ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «Στο συρτάρι» παραμένουν οι χαλαρώσεις – Εισηγήσεις για συναθροίσεις που…αφήνουν στην απ’ έξω τους ανεμβολίαστους

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «Στο συρτάρι» παραμένουν οι χαλαρώσεις – Εισηγήσεις για συναθροίσεις που…αφήνουν στην απ’ έξω τους ανεμβολίαστους

Ο Επιδημιολόγος, Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης μίλησε στο ΡΙΚ1, στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» για την πορεία της πανδημίας, την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή αλλά και τις ενδεχόμενες χαλαρώσεις που θα προκύψουν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος έστω και αν έκανες ένα rapid test πριν 24 ώρες ότι την επομένη δεν θα μεταδόσεις τον ιό. Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί», είπε ο κύριος Βωνιάτης.

«Τίποτα δεν είναι απόλυτο με την πανδημία του κορωνοϊού. Όλα είναι δυνατόν να συμβούν», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να μην κάνουν αντισώματα. Αυτό μπορεί να είναι το 10% του πληθυσμού. Αυτό έδειξαν οι μελέτες όταν μπήκαν στην αγορά τα εμβόλια»

Όσο αφορά την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών που διανύουμε ο επιδημιολόγος ανέφερε πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα διότι τίποτα δεν έχει βελτιωθεί.

«Δεν το προβλέψαμε αυτό. Μετά την Όμικρον νομίζαμε πως θα είχε γρήγορη υποχώρηση όσο αφορά τους αριθμούς κρουσμάτων ανά ημέρα. Φαίνεται όμως ότι η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκει άτομα που δεν έχουν καθόλου ανοσία και προσβάλλει τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους», τόνισε.

Επαναλοιμώξεις

«Είναι γύρω στο 10% αυτοί που νοσούν ξανά. Για να κολλήσει ξανά κάποιος συνήθως περνούν οι 3 μήνες που πέφτει σημαντικά η ανοσία», είπε συγκεκριμένα

Ερωτηθείς για εισηγήσεις για τυχόν χαλαρώσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα ο επιδημιολόγος επισήμανε ότι περιμένει τα δεδομένα της Δευτέρας ώστε να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

«Πιστεύω ότι οι χαλαρώσεις θα είναι πολύ περιορισμένες και θα αφορούν ίσως αριθμό ατόμων που μπορούν να συνευρεθούν στα σπίτια ή τις συγκεντρώσεις σε γάμους, βαφτίσεις, θέατρα και σε άλλους χώρους κοινής χρήσης», ανέφερε.

«Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πηγαίνουν όμως, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω χαλαρώσεις με αυτά τα δεδομένα. Αυτοί που θα κινδυνέψουν περισσότερο εάν δώσουμε μεγάλες χαλαρώσεις είναι οι ανεμβολίαστοι, χωρίς να θέλω να κάνω διακρίσεις», είπε καταλήγοντας.

Δείτε το απόσπασμα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top