ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για ασφαλτικά στην Καλαβασό–Απέκοψαν την κυκλοφορία στον αυτ/δρομο

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για ασφαλτικά στην Καλαβασό–Απέκοψαν την κυκλοφορία στον αυτ/δρομο

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί του Σαββάτου, ενάντια στις μονάδες ασφαλτικού. «Έκλεισαν» τον αυτοκινητόδρομο οι κάτοικοι Βασιλικού.

Απέκοψαν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, οι αρχές και οι κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στην περιοχή Καλαβασού τρία εργοστάσια ασφαλτικού. Η νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας των επηρεαζόμενων κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (26/2), το πρωί, παρά το ύψος Ζυγίου. Κρατώντας πανό και πλακάτ, έστειλαν για ακόμα μια φορά το μήνυμα πως δεν πρόκειται να δώσουν την συγκατάθεσή τους για μεταφορά μονάδων ασφαλτικού στην ήδη βεβαρημένη, από οχληρές βιομηχανίες, περιοχή τους. Κάλεσαν, δε, την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις για το θέμα των ασφαλτικών μονάδων και να μεταφέρει τα εργοστάσια αυτά σε άλλες τοποθεσίες που δεν γειτνιάζουν με οικιστικές ζώνες και δεν είναι βεβαρημένες με άλλες βιομηχανίες. Υπενθύμισαν, μάλιστα, ότι στην περιοχή Βασιλικού λειτουργεί ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της ΑΗΚ, το Ενεργειακό Κέντρο, το Τσιμεντοποιείο καθώς και άλλες «βαριές» βιομηχανίες. Οι κάτοικοι των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να προσφύγουν νομικά κατά παντός υπευθύνου. Ο κοινοτάρχης Καλαβασού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού Λευτέρης Φωκά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στις μονάδες ασφαλτικού θα είναι κλιμακωτές στο προσεχές μέλλον, προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ ότι η εκδήλωση στον αυτοκινητόδρομο. Ανέφερε, επίσης, ότι οι επηρεαζόμενες κοινότητες ήδη συνεργάζονται με δικηγορικό γραφείο, το οποίο μελετά το θέμα. Ως πρώτο βήμα, το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο προτίθεται, όπως εξήγησε ο κ.Φωκά, να ζητήσει παράταση χρόνου, έτσι ώστε οι εννέα κοινότητες να μπορέσουν να τοποθετηθούν επί των περιβαλλοντικών μελετών που έχουν γίνει για τα εργοστάσια αυτά. «Δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη. Οι μελέτες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα αυτών που τις κάνουν. Απόδειξη τούτου είναι ότι στο Μιτσερό, η μελέτη που είχαν κάνει οι πανεπιστημιακοί παρουσίαζε την μόλυνση του περιβάλλοντος πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι η μελέτη των εργολάβων», σημείωσε ο κ.Φωκά, ο οποίος επανέλαβε την τελεσίδικη απόφαση των κοινοτήτων να μην αποδεχθούν τα ασφαλτικά στην περιοχή τους.

Κομφούζιο

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε γύρω στις 10π.μ. και διήρκησε περίπου 20 λεπτά. Όπως ήταν φυσικό, στην περιοχή δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο με δεκάδες αυτοκινητιστές να ταλαιπωρούνται Η Συντονιστική Επιτροπή των διαμαρτυρόμενων, που αποτελείται από τους εννέα κοινοτάρχες της περιοχής, αποφάσισε να τερματίσει κάθε επαφή και διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για το θέμα αυτό, δηλαδή με τα αρμόδια υπουργεία και με τον ΠτΔ. Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά την μεταφορά συνολικά έξι μονάδων ασφαλτικού στις περιοχές Καλαβασού, Κόσιης και Μιτσερού. Ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής δήλωσε πρόσφατα ότι ο κύκλος εργασίας των μονάδων αυτών θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασίας των εργοστασίων στην περιοχή Δαλίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top