ΔΙΕΘΝΗ

Μπαρούτι και προβοκάτσια στην Ουκρανία: Απομακρύνονται Ευρωπαίοι πολίτες - «Στημένα» επεισόδια «βλέπουν» οι G7

Μπαρούτι και προβοκάτσια στην Ουκρανία: Απομακρύνονται Ευρωπαίοι πολίτες - «Στημένα» επεισόδια «βλέπουν» οι G7

Εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία, με κάθε κίνηση των δύο πλευρών να «μυρίζει» μπαρούτι και... προβοκάτσια. Εκρήξεις, πυρά, σειρήνες και εντολές για επιστράτευση από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς εντείνουν το πολεμικό κλίμα στα ανατολικά της χώρας, με τον Τζο Μπάιντεν να εκτιμά, την Παρασκευή, ότι ο Ρώσος πρόδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει πάρει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία και να χτυπήσει το Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει μισθοφόρους στο Ντονμπάς, με σαφή στόχο την πρόκληση προβοκάτσιας, προκειμένου να βρει αφορμή για να επιτεθεί, ενώ οι ρωσικές αρχές καταγγέλλουν ότι όλμοι από τα ουκρανικά σύνορα χτύπησαν κτίριο στη ρωσική πόλη Ροστόφ. Παράλληλα, η Μόσχα συνεχίζει να καταγγέλλει τη Δύση ότι διαδίδει ψέματα εις βάρος της.


Η διεθνής διπλωματία, δε, κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις κινήσεις των παικτών στην «σκακιέρα». Μετά τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των G7 προειδοποίησαν ότι οι ενέργειες των αυτονομιστών θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

«Ανησυχούμε ότι τα στημένα επεισόδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση» ανέφεραν σε κοινή δήλωση, καλώντας τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες, ώστε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Τόνισαν, δε, ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, «χωρίς περιορισμούς».

Ταυτόχρονα, η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ενώ αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν αναστολή πτήσεων προς τη χώρα.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και έκανε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα ανατολικά της χώρας να απομακρυνθούν «χωρίς καθυστέρηση». Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κάλεσε όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. «Μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία συμβουλεύονται οι Γερμανοί που βρίσκονται στη χώρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΜΜΕ και να εγγραφούν στους καταλόγους πρόληψης κρίσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Αυστριακούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές της. Το υπουργείο επισημαίνει ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί σημαντικά, ενώ «πρέπει να αναμένεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» και προειδοποιεί να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια προς την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, αναστολή πτήσεων ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Η Austrian Airlines ακύρωσε όλες τις πτήσεις από και προς το Κίεβο και την Οδησσό μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι από τη Δευτέρα έως και το τέλος του μήνα αναστέλλει τις πτήσεις της προς την Ουκρανία. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι ακύρωσε πτήσεις προς την Ουκρανία μέχρι νεωτέρας.

Βόμβες, νεκροί και προβοκάτσια

Σήμερα, Σάββατο, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλους τρεις οικισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στοχοθετήθηκαν τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε.

Παράλληλα, ένα τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic είπε ότι δέχτηκε πυρά, ενώ κάλυπτε την κατάσταση στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από την γραμμή οριοθέτησης. Ο ανταποκριτής του RT, Μαξίμ Αλ Τούρι, διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έφυγαν με ασφάλεια από την περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Στο... τσακ γλίτωσε Ουκρανός υπουργός

Οβίδες όλμου έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στην γραμμή του μετώπου, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επεισόδιο αυτό, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκε κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπου ο υπουργός πραγματοποιούσε περιοδεία, συνοδευόμενος από Ουκρανούς βουλευτές. Οι οβίδες εξερράγησαν την στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα, η ομάδα των αξιωματούχων του ουκρανικού στρατού και των δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης χρειάστηκε να μεταφερθούν σε καταφύγιο, δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία, για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός, ο οποίος επίσης έκανε γνωστό ότι σκοτώθηκε και δεύτερος στρατιώτης στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο στρατιώτη, σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή. Άλλοι τέσσερις οπλίτες τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Οι ελπίδες (;) στη συνάντηση Μπλίνκεν με Λαβρόφ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 24 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Dozhd TV, το οποίο στη Ρωσία είναι καταγεγραμμένο στη λίστα των «ξένων πρακτόρων».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να «απαντήσει» στη ρωσική επιθετικότητα, εφόσον χρειαστεί, διαβεβαιώνοντας όμως ότι ο στόχος του είναι να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι θα ήταν καταστροφή εάν δεχόταν επίθεση το Κίεβο, μια πόλη 3.000.000 κατοίκων. Ωστόσο, εκτίμησε ότι θα υπάρχουν απώλειες και μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών, αφού οι Ουκρανοί δεν είναι πρόθυμοι να... καλωσορίσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top