ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια ήταν τα στρατιωτικά λάθη της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια ήταν τα στρατιωτικά λάθη της Ρωσίας

Η Ρωσία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, αλλά αυτό δε φάνηκε στην αρχική εισβολή της στην Ουκρανία. Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές στη Δύση έχουν εκπλαγεί από τις επιδόσεις της στο πεδίο της μάχης μέχρι στιγμής, με έναν από αυτούς να τις χαρακτηρίζει «θλιβερές».


Η στρατιωτική της πρόοδος φαίνεται να έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι αμφισβητούν τώρα αν μπορεί να ανακάμψει από τις απώλειες που έχει υποστεί. Αυτή την εβδομάδα, ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο BBC, «οι Ρώσοι σαφώς δεν έχουν πετύχει τους στόχους τους και πιθανότατα δε θα το κάνουν στο τέλος της ημέρας». Τι πήγε λοιπόν στραβά;

Λανθασμένες υποθέσεις
Το πρώτο λάθος της Ρωσίας ήταν ότι υποτίμησε τη δύναμη της αντίστασης και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό άνω των 60 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με τις δαπάνες της Ουκρανίας που ξεπερνούν μόλις τα 4 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία, όπως και πολλοί άλλοι, φαίνεται ότι υπερεκτίμησε τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Πούτιν είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού του και μπορεί και αυτός να πίστεψε σε αυτόν.

Ένας ανώτερος Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της επένδυσης της Ρωσίας δαπανήθηκε για το τεράστιο πυρηνικό της οπλοστάσιο και τους πειραματισμούς της, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων όπλων, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι.

Η Ρωσία υποτίθεται ότι έχει κατασκευάσει το πιο προηγμένο άρμα μάχης στον κόσμο - το T-14 Armata. Αλλά ενώ το έχει δει κανείς στην παρέλαση της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία, απουσιάζει από τη μάχη. Τα περισσότερα από αυτά που έχει διαθέσει η Ρωσία είναι παλαιότερα άρματα T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων.

Κατά την έναρξη της εισβολής η Ρωσία είχε σαφές πλεονέκτημα στον αέρα, με τα μαχητικά αεροσκάφη που είχε μετακινήσει κοντά στα σύνορα να υπερτερούν αριθμητικά της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας περισσότερο από τρία προς ένα. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές υπέθεσαν ότι η δύναμη εισβολής θα αποκτούσε γρήγορα υπεροχή στον αέρα, αλλά δεν το έκανε. Η αεράμυνα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αποδεικνύεται αποτελεσματική, περιορίζοντας τη δυνατότητα ελιγμών της Ρωσίας.

Η Μόσχα μπορεί επίσης να υπέθεσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην επίτευξη ενός γρήγορου, αποφασιστικού πλήγματος.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στο BBC ότι η Ρωσία πίστευε ότι θα μπορούσε να αναπτύξει ελαφρύτερες μονάδες αιχμής, όπως οι Spetsnatz και οι αλεξιπτωτιστές VDV, «για να εξουδετερώσουν έναν μικρό αριθμό αμυνόμενων και αυτό θα ήταν όλο». Αλλά τις πρώτες ημέρες η επίθεση με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Χοστομέλ, λίγο έξω από το Κίεβο, αποκρούστηκε, στερώντας από τη Ρωσία μια αερογέφυρα για να φέρει στρατεύματα, εξοπλισμό και εφόδια.


Αντ' αυτού, η Ρωσία αναγκάστηκε να μεταφέρει τις προμήθειές της κυρίως οδικώς. Αυτό δημιούργησε κυκλοφοριακή συμφόρηση και σημεία ασφυξίας που αποτελούν εύκολο στόχο για ενέδρες των ουκρανικών δυνάμεων. Ορισμένα βαρέα τεθωρακισμένα βγήκαν εκτός δρόμου και κόλλησαν στη λάσπη, ενισχύοντας την εικόνα ενός στρατού που έχει «βαλτώσει».

Εν τω μεταξύ, η μακρά τεθωρακισμένη φάλαγγα της Ρωσίας από το βορρά που καταγράφηκε από τους δορυφόρους εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να περικυκλώσει το Κίεβο. Η σημαντικότερη πρόοδος επιτεύχθηκε από το νότο, όπου μπόρεσε να χρησιμοποιήσει σιδηροδρομικές γραμμές για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών της. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπέν Ουάλας, δήλωσε στο BBC ότι οι δυνάμεις του προέδρου Πούτιν «έχουν χάσει τη δυναμική τους».

