ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Αστυνομίας για αξιοκρατία

ΠτΔ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Αστυνομίας για αξιοκρατία

Τη στήριξη της Κυβέρνησης στη διασφάλιση της αξιοκρατίας στους διορισμούς, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις στην Αστυνομία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην τελετή λήξης του ακαδημαϊκού έτους της Αστυνομικής Ακαδημίας, αναφέροντας παράλληλα ότι το κράτος θα φροντίσει να πληρώσει φέτος ένα μεγάλο μέρος των κενών θέσεων στο Σώμα.

«Δεν θέλω να γίνονται διακρίσεις και ήταν από την πρώτη στιγμή του διορισμού σας Αρχηγέ η έκκληση και οι οδηγίες μου: Δεν θα διακρίνουμε δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους και σοσιαλιστές. Οι ικανοί θα πρέπει να προχωρούν, θα πρέπει να επιβραβεύονται», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «αυτό θέλει η κοινωνία και όχι κομματικές ταμπέλες» και είπε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με το γεγονός ότι η Αστυνομία προχωρεί μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια για να διασφαλίσει την αξιοκρατία και τη χρηστή διοίκηση, αφού αυτό είναι απόλυτα εναρμονισμένο και με την πολιτική που η Κυβέρνηση έχει χαράξει.

Παράλληλα ο Πρόεδρος επαίνεσε το Αστυνομικό Σώμα, τον Αρχηγό και το σύνολο της ηγεσίας.«Πραγματικά μας κάνετε περήφανος κάθε φορά που παρακολουθούμε επιτέλους να υπάρχει πραγματική ανταπόκριση στις προσδοκίες του κοινού, στις προσδοκίες ευρύτερα της κοινωνίας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι τόσο η πάταξη του σοβαρού εγκλήματος όσο και η πάταξη της διαφθοράς είναι ίσως από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Αστυνομίας και εξέφρασε τη χαρά του που την ίδια ικανοποίηση αισθάνονται πλέον οι πολίτες.

Ο Πρόεδρος ανέφερε περαιτέρω ότι η Αστυνομία Κύπρου, ως ένας από τους βασικούς πυλώνες  σε κάθε ευνομούμενο κράτος, αντιμετωπίζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε νέες προκλήσεις αλλά και νέες ελλείψεις ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο τόπος.

«Για αυτό και θα φροντίσουμε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των κενών θέσεων να πληρωθεί φέτος με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούμε θετικά τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσετε και εσείς να συνεχίσετε να επιτελείτε το έργο σας με την επάρκεια που μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα τελευταίως, παρατηρείται από πλευράς Αστυνομικής Δύναμης», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος είναι ακόμα πιο επιτακτικό η Αστυνομία, ως οργανισμός, να επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγικότητας περιορίζοντας παράλληλα, τις δαπάνες λειτουργίας της. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Αστυνομία, ενώ υπάρχουν τα οικονομικά προβλήματα, αναδιαρθρώνεται και εκσυγχρονίζεται για να ανταποκριθεί σε όλες τις αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες των πολιτών για χρηστή διοίκηση, αξιοπιστία, αξιοκρατία, διαφάνεια και για την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις ανεπάρκειες που μας ταλαιπώρησαν τις δεκαετίες που πέρασαν και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και να επιδιώξουμε τη μεγάλη αλλαγή στους θεσμούς, και βεβαίως, και στην Αστυνομία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αρωγός και συνοδοιπόρος σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια είναι η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, η οποία αποτελεί το κατ’ εξοχήν κέντρο παροχής αστυνομικής εκπαίδευσης.

Σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι τόσο το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο στελεχώνει την Αστυνομική Ακαδημία, όσο και οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχουν, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, κάθετα μειωθεί, ο αριθμός των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων έχει αυξηθεί ραγδαία, απόδειξη πως οι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν έχουν κάμψει το ηθικό και τη δημιουργικότητα της Διεύθυνσης, του προσωπικού και των συνεργατών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Συνεργαζόμενοι, πρόσθεσε, με σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, συνεχίζουν να παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση τόσο στα μέλη της Υπηρεσίας την οποία υπηρετούν όσο και σε μέλη άλλων Υπηρεσιών.

«Τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας είναι αξιέπαινα. Τα επιτεύγματα σας αποτελούν παράδειγμα για πολλούς και στο πλαίσιο των προσπαθειών σας αυτών, θέλω να ξέρετε ότι θα έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης και του ιδίου, προσωπικά», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Αστυνομικής Ακαδημίας να συνεχίσει να αναπτύσσεται αλλά και να εμπνέει την εμπιστοσύνη που ο κάθε πολίτης προσδοκά από το Αστυνομικό Σώμα.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Κέντρου  Επιστημονικών Ερευνών, προκειμένου αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα να λειτουργεί και ως παράγοντας ανάπτυξης ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου.

