ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγγελίες, ψηλά ενοίκια και εργολάβοι – Αναβολή ψήφισης προϋπολογισμών δημοσίων πανεπιστημίων μετά από υποψίες για σκάνδαλα

Καταγγελίες, ψηλά ενοίκια και εργολάβοι – Αναβολή ψήφισης προϋπολογισμών δημοσίων πανεπιστημίων μετά από υποψίες για σκάνδαλα

Αναβλήθηκε η ψήφιση των ετήσιων προϋπολογισμών του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, που εξετάστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Οι προτεινόμενοι προϋπολογισμοί ανέρχονται στα 163 εκατ. για το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ), και στα 74 εκατ. για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, καθώς τέθηκαν ερωτήματα που αφορούν στη διαχείριση των κονδυλίων, που έχουν στη διάθεσή τους τα δύο ιδρύματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει απαντήσεις σχετικά με την εις διπλούν πληρωμή ποσού €1,6 εκατ. από το ΠΚ προς την ίδια εταιρεία, χωρίς να έχει προηγηθεί πλήρης ενημέρωση στη Βουλή, η οποία ενέκρινε σχετικό κονδύλι.

«Θεωρούμε απαράδεκτο ότι εγκρίθηκε την προπερασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής κονδύλι του €1,6 εκατ. για πληρωμή από το ΠΚ προς εργολάβο, ενώ μετά την έγκριση του συμπληρωματικού κονδυλίου μάθαμε ότι είχε ήδη γίνει πληρωμή για το ίδιο ποσό», είπε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά ασέβεια προς την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως απέναντι στον λαό. «Τα δημόσια πανεπιστήμια έπρεπε να είναι το καμάρι μας και οι συμπεριφορές αυτές δεν αρμόζουν σε πρυτανικές αρχές», τόνισε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι «υπάρχει έκθεση που θα ολοκληρωθεί σύντομα και η Ελεγκτική Υπηρεσία άφησε να εννοηθεί ότι «μυρίζει» σκάνδαλο σχετικά με την Πολυτεχνειούπολη».

Όσον αφορά το ΤΕΠΑΚ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι αναμένονται απαντήσεις σχετικά με καταγγελίες για μέλη του προσωπικού, όπως και για τα υψηλά ενοίκια που δίνονται για να στεγάζονται οι υπηρεσίες του.

Δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να πάει στην Ολομέλεια κανένας προϋπολογισμός», μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, δήλωσε ότι μετά από προκαταρκτική διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι στις 2/9/2021 το Πανεπιστήμιο Κύπρου πλήρωσε €1,6 εκατ. σε εταιρεία, ενώ δεν υπήρχε εγκεκριμένο στον προϋπολογισμό του έτους για τον σκοπό αυτό. «Θέσαμε τα πιο πάνω υπόψη του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να ασκήσει τις δικές του συνταγματικές, αποκλειστικές αρμοδιότητες», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα που ερεύνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία, είπε ότι «ο φιλικός διακανονισμός (μεταξύ του πανεπιστημίου και της εταιρείας) έτυχε έγκρισης από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, στην οποία συμμετέχει και ο Γενικός Ελεγκτής». Σχετικά με την πορεία εργασιών για την Πολυτεχνική Σχολή ανέφερε ότι λόγω του μεγέθους του έργου και της ιδιαιτερότητας των υλικών υπήρξαν καθυστερήσεις, γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο «έκανε μία προσπάθεια φιλικού διακανονισμού με τον εργολάβο, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ρήτρες», ο οποίος δεν έγινε δεκτός από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. «Αν αυτό το έργο δεν ολοκληρωθεί και κληθούμε να το διακόψουμε, ο φορολογούμενος πολίτης θα επωμιστεί ένα τεράστιο κόστος», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, εξέφρασε περηφάνια «για την προσέλκυση κονδυλίων από ευρωπαϊκά και ερευνητικά προγράμματα και για το επίπεδο των πτυχίων» των δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου. Σημείωσε, όμως, ότι στο παρελθόν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί που δεν θα πρέπει να επαναληφθούν, ενώ τόνισε ότι μελλοντικοί στόχοι θα πρέπει να είναι η άντληση επιχορηγήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα για έρευνα και καινοτομία, με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου.

Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα, πάγιο αίτημα των φορέων της πόλης, στο οποίο, όπως είπε ο κ. Αλαμπρίτης, το τελευταίο διάστημα υπήρξε πισωγύρισμα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Χρίστος Χριστόφια είπε ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν προσφέρει πολλά στην έρευνα, στην εργοδότηση νέων επιστημόνων, αλλά και στο δικαίωμα στη δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση για τους νέους και τις νέες του τόπου μας».

Ανέφερε, όμως, ότι διατυπώθηκαν απορίες προς τα δύο πανεπιστήμια, σε σχέση με το πού διοχετεύονται τα χρήματα που εισπράττονται από δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. «Η λογική των διδάκτρων ήταν να επιστρέφονται τα χρήματα αυτά στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και των παροχών προς τους φοιτητές», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό μένει να διαπιστωθεί. Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη φοιτητική μέριμνα και ιδίως προς φοιτητές χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Μιλώντας ως Βουλευτής της επαρχίας Λάρνακας, ο Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ δήλωσε «βαθύτατα πληγωμένος από την ασυνέπεια του Πανεπιστημίου Κύπρου», αφού «υπήρχε δέσμευση ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 θα ξεκινούσε η λειτουργία Σχολής Επιστημών της Θάλασσας με φοιτητές σε δύο τμήματα», όμως με την αλλαγή στην πρυτανική αρχή, η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Κατέληξε ότι οι βουλευτές και οι φορείς της επαρχίας, θα συνεχίσουν συντεταγμένα τις προσπάθειες για ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, εξήρε το ακαδημαϊκό έργο των πανεπιστημίων, αλλά και τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα του εξωτερικού. Σημείωσε ότι η περαιτέρω ανάπτυξή τους διεθνώς, θα προσελκύσει ξένο συνάλλαγμα στην κυπριακή οικονομία. Τόνισε, όμως, ότι πρόθεση είναι «να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να λυθούν προβλήματα και να διαλυθεί το πέπλο μυστηρίου που υπάρχει πάνω από διάφορα έργα».

Αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν, όπως η αύξηση φοιτητικών εστιών, η παρουσίαση μελέτης για την αξιοποίηση γνώσεων και ικανοτήτων αποφοίτων στην αγορά εργασίας (ώστε να μην καταλήγουν στην ανεργία), η ανέγερση ιδιόκτητων εγκαταστάσεων για να εξοικονομηθούν τα εκατομμύρια από ενοίκια, το έλλειμμα €115 εκατ. στο ταμείο συντάξεων προσωπικού του ΠΚ,, για το οποίο ζητήθηκε μελέτη βιωσιμότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της Πολυτεχνικής Σχολής, που άρχισε το 2016 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2019, όμως είναι μόλις στη μέση των εργασιών, ενώ έχει απορροφήσει €37 εκατ. μέχρι στιγμής, από τον συνολικό κόστος των €37 εκατ., που είχαν υπολογιστεί για το έργο. «Τονίσαμε ότι δεν μπορούμε να ψηφίζεται προϋπολογισμός, χωρίς να διορθώνονται εγκληματικά λάθη και παραλείψεις και να χάνονται εκατομμύρια από τα ταμεία του κράτους», κατέληξε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με την κατασκευή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΚ, που παρουσιάζει, όπως είπε «σημαντικές καθυστερήσεις«, όπως και η Βιβλιοθήκη του ιδίου Πανεπιστημίου.

Ανοίγει συζήτηση για το Limassol Arena στη Βουλή
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι τέθηκε ως αυτεπάγγελτο θέμα ενώπιον της Επιτροπής το ζήτημα που αφορά στη διάθεση των κονδυλίων που εγκρίθηκαν για την κατασκευή του γηπέδου Limassol Arena στο Κολόσσι.

«Έφτιαχναν ένα γήπεδο 13.000 θέσεων και τελικά μαθαίνουμε ότι θα είναι λιγότερες οι θέσεις», είπε και συμπλήρωσε ότι για το γήπεδο έχουν ήδη εγκριθεί €40 εκατ. και για το οδικό δίκτυο γύρω από αυτό άλλα €10 εκατ. «Τα ποσά αυτά εγκρίθηκαν για ένα έργο, που τελικά φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικό από αυτό που είχαμε υπόψη», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top