ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πηλείδου: Συνεχής η προσπάθεια για υλοποίηση, εντός χρονοδογραμμάτων, του τερματικού στο Βασιλικό

Πηλείδου: Συνεχής η προσπάθεια για υλοποίηση, εντός χρονοδογραμμάτων, του τερματικού στο Βασιλικό

Καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό του τερματικού αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό καθώς και για διαφύλαξη των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

 
Μετά από συνάντηση την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλα Παπαδόπουλο, η Υπουργός είπε ότι «έχουμε προχωρήσει με τις διαδικασίες οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί όσον αφορά την ετοιμασία των εγγράφων που έχουν να κάνουν με τα σημεία διαπραγμάτευσης και συζήτησης με τον εργολάβο».
 
Πρόσθεσε ότι «όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα υποβληθεί σχετικό αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) το οποίο θα στοιχειοθετείται και από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα».
 
Όπως είπε η κ. Πηλείδου, «Υπουργείο Ενέργειας, Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ)  προχωρούμε με γρήγορα βήματα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Σημείωσε ότι «προχωρούν, ανεξάρτητα της διαδικασίας με την ΚΕΑΑ, τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση του κομματιού που έχει να κάνει με την μετατροπή του πλοίου το οποίο θα προμηθεύει με καθαρό φυσικό αέριο το Βασιλικό και που βρίσκεται στην Κίνα καθώς και το κομμάτι που έχει να κάνει με την κατασκευή της προβλήτας στο Βασιλικό».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την Υπουργό Ενέργειας «για την πρόοδο των εργασιών που αφορούν την μονάδα αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό».
 
«Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε ότι αυτό το έργο είναι ύψιστης εθνικής σημασίας καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι με το φυσικό αέριο ενδεχομένως να μειωθούν τα κόστη που αφορούν τα πρόστιμα των ρύπων», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
Πρόσθεσε ότι «επειδή ο ενεργειακός σταθμός Βασιλικού θα μπορέσει να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο ως καύσιμο, θα είναι πιο παραγωγικός και πιο προσοδοφόρος, όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «θέλουμε να δούμε το συγκεκριμένο έργο να υλοποιείται εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων» και εξέφρασε ανησυχία για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό.
 
«Οφείλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις καθυστερήσεις οι οποίες, κατά τη δική μας ενημέρωση δεν οφείλονται όλες στις γνωστές καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και σε κακούς σχεδιασμούς και προγραμματισμούς που αφορούν την υλοποίηση του έργου» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Είπε, τέλος, ότι ως ΔΗΚΟ, «θέλουμε να δούμε τα προβλήματα αυτά να ξεπερνιούνται το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να μπορέσουμε να παραλάβουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία το έργο εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων».

Στη συνάντηση παρέστη και ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Νίκος Καστελλάνης και από πλευράς ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος, Χρύσης Παντελίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top