ΥΓΕΙΑ

ΠΑ.ΣΥ.ΨΥ: Να ενταχθεί άμεσα στο ΓεΣΥ η ειδικότητα Συμβουλευτικού Ψυχολόγου

ΠΑ.ΣΥ.ΨΥ: Να ενταχθεί άμεσα στο ΓεΣΥ η ειδικότητα Συμβουλευτικού Ψυχολόγου

Ο Παγκύπριος Σύλλογος Ψυχολόγων (ΠΑ.ΣΥ.ΨΥ), με ανοικτή του επιστολή που κοινοποίησε στον Υπουργό Υγείας και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, αναφέρει πως η ειδικότητα του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου που είναι ρυθμισμένη ειδικότητα, η οποία αποδίδεται με νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας στους κατόχους της, χρειάζεται να ενταχθεί άμεσα στο ΓεΣΥ.

Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "με λύπη παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την άρνηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ένταξη της ειδικότητας της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, παρά την περί του αντιθέτου συμφωνία με τα επαγγελματικά σωματεία πως με την πάροδο ενός χρόνου από την ένταξη της ειδικότητας της κλινικής ψυχολογίας θα ξεκινούσε η διαβούλευση για την ένταξη και της ειδικότητας της συμβουλευτικής ψυχολογίας".

Προστίθεται πως "η ένταξη της ειδικότητας του συμβουλευτικού ψυχολόγου και η έγκριση ξεχωριστού προϋπολογισμού για τη συγκεκριμένη ειδικότητα θα έχει πολλαπλά οφέλη μακροπρόθεσμα, καθώς θα ενισχυθεί η δυνατότητα του συστήματος για αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που προκύπτουν από την κακή ψυχική υγεία του πληθυσμού".

"Η φιλοσοφία του ΟΑΥ για θέματα ψυχικής υγείας δεν ταυτίζεται με το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο κατανόησης της ψυχικής υγείας. Ως αποτέλεσμα αυτού, ψυχιατρικοποιείται η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως εκ’ τούτου καθίσταται αδύνατη η παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών σε άτομα με ήπια κατάθλιψη, άτομα με διαταραχές άγχους, καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς, νεφροπαθείς, παιδιά και ενήλικες με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και σε αρκετούς άλλους συνανθρώπους μας με χρόνια και σοβαρά σωματικά νοσήματα ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα", προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμη πως με αυτό τον τρόπο υπάρχουν ασθενείς «δύο ταχυτήτων», "καθώς ο μοναδικός τρόπος να λάβει κάποιο άτομο ψυχολογικές υπηρεσίες συμβουλευτικού ψυχολόγου είναι να αποταθεί με δικό του κόστος στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αντιβαίνει τη φιλοσοφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας".

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top