ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Χατζηπαντέλας: «Κρατάνε την τύχη στα χέρια τους όσοι δεν εμβολιάζονται» - ΒΙΝΤΕΟ

Χατζηπαντέλας: «Κρατάνε την τύχη στα χέρια τους όσοι δεν εμβολιάζονται» - ΒΙΝΤΕΟ

Για τα αυξημένα ποσοστά θανάτων λόγω κορωνοϊού, τις αιτίες πίσω από αυτούς, την ανάγκη για εμβολιασμό αλλά και για την φαρμακευτική αγωγή κατά της νόσου, μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Αρχικά, ο Υπουργός θέλησε να αναφερθεί στα self test και την αποτελεσματικότητα τους και διευκρίνισε πως έπειτα από ελέγχους που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας, το ποσοστό εγκυρότητας τους είναι πολύ ψηλό.

Στη συνέχεια σχετικά με το αυξημένο ποσοστό νεκρών τις τελευταίες μέρες, (15 νεκροί σε 3 μέρες), δήλωσε «Αυτό συνέβη γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τους συμπολίτες μας είχαν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν και γι’ αυτό έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Όταν κάποιοι πήραν κάποιες αποφάσεις για τον εαυτό τους, να μην εμβολιαστούν γι’ αυτό, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Διευκρίνισε πως, δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που οι θάνατοι ήταν τόσο μαζεμένοι «να μην ξεχνάμε όμως ότι όσο αφορά τον αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό. Άλλον το θέμα αυξημένων θανάτων και άλλο το πόσους έχουμε σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ», σημείωσε.

Τόνισε πως, ναι υπάρχει αύξηση στους θανάτους, αλλά ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθούν είναι ο εμβολιασμός, αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα και οι στατιστικές. «Δυστυχώς, κάποιοι συνάνθρωποι μας αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν, σεβόμαστε αυτή την επιθυμία τους αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εμείς προσφέρουμε όλων των ειδών τα εμβόλια που μπορεί να έχει κάποιος. Αποφάσισαν οι ίδιοι να μην εμβολιαστούν, κρατάνε την τύχη στα χέρια τους, από αυτούς εξαρτάται αν θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό και σε περίπτωση που νοσήσουν να το περάσουν ανώδυνα όπως το περνώ και εγώ την συγκεκριμένη στιγμή, ή να νοσηλευτούν. Εγώ είμαι τριπλά εμβολιασμένος και έχω εμβολιαστεί με τα 2 εμβόλια πριν διοριστώ υπουργός υγείας, και την 3η δόση την έχω κάνει λίγο μετά που διορίστηκα», συνέχισε.

Για τον προβληματισμό που του τέθηκε πως πολλοί εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής δεν έχουν εμβολιαστεί απάντησε «Δεν θέλω να διαχωρίσω τους νοσηλευτές και το ιατρικό προσωπικό από τον υπόλοιπο πληθυσμό». Αλυσίδες μετάδοσης πάντως στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν, εξακρίβωσε ο Υπουργός. «Τα πρωτόκολλα τηρούνται ευλαβικά. Υπάρχουν πιο αυστηρά πρωτόκολλα από ότι στην κοινωνία», εξακρίβωσε.

Για την επόμενη σύσκεψη στο πλαίσιο χαλαρώσεων ή αυστηροποίησης μέτρων, ο Υπουργός δήλωσε: «Θέλω να αναφέρω ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σκέψεις για το αν θα έχουμε χαλαρώσεις ή αύξηση μέτρων, η συνάντηση θα γίνει την επόμενη Τρίτη στις 7:45 to πρωί στην αίθουσα του υπουργείου οικονομικών. Μέχρι την επόμενη Τρίτη πολλά μπορούν να αλλάξουν μπορεί να έχουμε σημαντική αύξηση η μείωση στα κρούσματα και στις νοσηλείες, άρα αρκετά πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε».

Για πιθανές αλλαγές στο safe pass, ο Υπουργός εξήγησε πως θέλουν να το απλοποιήσουν, και πως έχουν αποφασίσει με την επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή τα μέτρα να είναι πιο απλά και κατανοητά και να μην δυσκολεύουν τον κόσμο.

Όσο αφορά τα νέα φάρμακα στο σύστημα, εξήγησε πως υπήρχε μια συνάντηση πριν 2 εβδομάδες, με τον ΟΑΥ και τους ασθενείς και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, και πως θα γίνει ακόμα μια σύσκεψη μαζί τους σύντομα.  «Εμείς θεωρούμε ότι αρκετά φάρμακα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα, αναμένουμε από τον ΟΑΥ να εντάξει αυτά τα φάρμακα. Στην συνάντηση που κάναμε έχω αναφέρει στον ΟΑΥ ότι εάν υπάρχει δυστοκία να μπουν αυτά τα φάρμακα από τον ΟΑΥ τότε το υπουργείο υγείας θα πάρει άλλα μέτρα. Πρέπει αυτά που λέμε τόσους μήνες μαζί τους να γίνουν πράξεις», δήλωσε.

Εξήγησε πως εάν κάποιο φάρμακο πρέπει να δοθεί άμεσα στους ασθενείς το Υπουργείο Υγείας βρίσκει τρόπο να δίνεται αυτό το φάρμακο στους ασθενείς. Άλλο είναι όμως να επεμβαίνει το υπουργείο και να τα δίνει κι άλλο αυτά τα φάρμακα να ενταχθούν στο σύστημα υγείας, πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ανέφερε πως η προτεραιότητα στην επόμενη συνάντηση με τον ΟΑΥ είναι να βρεθούν τρόποι βελτίωσης του συστήματος υγείας.

 Δείτε το βίντεο

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top