ΚΟΣΜΟΣ

Το Βερολίνο «παγώνει» μέχρι νεωτέρας την πιστοποίηση του Nord Stream 2 λόγω ουκρανικής κρίσης

Το Βερολίνο «παγώνει» μέχρι νεωτέρας την πιστοποίηση του Nord Stream 2 λόγω ουκρανικής κρίσης

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η γερμανική κυβέρνηση «παγώνει» τη διαδικασία πιστοποίησης του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέχρι νεωτέρας.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε «ο αγωγός φυσικού αερίου να μην λάβει πιστοποίηση. Και χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο αγωγός «Nord Stream 2» δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία».

Ο Καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελούν «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», καθώς «με τις ενέργειές του στην ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν δεν παραβιάζει μόνο τη Συμφωνία του Μινσκ, αλλά και τον Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος προβλέπει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών».

«Έχουμε μπει, πλέον, σε ένα νέο δρόμο. Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος να προσαρμοστούμε, ενώ η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί και πρέπει να βρούμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν« ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Ζελένσκι καταγγέλλει την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του από τη Ρωσία

Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον "άμεσο τερματισμό" του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του.

«Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

 

 

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Πάντως, αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Ουκρανός πρόεδρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το Κίεβο- για λόγους ασφαλείας- και να μεταβεί στο Λβιβ στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα το CNN.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top