«Έχουν κολλήσει και αργά αλλά σταθερά δέχονται σημαντικές απώλειες», ανέφερε.

Απώλειες και χαμηλό ηθικό
Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει μια δύναμη περίπου 190.000 στρατιωτών για αυτή την εισβολή και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη δεσμευτεί στη μάχη. Αλλά έχουν ήδη χάσει περίπου το 10% αυτής της δύναμης. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το μέγεθος των ρωσικών ή των ουκρανικών απωλειών. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 14.000 Ρώσους στρατιώτες, αν και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι μάλλον ο μισός.

Στρατιωτικές δυνάμεις Ρωσίας - Ουκρανία

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το ηθικό των Ρώσων μαχητών μειώνεται, με έναν να λέει ότι ήταν "πολύ, πολύ, χαμηλό". Ένας άλλος είπε ότι τα στρατεύματα ήταν "κρύα, κουρασμένα και πεινασμένα", καθώς περίμεναν ήδη στο χιόνι για εβδομάδες στη Λευκορωσία και τη Ρωσία προτού τους δοθεί η εντολή να εισβάλουν.
Η Ρωσία έχει ήδη αναγκαστεί να αναζητήσει περισσότερα στρατεύματα για να αναπληρώσει τις απώλειές της, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης εφεδρικών μονάδων από τόσο μακρινές περιοχές όπως τα ανατολικά της χώρας και η Αρμενία. Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι είναι "πολύ πιθανό" να συμμετάσχουν σύντομα στη μάχη ξένα στρατεύματα από τη Συρία, μαζί με μισθοφόρους από την ομάδα Wagner. Ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αυτό είναι ένα σημάδι ότι «ξύνει τον πάτο του βαρελιού».

Προμήθειες και υλικοτεχνική υποδομή
Η Ρωσία έχει δυσκολευτεί με τα βασικά. Υπάρχει ένα παλιό στρατιωτικό ρητό που λέει ότι οι ερασιτέχνες μιλούν για τακτικές, ενώ οι επαγγελματίες μελετούν τα logistics. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν το έχει μελετήσει αρκετά. Οι τεθωρακισμένες φάλαγγες έχουν ξεμείνει από καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά. Οχήματα έχουν χαλάσει και έχουν μείνει εγκαταλελειμμένα, και στη συνέχεια ρυμουλκούνται από ουκρανικά τρακτέρ.

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ξεμείνει από κάποια πυρομαχικά. Έχει ήδη εκτοξεύσει μεταξύ 850 και 900 πυρομαχικά ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, τα οποία είναι πιο δύσκολο να αντικατασταθούν από τα μη κατευθυνόμενα όπλα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει προσεγγίσει την Κίνα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις ελλείψεις της.

 

Αντίθετα, υπήρξε μια σταθερή ροή όπλων που προμηθεύτηκαν από τη Δύση και έφτασαν στην Ουκρανία, γεγονός που ενίσχυσε το ηθικό της. Οι ΗΠΑ μόλις ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν επιπλέον 800 εκατ. δολάρια σε αμυντική υποστήριξη. Εκτός από περισσότερους αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, αναμένεται να περιλαμβάνει το Switchblade, το οποίο είναι ένα μικρό, αμερικανικής ανάπτυξης, μη επανδρωμένο αεροσκάφος "καμικάζι" που μπορεί να μεταφερθεί σε σακίδιο πλάτης πριν εκτοξευθεί για να μεταφέρει ένα μικρό εκρηκτικό σε στόχους στο έδαφος.

Παρά τα πισωγυρίσματα, ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι «απίθανο να αποθαρρυνθεί και μπορεί αντίθετα να κλιμακώσει. Πιθανότατα παραμένει βέβαιος ότι η Ρωσία μπορεί να νικήσει στρατιωτικά την Ουκρανία». Και ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επιδείξει σθεναρή αντίσταση, ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι χωρίς σημαντικό ανεφοδιασμό θα μπορούσαν και αυτές»τελικά να εξαντληθούν από άποψη πυρομαχικών και αριθμού». Οι πιθανότητες μπορεί να είναι καλύτερες από ό,τι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά εξακολουθούν να φαίνονται να μην είναι με το μέρος της Ουκρανίας.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top