έκδοση των διαταγμάτων στη βάση της νομοθεσίας αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσίας».

«Η ενδεχόμενη εμπλοκή της Βουλής στην έγκριση ή την έκδοση των διαταγμάτων ουσιαστικά θα παραβιάζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και την παρέμβαση στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά θα οδηγεί και σε αχρείαστη καθυστέρηση της έκδοσης με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην εφαρμογή των μέτρων και ενδεχόμενες επιβαρύνσεις στην υγεία των πολιτών», σημειώνει.

Για τον καθορισμό των μολυσματικών νόσων, αναφέρει πως «πρέπει να υπάρχει χαρακτηρισμός αυτών -και όχι στη βάση καταλόγου- δεδομένου ότι δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη στο άμεσο μέλλον ποιες από αυτές θα χαρακτηρίζονται και ποιες θα αποχαρακτηρίζονται ως τέτοιες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top