ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς Μαρτίου το ψευδοκράτος, προσφεύγει σε δανεισμό

Αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς Μαρτίου το ψευδοκράτος, προσφεύγει σε δανεισμό

Τριάντα πέντε εκ ΤΛ από τα 150 εκ που ζήτησε θα λάβει ως δάνειο το ψευδοκράτος για να πληρώσει μισθούς για τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρουν τ/κ ΜΜΕ, η διαδικασία προσφοράς προκηρύχθηκε μέσω της «κεντρικής τράπεζας» αλλά δεν έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθεί το ποσό που ζητήθηκε αρχικά.

Το ποσό των 35 εκ ΤΛ δανείσθηκε το «υπουργείο δημοσιονομικών» για διάρκεια 100 ημερών, όπως προστίθεται, και μάλιστα με μέσο όρο τόκων το 24,86%. Σε δύο χωριστές διαδικασίες προσφορών, στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, το «υπουργείο δημοσιονομικών» δανείστηκε 70 εκ και 30 εκ ΤΛ αντιστοίχως με επιτόκια από 22% έως 25%.

Ο τ/κ Τύπος ασχολείται με το θέμα καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που η «κυβέρνηση» καταφεύγει σε δανεισμό για ν’ ανταπεξέλθει είτε σε μισθούς και συντάξεις είτε σε άλλες δημοσιονομικές υποχρεώσεις.

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι τον τελευταίο ένα χρόνο η «κυβέρνηση» έχει δανειστεί συνολικά 799 εκ ΤΛ (49,9 εκ ευρώ). σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας πρόκειται για ρεκόρ δανεισμού την ώρα που στην Άγκυρα διεξάγονται οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του νέου οικονομικού πρωτοκόλλου Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Ο πρώην «υπουργός δημοσιονομικών», Μπιρικίμ Οζγκιούρ δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι πρέπει να ξεπεραστεί η δημοσιονομική κρίση και να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία με επανακαθορισμό των δομικών μεταρρυθμίσεων και συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο επίσης πρώην «υπουργός δημοσιονομικών», Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση με τις συνεχείς αυξήσεις θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο, η «κυβέρνηση» θα βρεθεί πάλι σε αδιέξοδο, θα ζητήσει χρήματα από την Τουρκία και μπορεί να μην τα πάρει. Τότε, είπε, θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τον «λαό» και την «κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενί Ντουζέν, το 2021 η «κυβέρνηση» δανείσθηκε συνολικά 664.263.000 ΤΛ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 135 εκ ΤΛ. Τα τελευταία 35 εκ ΤΛ είναι με την διαδικασία των «κυβερνητικών ομολόγων εγχώριου χρέους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top