ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου αρνείται να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος - Διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου αρνείται να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος - Διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι δεν θα πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος μέχρις ότου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποσύρει τις πρόσφατες αυξήσεις που επέβαλε στις τιμές της ενέργειας, την στιγμή που εντείνονται οι διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα για τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σχεδόν στο 50% μετά από το κραχ της τουρκικής λίρας στα τέλη του περασμένου έτους που προκλήθηκε από την ανορθόδοξη πολιτική χαμηλών επιτοκίων του Ερντογάν, αυξάνοντας το κόστος ζωής για τους Τούρκους που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Σε μια προσπάθεια στήριξης των καταναλωτών, η τουρκική Κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 50%, αλλά αύξησε επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, της βενζίνης και των διοδίων για να ληφθεί υπόψη η αστάθεια των τιμών των εισαγωγών.

«Δεν θα πληρώσω κανέναν από τους λογαριασμούς ρεύματος από σήμερα μέχρις ότου ο Ερντογάν αποσύρει τις αυξήσεις τιμών που υπέγραψε στις 31 Δεκεμβρίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με το Reuters, σε βίντεο που κυκλοφόρησε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Κιλιτσντάρογλου ζήτησε επίσης μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται στους λογαριασμούς ρεύματος στο 1% από 18%.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και 125% για τους εμπορικούς χρήστες υψηλής ζήτησης και κατά περίπου 50% για τα νοικοκυριά χαμηλότερης ζήτησης.

Η ανακοίνωση του Κιλιτσντάρογλου έρχεται την στιγμή που καταστηματάρχες, δημοτικά συμβούλια και μια ομάδα θρησκευτικής κοινότητας διαμαρτυρήθηκαν αυτή την εβδομάδα για τους φουσκωμένους λογαριασμούς στις τιμές της ενέργειας.

Κάποιοι ιδιοκτήτες εστιατορίων ανάρτησαν ανακοινώσεις στα παράθυρα τους στις οποίες υπήρχαν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, όπως κατέδειξαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών της Τουρκίας αποφάσισε να μην πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος για τους τόπους λατρείας τους, γνωστούς ως τζεμεβίς.

Η τουρκική Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι πιστώσεις, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα πως ένα νέο μέτρο για τους λογαριασμούς ρεύματος θα ανακοινωθεί «πολύ σύντομα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Πρωτοτυπία ΔΗΠΑ για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων  για τις ευρωεκλογές

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε επίθεση με δεκάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ



Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Τεράστιο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση: Οι κρατήσεις, το πρόγραμμα και οι τιμές - Αναμένεται να επεκταθεί;

Σηκώνει άγκυρα στις 29 Μαΐου το επιβατικό οχηματαγωγό Daleela για το πρώτο δρομολόγιο της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με τον Πειραιά για τη νέα σεζόν και όπως όλα δείχνουν το ενδιαφέρον φέτος είναι αρκετά αυξημένο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top