ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ταλαιπωρία μαθητών με τις εξετάσεων τετραμήνων – Αυξάνονται άγχος και ανισότητες

Ταλαιπωρία μαθητών με τις εξετάσεων τετραμήνων – Αυξάνονται άγχος και ανισότητες

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει ότι με την ανακοίνωση του προγράμματος της Β Σειράς των εξετάσεων Α τετραμήνου στις 26 Ιανουαρίου, εντόπισε αμέσως αριθμό στρεβλώσεων που ως αποτέλεσμα θα είχαν τη μεγάλη ταλαιπωρία των μαθητών/μαθητριών, την αύξηση του άγχους και τη δημιουργία εμφανούς ανισότητας σε σύγκριση με τα παιδιά που παρακάθισαν στην Α σειρά.

Αμέσως στις 27 Ιανουαρίου, σημειώνεται, στάλθηκε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας στην οποία επισημαίναμε τις στρεβλώσεις, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι η εξέταση την ίδια μέρα δύο μαθημάτων κατεύθυνσης, γεγονός που «έχει φέρει τα παιδιά στα όριά τους». Δεν μπορεί να θεωρηθεί λογικό να μπαίνουν Χημεία και Μαθηματικά (Γ Λυκείου), Χημεία και Βιολογία (Β Λυκείου) λέει.

«Για το συμφέρον των παιδιών και μόνο ζητήσαμε όπως οι δύο, Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, επεκτείνουν το πρόγραμμα ούτως ώστε να περιλαμβάνει εξέταση και τα δύο Σάββατα της εβδομάδας εξετάσεων ούτως ώστε να μην εξετάζονται μαθητές σε δύο μαθήματα κατεύθυνσης ιδίου κλάδου την ίδια μέρα και να ελαφρυνθεί το πρόγραμμά τους. Δυστυχώς, οι ανησυχίες μας και οι εισηγήσεις μας δεν εισακούστηκαν και κάθε μας φόβος έχει επιβεβαιωθεί», προστίθεται.

Είναι για μας απαράδεκτο, αναφέρουν οι οργανωμένοι γονείς, να θυματοποιείται μεγάλη μερίδα μαθητών με δικαιολογία ότι η νομοθεσία καθορίζει ότι η Β σειρά εξετάσεων διαρκεί μία εβδομάδα. «Αν η νομοθεσία έχει στρεβλώσεις, έπρεπε να διορθωθούν πριν την εξεταστική περίοδο, όπως έγινε με τόσα άλλα θέματα που αφορούσαν πρόνοιες της νομοθεσίας. Αν η τροποποίηση της νομοθεσίας δεν ήταν εφικτή, έπρεπε οι εξετάσεις να ανασταλούν και όχι να αποτελέσουν ακόμα ένα βάρος στην εκπαίδευση και στην ψυχοσυναισθηματική υγεία των παιδιών που ήδη ταλαιπωρούνται από την πανδημία, είτε ως κρούσματα, είτε ως επαφές», σημειώνεται.

Με το Β τετράμηνο να ξεκινά σε λίγες μέρες και με τις μέρες ωφέλιμου διδακτικού χρόνου να είναι μόνο 56, οι οργανωμένοι γονείς ζητούν από την Αρμόδια Αρχή να προβεί άμεσα σε αλλαγή της νομοθεσίας για επέκταση της χρονικής περιόδου της Β σειράς εξετάσεων για τις Α και Β τάξεις Λυκείων/ΤΕΣΕΚ τον Μάιο του 2022 και αναστολή των εξετάσεων Β τετραμήνου για τη Γ τάξη Λυκείων/ΤΕΣΕΚ.

«Οι μαθητές/μαθήτριες τις Γ τάξης είναι αδιανόητο για μας να χρειαστεί να περάσουν για μια ακόμη φορά την ταλαιπωρία που πέρασαν κατά τις εξετάσεις του Α τετραμήνου, και λίγες μέρες μετά να πρέπει να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης. Αν η αναθεώρηση της νομοθεσίας για επέκταση της χρονικής περιόδου για τη Β σειρά δεν μπορεί να επιτευχθεί, να ανασταλούν και οι εξετάσεις Β τετραμήνου των άλλων τάξεων. Η πανδημία επελαύνει και τα κρούσματα αυξάνονται, γεγονός που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό ότι δε θα χρειαστεί Β σειρά εξετάσεων κατά το Β τετράμηνο», προστίθεται.

Ζητούν επίσης άμεση αναθεώρηση της ύλης του Β τετραμήνου για όλες τις τάξεις, την αναπροσαρμογή της στον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο και την άμεση ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για την εξεταστέα ύλη.

«Εκφράζουμε επίσης την έντονη δυσαρέσκειά μας γιατί η φιλοσοφία των εξετάσεων τετραμήνων έχει εξαλειφθεί. Αντί η όλη διαδικασία και τα τελικά γραπτά να είναι στα πλαίσια της διαμορφωτικής αξιολόγησης ελαφρύνοντας το βάρος των μαθητών, έχουν μετατραπεί σε γραπτά συγκριτικής αξιολόγησης (επιπέδου Παγκυπρίων εξετάσεων) οδηγώντας τα παιδιά στο άγχος και στην ένταση», σημειώνεται.

Πολλοί γονείς, αναφέρεται, βρίσκονται ήδη σε οικονομική δυσχέρεια, αφού αυξήθηκαν κατά πολύ τα φροντιστηριακά μαθήματα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα παιδιά τους.

«Η Αρμόδια Αρχή οφείλει να επαναφέρει τις εξετάσεις τετραμήνων στην αρχική τους φιλοσοφία και στον αρχικό τους σκοπό και όχι να διατηρήσει την υφιστάμενη εξοντωτική κατάσταση για τα παιδιά και για τις σχολικές μονάδες», αναφέρεται.

Πέραν των πιο πάνω προβλημάτων, αναφέρουν οι οργανωμένοι γονείς, αρκετά παιδιά των ορεινών περιοχών ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται γιατί έχασαν τις εξετάσεις τους λόγω των καιρικών συνθηκών και έτσι δημιουργείται ακόμα μία ομάδα μαθητών/μαθητριών που θυματοποιείται από την καθημερινή και πολλαπλή εξέταση.

«Αν το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να εφαρμόσει την νομοθεσία ή δεν μπορεί να εποπτεύσει αν εφαρμόζεται σωστά η νομοθεσία, τότε επιβάλλεται άμεσα εδώ και τώρα η πλήρης αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας μέχρι να λυθούν όλα τα προβλήματα για να μην θυματοποιούνται τα παιδιά μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top