ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

YΠΟΙΚ: Η αξιολόγηση του S&P εμπεριέχει σημαντικά, θετικά σημεία για την κυπριακή οικονομία

YΠΟΙΚ: Η αξιολόγηση του S&P εμπεριέχει σημαντικά, θετικά σημεία για την κυπριακή οικονομία

Η απόφαση του Οίκου S&P εμπεριέχει σημαντικά, θετικά σημεία για την κυπριακή οικονομία, παρά τις δυσχέρειες που δημιουργούν οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες, και δείχνει την εμπιστοσύνη τους προς τη δυναμική της οικονομίας να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που παρουσιάζονται, αναφέρει σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.


Με αφορμή την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον Οίκο, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως η περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και η συνεχιζόμενη εξυγίανση του τραπεζικού τομέα αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας.
 
Αναφέρει πως ο S&P  επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα (“BBB-“) καθώς και την θετική προοπτική στην οποία είχε κατατάξει την κυπριακή οικονομία τον (3) Σεπτέμβριο του 2021, παρά τις συνέπειες των γεωπολιτικών εξελίξεων από την κρίση της Ουκρανίας αλλά και τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

"Όπως ο ίδιος ο Οίκος SP επισημαίνει, η καταγραφή της θετικής προοπτικής της οικονομίας αντικατοπτρίζει την πιθανότητα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας μέσα στους επόμενους 24 μήνες", αναφέρει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι ως κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αξιολόγησης της οικονομίας ο Οίκος αναφέρει την δημοσιονομική πειθαρχία και την συνεπακόλουθη μείωση του δημόσιου χρέους, τη διατήρηση μεσοπρόθεσμα υγιών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας καθώς και την περαιτέρω μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

"Γενικά ο Οίκος S&P έχει αποτιμήσει θετικά τις πολιτικές της κυβέρνησης που οδήγησαν στην βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών κατά το 2021 και την πορεία της οικονομίας γενικότερα παράλληλα με την συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνεχίστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρά το γεγονός πως ο Οίκος S&P αναγνωρίζει την μεγάλη διασύνδεση της οικονομίας της Κύπρου με την οικονομία της Ρωσίας και τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από την ρωσο-ουκρανική κρίση και τις συνεπακόλουθες κυρώσεις της ΕΕ, υιοθετεί την άποψη πως οι απορρέουσες συνέπειες θα περιοριστούν στο 2022 και η οικονομία θα επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2023-2025", αναφέρει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΣοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top