ΔΙΕΘΝΗ

Eurostat: Πτώση 3,0% και 2,8% σε ευρωζώνη και ΕΕ σημείωσε ο όγκος του λιανικού εμπορίου τον Δεκέμβριο

Eurostat: Πτώση 3,0% και 2,8% σε ευρωζώνη και ΕΕ σημείωσε ο όγκος του λιανικού εμπορίου τον Δεκέμβριο

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 3,0% στην ευρωζώνη και κατά 2,8% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
 

Όπως σημειώνεται, τον Νοέμβριο ο όγκος λιανικού εμπορίου είχε αυξηθεί κατά 1,0% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ.
 
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020, ο ημερολογιακά προσαρμοσμένος δείκτης για το λιανικό εμπόριο σημείωσε αύξηση 2,0% στην ευρωζώνη και 2,6% στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2021.
 
Σημειώνεται πως τα επικαιροποιημένα στοιχεία για ορισμένες χώρες, μεταξύ τους και για την Κύπρο (οι άλλες είναι η Ελλάδα, Ιταλία και η Τσεχία) δεν δημοσιοποιούνται από τη Eurostat καθώς τα συγκεκριμένα κράτη μέλη ορίζουν τα εν λόγω στοιχεία ως εμπιστευτικά.
 
Ο ετήσιος μέσος όρος των επιπέδων λιανικού εμπορίου για το 2021 αυξήθηκε κατά 5,0% στην ευρωζώνη και κατά 5,5% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο για το 2020.
 
Ανά τομέα λιανικού εμπορίου, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 στην ευρωζώνη, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 5,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,3% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% στα καύσιμα αυτοκινήτων.
 
Στην ΕΕ την ίδια περίοδο, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 5,0% για τα μη εδώδιμα προϊόντα και κατά 0,2% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό, ενώ παρέμεινε σταθερός για τα καύσιμα αυτοκινήτων.
 
Μεταξύ των κρατών μελών οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στις Κάτω Χώρες (μείωση 9,2%), την Ισπανία (μείωση 5,7%) και στην Γερμανία (μείωση 5,5%). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λετονία (αύξηση 7,2%), τη Σλοβενία (αύξηση 2,1%), καθώς και τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία (αύξηση 1,0% και στις δύο).
 
Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, ο όγκος λιανικού εμπορίου στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 14,2% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 3,1% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ μειώθηκε κατά 1,1% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό.
 
Στην ΕΕ ο όγκος λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 13,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων και κατά 4,0% για μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ μειώθηκε κατά 0,9% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό.
 
Μεταξύ των κρατών μελών οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στον συνολικό όγκο λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (αύξηση 44,1%), τη Λιθουανία (αύξηση 16,2%) και την Εσθονία (αύξηση 12,6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (μείωση 3,2%), και την Ισπανία και τη Φινλανδία (μείωση 3,0% και στις δύο).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top