Είπε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν στην Αστυνομική Ακαδημία συνολικά 137 εκπαιδευτικά και οργανώθηκαν και 11 εκπαιδευτικά προγράμματα Schengen/Βασική Κατάρτιση, τα οποία παρακολούθησαν, άλλα 380 μέλη της Αστυνομίας.

Ευχαρίστησε θερμά τον Μιχαλάκη Οδυσσέως, πρώην Βοηθό Αρχηγό για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση της Αστυνομικής Σχολής, σε Αστυνομική Ακαδημία, κατά την περίοδο που διετέλεσε Βοηθός Αρχηγός Εκπαίδευσης, καθώς και τον Καθηγητή Μάριο Καριόλου του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας και  τον Φοίβο Χριστοδουλίδη της Εταιρείας JCC, οι οποίοι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, πέραν των 15 ετών.

Αρχηγός Αστυνομίας: Προώθηση νέων κανονισμών για την αξιοκρατία στην Αστυνομία

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου ανέφερε ότι θεμελιώδης πυλώνας της ακολουθούμενης στρατηγικής είναι τόσο η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της Αστυνομίας ως οργανισμού όσο και η αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου Αστυνόμευσης όσο και ενός νέου μοντέλου που να βασίζεται στη φιλοσοφία της κοινοτικής αστυνόμευσης.

Είπε ακόμη ότι για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό των κριτηρίων πρόσληψης της Αστυνομίας έχει εκπονηθεί μελέτη και θα ακολουθήσουν προτάσεις για την τροποποίηση του περί Αστυνομίας νόμου και των σχετικών με το θέμα κανονισμών. Το ίδιο, συνέχισε, ακολουθείται για τον εκσυγχρονισμό των κριτηρίων ανέλιξης, και βρίσκεται σε εξελιγμένο στάδιο η διενέργεια εμπεριστατωμένης μελέτης για τροποποίηση των κριτηρίων και υποβολή εισηγήσεων για την τροποποίηση των περί Αστυνομίας προαγωγών κανονισμών.

Όπως είπε, οι προαγωγές πρέπει να δίνονται στους καλύτερους σε σχέση με τις ικανότητες, την αποτελεσματικότητα και την αφοσίωση τους στην Αστυνομία. Πρόσθεσε ότι σε τελικό στάδιο πραγμάτωσης βρίσκεται και ο καθορισμός για πρώτη φορά από ιδρύσεως της Αστυνομίας κριτηρίων σε ό,τι αφορά τις μεταθέσεις ώστε να εξισορροπούνται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι ανάγκες της Αστυνομίας και η αξιοποίηση των μελών της σύμφωνα με τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα προσόντα τους σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης.
Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, Γεώργιος Τρυφωνίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι στην Ακαδημία καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για μια εκ βαθέων μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής, στη βάση του μοντέλου της κοινωνικής αστυνόμευσης και έχουν προβεί στην τροποποίηση των υφισταμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και στη δημιουργία νέων, με καινούρια γνωστικά αντικείμενα όπως το πρόγραμμα εκπαίδευσης ανώτερων αξιωματικών, το πρόγραμμα εκπαίδευσης για το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά αλλά και το πρόγραμμα εκπαίδευσης λήψης οπτικογραφημένων καταθέσεων.

Ανέφερε ότι παρά τη μείωση 50% στο προσωπικό της αστυνομικής ακαδημίας και 40% στον προϋπολογισμό, η Ακαδημία κατάφερε να υλοποιήσει 137 προγράμματα που απευθύνονταν σε μέλη της Αστυνομίας αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του κράτους. Χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη λειτουργία του κέντρου επιστημονικών ερευνών στη Αστυνομική Ακαδημία.

Τέλος εξέφρασε τη στήριξη του στο αίτημα για άμεση πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού νέων αστυνομικών.

«Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι άκρως σοβαρό και προβάλλεται επιτακτική ανάγκη για στελέχωση της Αστυνομίας», είπε. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προβλήματα και αν ταλανίζουν μια χώρα δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας του κράτους και κατ` επέκταση σε θέματα εκπαίδευσης των μελών της Αστυνομίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Σε εξέλιξη η διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κύπρου - Καταθέτει ο μοναχός Τιμόθεος

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Κυπριακό: Την ανάγκη για τριμερή μετέφερε ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν - Όσα είπε στον ΠτΔ

Κυπριακό: Την ανάγκη για τριμερή μετέφερε ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν - Όσα είπε στον ΠτΔ

Την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες .

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top