ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Στο σημείο «μηδέν» οι διαβουλεύσεις -Στάση αναμονής και σενάρια τρόμου

Ελλάδα: Στο σημείο «μηδέν» οι διαβουλεύσεις -Στάση αναμονής και σενάρια τρόμου

Στο σημείο «μηδέν» βρίσκονται οι διαβουλεύσεις Αθήνας - εταίρων και με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των πιθανοτήτων είτε για επιτυχή κατάληξη είτε για συγκρουσιακό ναυάγιο, η κυβέρνηση καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια για θετικό φινάλε.

Το πινγκ πονγκ κυβέρνησης - πιστωτών, που διαρκεί ήδη πέντε μήνες, έχει καταληκτική ημερομηνία στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που πλέον πλησιάζει απειλητικά για την Αθήνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και δείχνουν ψύχραιμοι, δεν κρύβουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις την αγωνία τους. «Το κυρίαρχο δεν είναι ποιος θα επικοινωνήσει πρώτος, αλλά να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος στο iefimerida.gr, περιγράφοντας τη διαδικασία απεμπλοκής από τη σημερινή κατάσταση.

Επιπλέον, όπως εξηγούν, βρίσκονται στην αναμονή νέων προτάσεων από τους Θεσμούς, επί των οποίων και θα επανατοποθετηθεί η Αθήνα με βάση όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας. Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένοι να βάλουν κι άλλο νερό στο κρασί τους, χωρίς ωστόσο να υιοθετήσουν ακραίες θέσεις, όπως αυτές που περιγράφονταν στην «πρόταση Γιούνκερ».

Ο Τσίπρας σε «ανοικτή γραμμή» με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους

 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας τόσο με Ευρωπαίους αξιωματούχους όσο και με αρχηγούς κρατών, όπως το δίδυμο Μέρκελ-Ολάντ. Συνεργάτες του άφηναν χθες να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ίσως και σήμερα να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δείχνει ανοιχτός στο να πάρει πρωτοβουλίες και να κάνει κι άλλα βήματα πίσω στις διαπραγματεύσεις, ο υπουργός Οικονομικών όμως λέει άλλα. Λίγα 24ωρα πριν από το καθοριστικό Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στη γερμανική Bild υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν σκοπεύει να καταθέσει νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. «Το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο», ήταν χαρακτηριστικά η απάντηση που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Επί ποδός η Κοινοβουλευτική Ομάδα - Μπαράζ επαφών

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες και στο εσωτερικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου καθημερινά διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, με αρκετούς βουλευτές και στελέχη να τάσσονται ευθέως υπέρ της ρήξης με τους δανειστές.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα συνεδριάζει στη 1 μ.μ. η Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία και θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις τόσο των βουλευτών της «πτέρυγας Λαφαζάνη» όσο και των άλλων διαφοροποιημένων από την κεντρική γραμμή τάσεων.

Νωρίτερα, με διαδοχικές συναντήσεις θα ενημερώσει τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Ωστόσο, αίσθηση έχει προκαλέσει η συνάντηση που θα γίνει με την Ντόρα Μπακογιάννη, την ώρα που δεν υπάρχει δίαυλος με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μάλιστα έλεγαν πως η ίδια θα γίνει δεκτή «ως πολιτικό στέλεχος πρώτης γραμμής».

Ολάντ: Η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη - Ο Τσίπρας «ψάχνει» διέξοδο

Τα  πάντα πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη", δηλώνει το Παρίσι. 

“Δεν είναι η θέση της Γαλλίας να επιβάλει στην Ελλάδα περαιτέρω μειώσεις σε χαμηλότερες συντάξεις, αλλά μάλλον να ρωτήσει τι προτείνουν εναλλακτικές,” δήλωσε κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους στο Αλγέρι ο Γάλλος Πρόεδρος  Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως η μπάλα βρίσκεται σταθερά στην περιοχή της  Ελλάδας. 

"Πρέπει να στρωθούμε στη δουλειά. Υπάρχει λίγος χρόνος", πρόσθεσε ο Ολάντ.

Οι δανειστές χάνουν την υπομονή τους

Ετοιμο να σπάσει είναι το, ούτως ή άλλως, ακραία τεντωμένο σκοινί μεταξύ Αθήνας και δανειστών έπειτα από το αδιέξοδο στις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν βρήκε κοινό τόπο με τους πιστωτές και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν απότομα με Αθήνα και Κομισιόν να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος πρότεινε περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.

Το μπαλάκι στους Θεσμούς από την κυβέρνηση

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας η κυβέρνηση με διαρροές πέταξε ξανά το μπαλάκι στους Θεσμούς ανοίγοντας παραθυράκι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, πηγές από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας τονίζοντας, πάντως, χαρακτηριστικά ότι «αν οι θεσμοί μας στείλουν νέες προτάσεις θα στείλουμε και εμείς νέες δικές μας».

O Τσίπρας «ψάχνει» άρση αδιεξόδου

Μάλιστα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κρατήσει αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας και αναμένονται τηλεφωνικές επαφές με Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί και στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς, την Τρίτη συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, νωρίτερα θα έχει ραντεβού με Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Ντόρα Μπακογιάννη.

Αυστηρά μηνύματα από τους δανειστές

Στον αντίποδα η λέξη Grexit έχει αρχίσει και ακούγεται όλο και πιο συχνά, αλλά και πιο έντονα στο στρατόπεδο των δανειστών.

Το στέλεχος της ΕΚΤ, Εβαλτν Νοβότνι, ανέφερε το μεσημέρι ότι η Φρανκφούρτη έχει ήδη υπολογίσει το κόστος ενός Grexit, ενώ, και ο επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο θέμα, αλλά λίγο πιο διπλωματικά.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αφού τόνισε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» απέφυγε να σχολιάσει καθαρά τα σενάρια περί Grexit επισημαίνοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα μπαίναμε σε αχαρτογράφητα νερά».

Πηγές: iefimerida.gr — ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top