ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποτροπιασμός για τα νεκρά ζώα που βρέθηκαν πεταμένα σε σακούλες - Εικόνες ντροπής - Δείτε φωτογραφίες

Αποτροπιασμός για τα νεκρά ζώα που βρέθηκαν πεταμένα σε σακούλες - Εικόνες ντροπής - Δείτε φωτογραφίες

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου με τεράστια λύπη και αγανάκτηση βρίσκεται στην πολύ δυσάρεστη θέση να ενημερώσει τους πολίτες, αλλά κυρίως αυτούς που έχουν την ευθύνη για το νέο μεγάλο σκάνδαλο της απόρριψης νεκρών ζώων τα οποία προέρχονται από τον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού. Δυστυχώς, οι ευθύνες βαραίνουν, αρκετούς, και αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου έχει πληροφορηθεί από πολίτη οτι στο χώρο Βατί στην επαρχία Λεμεσού είχαν πεταχτεί νεκρά ζώα. Τα νεκρά ζώα βρίσκονταν μέσα σε σακούλες σκουπιδιών του Δήμου Λεμεσού! Το θέαμα αποκρουστικό και κυρίαρχο συναίσθημα η θλίψη και η αγανάκτηση, γιατί κάποιοι δε σεβάστηκαν ούτε νομοθεσίες, ούτε διαδικασίες, αλλά κυρίως δεν σεβάστηκαν αυτά τα αθώα ζώα τα οποία απομακρύνθηκαν από το φυσικό τους περιβάλλον, από το σπίτι τους, και βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο ζωολογικό κήπο Λεμεσού. Το τέλος τους τραγικό!

Νεκρά καγκουρό, νεκρά wallaby, νεκρές κουκουβάγιες! Συγκεκριμένα, μία από τις νεκρές κουκουβάγιες (προστατευόμενο είδος) είχε ακόμα το ειδικό δακτυλίδι το οποίο είναι χαρακτηριστικό για τον τόπο κράτησης και προέλευσης του πουλιού. Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν και όμως αληθινά.

Για το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένα ελαφρυντικό, γιατί αυτό που έγινε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως άγνοια του νόμου και των διαδικασιών.

Θέτουμε λοιπόν τα παρακάτω αιτήματα ή ερωτήματα:

1. Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία Κ.Δ.Π 81/2002 (και Οδηγία 22/1999) περί Ζωολογικών Κήπων, και συγκεκριμένα το άρθρο 10, προκαλούμε τους διαχειριστές του ζωολογικού κήπου Λεμεσού να δώσουν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες που αφορά την τήρηση αρχείου και τις διάφορες αυξομειώσεις του πληθυσμού των ζώων στο χώρο αυτό.

2. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πως εφάρμοσαν (που δεν εφάρμοσαν) τη σχετική νομοθεσία; Γιατί και πως βρέθηκαν τα ζώα αυτά στη χωματερή στο Βατί; Ο νόμος είναι συγκεκριμένος για όλες τις ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν και εκ των πραγμάτων φαίνεται πως δεν τηρήθηκε τίποτα από αυτά.

3. Πως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες επέτρεψαν (γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται) να έχουν πετάξει τα ζώα αυτά σε μη ενδεδειγμένο χώρο; Πώς περιορίζεται ο κίνδυνος της μετάδοσης ζωονόσων; Ποιες οι προφυλάξεις για τη δημόσια υγεία; Γιατί δεν προχώρησαν σε καύση των ζώων ή γιατί δε δόθηκαν στην εταιρεία Σιγκαν η οποία διαχειρίζεται την αποτέφρωση νεκρών ζώων;

4. Τι έχει να υποστηρίξει ο υπεύθυνος κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου; Πως πέθαναν και γιατί πέθαναν αυτά τα ζώα; Πως εξηγεί το γεγονός ότι η κουκουβάγια η οποία εισήχθη από το εξωτερικό (δακτυλίδι) έχει πεταχτεί στο Βατί; Ποιους ενημερώνει ή όχι, και για πόσο γινόταν αυτή η πρακτική;

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου είχε προπολλού προειδοποίησε δύο Υπουργούς στο παρελθόν για την κατάσταση στους αδειοδοτημένους Ζωολογικούς Κήπους. Φαίνεται όμως, πως δεν εισακούστηκε ή πιθανόν το Υπουργείο και ο Υπουργός να μην ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στους Ζωολογικούς Κήπους ή πιθανόν κάποιοι να ‘παίζουν πελλόν’ ή να σφυρίζουν αμέριμνα ή απλά, το θέμα της εφαρμογής της νομοθεσίας και των σχετικών διαδικασιών δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Τα αθώα ζώα κύριοι, δεν σας έφταιξαν. Δεν φτάνει που τα έχετε εγκλωβισμένα μέσα σε άχαρα κλουβιά με φόντο την απέραντη θλίψη, τα αφήνετε χωρίς την προβλεπόμενη φροντίδα, πεθαίνουν, και το χειρότερο τα πετάτε ως να είναι αντικείμενα μιας χρήσης. Άλλωστε, να μην ξεχνάμε πως παρόμοια περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό και τραγικό παράδειγμα η Τζούλη η ελεφαντίνα. Πέθανε και την πετάξατε επίσης, στο Βατί!

Κλείνουμε, λέγοντας ότι απαιτούμε από τον Υπουργό Γεωργίας, την αστυνομία, και τον Δήμαρχο Λεμεσού, όπως διατάξουν άμεση έρευνα του περιστατικού.

Αυτή τη φορά δε θα ησυχάσουμε μέχρι οι ένοχοι να οδηγηθούν εκεί που τους αρμόζει, όποιοι και να είναι, είτε λέγονται Λειτουργοί στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, είτε Δήμος Λεμεσού, είτε Υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού.

Εάν και εφόσον μέσα από την έρευνα διαφανούν οι ένοχοι, το λιγότερο που θα πρέπει να κάνουν θα είναι να παραιτηθούν, γιατί απλά άφησαν ή ενέκριναν αυτήν την κατάσταση να εξελίσσεται όπως εξελίσσεται. Κρίμα πολύ κρίμα για τα αθώα τα ζώα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Θα κινήσει διαδικασίες ο Αρχιεπίσκοπος κατά συνοδικών;

Kωνσταντίνα Ευριπίδου: Το μήνυμα που της άφησε η κόρη της στο tablet και τη συγκίνησε

Θανατηφόρο με 29χρονο στη Λάρνακα: Τι κατέδειξε η νεκροτομή για τα αίτιαΑυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αποφάσισε τον διορισμό της κας Ευγενίας Χριστοδούλου και του κ. Γεώργιου Καρατζιά, αμφότεροι ορκωτοί λογιστές, με εκτενή πείρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top