ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζος vlogger μοιράστηκε βίντεο από τη ρημαγμένη Ουκρανία - Και πλέον θεωρείται «εθνικός προδότης»

Κινέζος vlogger μοιράστηκε βίντεο από τη ρημαγμένη Ουκρανία - Και πλέον θεωρείται «εθνικός προδότης»

Άθελά του, έγινε η κινεζική φωνή της αντίστασης στην Ουκρανία. Ο 36χρονος Wang Jixian, κάτοικος της Οδησσού, ήθελε απλώς να δείξει στους γονείς του ότι είναι καλά στην υγεία του.

Στο πρώτο του βίντεο, στις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιέγραφε πώς αγοράζει τρόφιμα, κρέας και φρούτα, σημειώνοντας ότι κάποια καταστήματα ήταν ακόμη ανοικτά.

Έκτοτε, στα καθημερινά του βίντεο μετέφερε στους συμπατριώτες του την κατάσταση που βίωνε. Μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από εκείνη που μεταδίδουν τα κινεζικά Μέσα.
Σε ένα βίντεο που παρακολουθήθηκε ευρέως, ο Wang κρατώντας το κινέζικο διαβατήριό του έλεγε: «Αυτοί οι Ουκρανοί φρουροί δεν είναι Ναζί, είναι προγραμματιστές πληροφορικής, απλοί άνθρωποι, κουρείς - αυτοί είναι οι άνθρωποι».


Και κάπως έτσι μπήκε στη μέση μιας παγκόσμιας διαμάχης, με την Κίνα να αντιμετωπίζει διεθνή πίεση καθώς αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και μια έκρηξη φιλορωσικής διάθεσης στα εξαιρετικά περιορισμένα και λογοκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας - κάτι που ο Wang ελπίζει να αλλάξει.

Καθώς αυτά τα βίντεο άρχισαν να συγκεντρώνουν την προσοχή, μερικές φορές ξεπερνώντας τις 140.000 προβολές, αυξήθηκε και ο αριθμός των επικριτών, με κάποιους να τον αποκαλούν εθνικό προδότη.

«Δεν χρειάζεσαι πια αυτό το κινεζικό διαβατήριο, έχεις ήδη ξεχάσει από ποια χώρα είσαι», έγραψε ένα δημοφιλές σχόλιο εναντίον του. «Η επίσημη θέση της χώρας πρέπει να είναι η θέση όλου του κινεζικού λαού».

Τα σχόλια ανώνυμων διαδικτυακών αγνώστων τον αφήνουν αδιάφορο - αλλά τον ενοχλούν όταν προέρχονται από άτομα που τον ενδιαφέρουν, όπως ένα μέλος του προσωπικού της κινεζικής πρεσβείας που γνώριζε από την προηγούμενη κατοικία του στη Βόρεια Μακεδονία.

 

Πηγή: cnn.gr

Όπως λέει, ο υπάλληλος επικοινώνησε μαζί του πρόσφατα, υπονοώντας ότι ο Wang πληρώνεται για να δημοσιεύσει τα βίντεό του και τον ρώτησε: «ποιος σε έστειλε; Όταν ο Wang επέμεινε ότι δεν το έκανε για χρήματα, ο υπάλληλος απάντησε: «Η τρέχουσα συμπεριφορά σου δεν είναι σύμφωνη με τα εθνικά συμφέροντα. Θέλω να διακόψω τις σχέσεις μαζί σου, ας μπλοκάρουμε ο ένας τον άλλο».

«Αυτό με πλήγωσε πραγματικά», είπε ο Wang.

Οι Κινέζοι λογοκριτές έχουν επίσης κατεβάσει τα βίντεό του στο διαδίκτυο, λέει. Ενώ όλα του τα βίντεό του παραμένουν ανοιχτά στο YouTube, το οποίο είναι αποκλεισμένο στην Κίνα, εκτός από εκείνα με VPN, μόνο το 80% περίπου των βίντεό του έχει μείνει στο WeChat και λιγότερα από το 20% στο Douyin.

Δεν ξέρει ποιους κανόνες έχει παραβεί. Απογοητεύτηκε τόσο πολύ που σε ένα βίντεο στις 7 Μαρτίου, κόλλησε μαύρη ταινία σε ένα Χ πάνω από το στόμα του, κάνοντας σιωπηλά χειρονομίες στην κάμερα για να μεταδώσει ότι ήταν ασφαλής και βρισκόταν ακόμα στην Οδησσό.

Αφού μίλησε στο CNNi, οι κινεζικοί λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύτηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του στην Κίνα.

Στο μεταξύ, λαμβάνει «αμέτρητα» μηνύματα από επαφές, οι οποίες των πιέζουν να σταματήσει να δημοσιεύει περιεχόμενο. Όμως δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει σκοπό να το κάνει.

«Θέλω να (προσφέρω) μια φωνή για τους ανθρώπους στην Ουκρανία, για τους ήρωες, για τους γείτονές μου. Γιατί στα μάτια μου είναι όλοι ήρωες», λέει. «Βλέπω τους ανθρώπους να είναι ήρεμοι, βλέπω ανθρώπους γενναίους... Θέλω να σας υπενθυμίσω να δείτε ποιος πεθαίνει, ποιος σκοτώθηκε».

Κάποιες φορές το μήνυμά του φτάνει. Μια χούφτα σχόλια εκφράζουν υποστήριξη στην Ουκρανία.

Προς το παρόν, όμως, ο Γουάνγκ δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει -- μόνο όταν «η Οδησσός καταστραφεί υπερβολικά για να μπορούν να μένουν οι άνθρωποι», είπε. Εκτός από τα στοργικά του αισθήματα για την πόλη, είναι θέμα αρχής, τονίζει: «Δεν αντέχω την πράξη του εκφοβισμού των ανθρώπων μπροστά στα μάτια μου».

Όταν δεν γυρίζει βίντεο, ο Wang παρέχει εθελοντική υποστήριξη για την επισκευή των κινητών τηλεφώνων των ανθρώπων και την παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους.

«(Αν) γύριζα πίσω και έφευγα, θα ήταν αρκετό για να με κάνει να μετανιώνω για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε. «Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον ή επιθυμία να φύγω από την Ουκρανία μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και να κερδίσει η Ουκρανία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Δημοτικές Εκλογές: Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top