ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προχωρεί στη συνταξιοδότηση του Ν. Κιζιλγιουρέκ το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Προχωρεί στη συνταξιοδότηση του Ν. Κιζιλγιουρέκ το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στη συνταξιοδότηση του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ αποφάσισε να προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τάσος Χριστοφίδης, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση πως "επειδή θεωρείται ότι το γράμμα του νόμου έχει παραβιαστεί, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του Συμβουλίου του, αποφάσισε να προχωρήσει σε συνταξιοδότηση του συναδέλφου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ώστε αν ο ίδιος το επιθυμεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και το θέμα που προκύπτει αναφορικά με τη συνταγματικότητα του νόμου του 2004 να κριθεί δικαστικά".

Επισημαίνει, παράλληλα, πως "το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρεί ότι δεν έχει παραβιάσει την ουσία και το πνεύμα του νόμου που αφορά στο ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του Ευρωβουλευτή και του Καθηγητή με άδεια άνευ απολαβών".

Ακόμη αναφέρει πως "το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρεί τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας αναχρονιστικές για τους λόγους που πολλές φορές έχουν εξηγηθεί. Για το σκοπό αυτό έχει αποστείλει προσχέδιο τροποποίησης της νομοθεσίας στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και αναμένει τις δικές του ενέργειες", προσθέτει.
 
Ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει πως "το άρθρο 70 του Συντάγματος προνοεί το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του Βουλευτή ή Υπουργού και της ιδιότητας της θέσης επ’ αμοιβή σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, με το σκεπτικό ότι εγείρονται θέματα σύγκρουσης συμφέροντος όταν ο Βουλευτής ή Υπουργός καλείται να πάρει αποφάσεις για θέματα του Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου από τον οποίο προέρχεται".

Περαιτέρω επισημαίνει πως "στο άρθρο 16 του Περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου του 2004, προβλέπεται ότι το αξίωμα του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ασυμβίβαστο με τα αξιώματα, την ιδιότητα ή θέση προς την οποία η ιδιότητα του Βουλευτή είναι ασυμβίβαστη δυνάμει του άρθρου 70 του Συντάγματος".

Προσθέτει πως "σε αντίθεση με την περίπτωση του Βουλευτή ή Υπουργού, ένας Ευρωβουλευτής δεν χειρίζεται θέματα του Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου από τον οποίο προέρχεται. Είναι γι΄ αυτό το λόγο που το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρεί ότι δεν έχει παραβιάσει την ουσία και το πνεύμα του νόμου που αφορά στο ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης του Ευρωβουλευτή και του Καθηγητή με άδεια άνευ απολαβών", υπογραμμίζει.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει πως "και με βάση νομική γνωμάτευση που έχει εξασφαλίσει το Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορούν να  γίνουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
1.         Το άρθρο 16 του νόμου του 2004 παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας όπως καθορίζεται από το άρθρο 52 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει τα εξής:
«Κάθε περιορισμός στην άσκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται στον παρόντα Χάρτη πρέπει να προβλέπεται από το νόμο και να σέβεται το βασικό περιεχόμενο των εν λόγω δικαιωμάτων και ελευθεριών. Τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, περιορισμοί επιτρέπεται να επιβάλλονται μόνο εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων».
Το ζήτημα που ανακύπτει είναι πως οι λόγοι που θεμελιώνουν την επιβολή του ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του Ευρωβουλευτή και της κατοχής θέσης Καθηγητή Πανεπιστημίου χωρίς απολαβές, δεν ισχύουν.
2.         Το άρθρο 16 του νόμου του 2004 παραβιάζει την αρχή της ισότητας, αφού υπάρχει άνιση και δυσμενής μεταχείριση των Καθηγητών των δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους των άλλων χωρών μελών της ΕΕ, αφού στις άλλες χώρες της ΕΕ δεν τίθεται θέμα ασυμβίβαστου μεταξύ του αξιώματος του Ευρωβουλευτή και του Καθηγητή Πανεπιστημίου ακόμη και με απολαβές. Μια επιπλέον παραβίαση της αρχής της ισότητας οφείλεται στο γεγονός ότι το άρθρο 16 του νόμου του 2004 δημιουργεί ασυμβίβαστο μόνο για τους Καθηγητές των δημόσιων Πανεπιστημίων και όχι των ιδιωτικών Πανεπιστημίων".

Με βάση τα πιο πάνω, προσθέτει "αν το θέμα αχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, είναι πολύ πιθανό, το άρθρο 16 του νόμου του 2004 να αποφασιστεί ότι δεν συνάδει ούτε με το ενωσιακό δίκαιο αλλά ούτε και με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας".

"Παρόλα αυτά, με βάση την ισχύουσα πρακτική, ένας νόμος είναι συνταγματικός, εκτός και η δικαστική διαδικασία αποφασίσει διαφορετικά. Συνεπώς επειδή θεωρείται ότι το γράμμα του νόμου έχει παραβιαστεί, το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω του Συμβουλίου του αποφάσισε να προχωρήσει σε συνταξιοδότηση του συναδέλφου Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, ώστε αν ο ίδιος το επιθυμεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και το θέμα που προκύπτει αναφορικά με τη συνταγματικότητα του νόμου του 2004 να κριθεί δικαστικά", αναφέρει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεολόγος στο «Τ»: Γίνονται συζητήσεις στο παρασκήνιο για φάγωμα Ησαΐα - Δεν θα τεθεί θέμα ενώπιον της Ιεράς Συνόδου

Α. Δημητρίου για Metamax: «Ξεκάθαρα θύμα της απάτης ο 48χρονος συλληφθείς» - Έχασε περίπου 20 χιλ. ευρώ

Ορεινά θέρετρα: Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν – Τι συμβαίνει με τις κρατήσεις Αυγούστου

Power of Love: Ο νέος παίκτης έχει εξοργίσει το Twitter: «Καλέ, αυτός είναι χειρότερος από τον Νίκο»

Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Ετοιμαστείτε για άνοδο της θερμοκρασίας – Πότε να περιμένουμε μείωση και πότε κίτρινες προειδοποιήσεις

Πόθεν Έσχες: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι βουλευτές - Επιχειρηματίες, γαιοκτήμονες και… καταχρεωμένοι

Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο 15χρονος Αντώνης - Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός των οπαδών της ΟμόνοιαςΜέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Μέτσολα: «Το Κυπριακό να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο»

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καταδικάζοντας τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής, ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Τετάρτης. Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο και σε Κύπριους Ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν με αφορμή την επέτειο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top