ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα το ναι ή το όχι της Βουλής για την Αρχή κατά της Διαφθοράς

Σήμερα το ναι ή το όχι της Βουλής για την Αρχή κατά της Διαφθοράς

Με μια σειρά από τροπολογίες της κομμάτων, το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς αναμένεται να κατατεθεί σήμερα Πέμπτη 17/2 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, χωρίς κανένας να είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα. Εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή, το πιθανότερο είναι ότι το Νομοσχέδιο θα εγκριθεί με πολλές τροπολογίες, που αφορούν τον τρόπο διορισμού των μελών της Αρχής καθώς και τις αρμοδιότητές της. Μια σημαντική τροπολογία προνοεί την εκχώρηση ανακριτικών εξουσιών στην Αρχή, ανάλογων με αυτές που ανατίθενται στις ερευνητικές επιτροπές.

Άλλη τροπολογία προνοεί όπως ο κατάλογος των προτεινόμενων για διορισμό μελών της Αρχής κατατίθεται στη Βουλή προς ενημέρωση από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και όχι από τον υπουργό Δικαιοσύνης και στη συνέχεια υποβάλλεται στον Πρόεδρο Δημοκρατίας, για διορισμό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εισηγήσεις σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, προτάθηκε όπως του Σώματος προεδρεύει πρώην δικαστής του Ανωτάτου, ενώ αφαιρείται από τη σύνθεση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ο εκάστοτε Επίτροπος Διοικήσεως. Άλλη μια εισήγηση αποκλείει επίσης το διορισμό προσώπου που διορίστηκε υπουργός ή υφυπουργός από τον εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνη βρίσκει τους βουλευτές η πρόνοια που υποχρεώνει τα μέλη της Αρχής να καταθέτουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top