ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στην Ουκρανία η Χαραλαμπίδου – Συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ

Προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στην Ουκρανία η Χαραλαμπίδου – Συναντήθηκε με μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ

Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, πραγματοποίησε χθες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε αντιπροσωπία Μελών του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ.

Στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με ειδικούς αναλυτές για θέματα Μεσογείου, η οποία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, η κα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τις αναθεωρητικές της βλέψεις, οι οποίες τροφοδοτούν συνεχώς την περιοχή με ένταση. Αναφέρθηκε δε σχετικά στην κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης το καλοκαίρι του 2020 και τον κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου. Εξέφρασε, σε αυτό το πλαίσιο, ευχαριστίες για τον γενικότερο εξισορροπητικό ρόλο της Γαλλίας στη Μεσόγειο και τη συνδρομή που παρείχε στην περίπτωση εκείνη. Η κα Χαραλαμπίδου στηλίτευσε, επίσης, την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει ως προς την Κύπρο την Συμφωνία Επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αντιπροσωπία είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Επιτροπή Ελσίνκι) του Αμερικανικού Κογκρέσου κ. Benjamin Cardin, τον Συμπρόεδρο κ. Steve Cohen και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Joe Wilson, Roger Wicker και Richard Hudson.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι δυνατότητες περαιτέρω συμβολής της ΚΣ ΟΑΣΕ αλλά και των Εθνικών Κοινοβουλίων στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κυρώσεων.

Η κα Χαραλαμπίδου προειδοποίησε για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης και γενικευμένης ανάφλεξης στην περίπτωση θετικής ανταπόκρισης στο αίτημα του Προέδρου της Ουκρανίας για έλεγχο του εναερίου χώρου της από τρίτα κράτη, ενώ υποστήριξε ότι η ΚΣ ΟΑΣΕ πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως πλατφόρμα διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς. Σε ό,τι αφορά στη στάση της Τουρκίας, η κα Χαραλαμπίδου επεσήμανε ότι η χώρα αυτή δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που υιοθέτησε η ΕΕ ως οφείλει ως υποψήφια για ένταξη χώρα, με αποτέλεσμα να της δίδεται η δυνατότητα αποκόμισης οφελών σε βάρος των κρατών που το έχουν πράξει.

Η Πρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ κα Cederfelt και οι δύο Αντιπρόεδροι κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου και κ. Pascal Allizard, συμμετείχαν σε συνεδρία της Επιτροπής Ελσίνκι με θέμα την καταπολέμηση της προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκαν μαρτυρίες ως προς τον τρόπο και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση της παραπληροφόρησης. Η κα Χαραλαμπίδου έθιξε με σχετική ερώτησή της το ζήτημα του ρόλου των τεχνολογικών κολοσσών και των δυνατότητων συμβολής τους στην καταπολέμηση των εν λόγω φαινομένων, ενώ επισήμανε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αντέδρασαν με μεγάλη καθυστέρηση.

Στο πλαίσιο γεύματος εργασίας με μέλη του Κογκρέσου στο οποίο παρέστη και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κα Nancy Pelosi, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε τη σημασία καταπολέμησης της διαφθοράς προς διασφάλιση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών και αναφέρθηκε στη διοργάνωση συνεδρίου της ΚΣ ΟΑΣΕ στην Κύπρο, τον ερχόμενο Μάιο, με θέμα το ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, στο οποίο προσκάλεσε την αμερικανική αντιπροσωπία να συμμετάσχει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Survivor 2024: Το... πολεμικό κλίμα και ο δεύτερος μονομάχος - Δείτε βίντεο

ΔΗΣΥ: Νούμερο ένα προτεραιότητα η συσπείρωση του κόμματος - Έκλεισε το κεφάλαιο για τις διαγραφές

Ελένη Φουρέιρα: Καίει καρδιές με το σέξι βίντεο στο Instagram



ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

ΠτΔ για λιμάνι Λάρνακας: «Το Κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από τον οποιοδήποτε»

Επίσκεψη στο το φυλάκιο «Κομμόροτσος» στους Αγίους Τριμιθιάς, με σκοπό να δώσει τις ευχές του στους στρατιώτες ενόψει των εορτών του Πάσχα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top