ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Νίκου Τορναρίτη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Παρέμβαση Νίκου Τορναρίτη στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), υιοθέτησε χθες 15/3 με συντριπτική πλειοψηφία, καταδικαστικό Ψήφισμα για τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Ψήφισμα καλεί, μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Υπουργών να αποβάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τον Οργανισμό και όλα τα θεσμικά του όργανα.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, κ. Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η θέση της Κύπρου όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, βασίζεται σε αρχές και αξίες και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, η οποία εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής από το 1974, δεν μπορεί να μένει ουδέτερη. Τασσόμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας και της διεθνούς έννομης τάξης, τόνισε ο κ. Τορναρίτης.

Εισβάλλοντας στην Ουκρανία, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, επισήμανε ο κ. Τορναρίτης. Βρίσκεται, πρόσθεσε, σε πλήρη αντίθεση με βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τον πολιτισμένο κόσμο γενικότερα. Οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας των παράνομων αυτών ενεργειών, πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του ίδιου του Οργανισμού, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής.

Δεν μπορεί να επιδεικνύεται ανοχή στην εισβολή κράτους μέλους από άλλο κράτος μέλος, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης ούτε και η επικράτηση της λογικής των δυο μέτρων και δυο σταθμών. Ο σεβασμός της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, τόνισε, αποτελεί βασική αρχή που διέπει τις διεθνείς σχέσεις και η όποια παρέκκλιση ή παρερμηνεία της βασικής αυτής αρχής συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε επίσης ότι ενδείκνυται να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα έναντι όσων κρατών μελών, όπως η Τουρκία, επιτήδεια παρεκκλίνουν από κοινές δράσεις και συλλογικές αποφάσεις που λήφθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, ειδικότερα όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τέλος, ο κ. Τορναρίτης εξήρε το θάρρος και το σθένος του Ουκρανικού λαού, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα της ΚΣΣΕ να συμβάλει στον τερματισμό του βίαιου πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Στις φλόγες καφετέρια στη Λευκωσία - Ζημιές και σε παρακείμενα διαμερίσματα - Δείτε φωτογραφία

Τελευταία εξέλιξη για τον Δημήτρη Κόκοτα - «Του έκαναν τραχειοστομία»ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top