ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολή στην Κύπρο μελών της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις βίαιες και ακούσιες εξαφανίσεις

Αποστολή στην Κύπρο μελών της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις βίαιες και ακούσιες εξαφανίσεις

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα, 5 Απριλίου 2022, συνάντηση στο Γραφείο του με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ για τις βίαιες και ακούσιες εξαφανίσεις που πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο στο πλαίσιο των όρων εντολής τους.

Καλωσορίζοντας τα μέλη της Ομάδας και τους βοηθούς τους, ο Επίτροπος εξέφρασε την ευχή όπως η αποστολή της Ομάδας στεφθεί με επιτυχία προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών των αγνοουμένων της Κύπρου.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα, τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων. Ο κ. Φωτίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι απάνθρωπο αλλά και ανεπίτρεπτο μετά από 48 χρόνια να υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες αγνοουμένων, οι οποίες αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση προκαλεί καθημερινά τόσο πόνο και δυστυχία στις οικογένειες, κάτι το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ο χρόνος τόνισε είναι αδυσώπητος, οι γονείς και τα αδέρφια φεύγουν από τη ζωή με το πικρό παράπονο να μη γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Η διεθνής κοινότητα, επεσήμανε ο κ. Φωτίου, ειδικά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, είναι σε θέση να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και ενέργειες ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και να δοθούν οι απαντήσεις που ζητούν και δικαιούνται οι οικογένειες. Τα προβλήματα, επεσήμανε ο Επίτροπος, είναι πολλά και σύνθετα. Η πηγή των προβλημάτων είναι η Τουρκία, η οποία ευθύνεται όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη διαιώνιση του, εξυπηρετώντας δικούς της πολιτικούς στόχους και σκοπιμότητες σε βάρος των οικογενειών.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε πρόοδο. Η Τουρκία, τόνισε, είναι σε θέση και μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων γιατί τα προβλήματα αυτά έχουν δημιουργηθεί και συντηρούνται λόγω της δικής της στάσης και αδιαλλαξίας. Ο Επίτροπος ανέφερε χαρακτηριστικά τα προσκόμματα που θέτει η κατοχική δύναμη για έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες, την άρνηση της να καταθέσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα στρατιωτικά της αρχεία, να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής που δημιούργησε ο τουρκικός στρατός, μετά από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ του 2001 και 2014, όπως και άλλες αποφάσεις που αφορούν ατομικές προσφυγές οικογενειών αγνοουμένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Επίτροπο στο μείζον διπλό έγκλημα της καταστροφής των μαζικών τάφων από τον τουρκικό στρατό και της σκόπιμης μετακίνησης των λειψάνων σε άγνωστους μέχρι στιγμής χώρους. Ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης αυτής πολιτικής, στις οικογένειες παραδίδονται μεμονωμένα ή πολύ λίγα μικρά οστά, κάτι που προκαλεί επιπρόσθετο πόνο και πολλά αναπάντητα γιατί και δεν επιτρέπει στις οικογένειες να προχωρήσουν στο κλείσιμο του οδυνηρού κεφαλαίου του χαμού του δικού τους ανθρώπου.

Εκτενής αναφορά έγινε και στο Πρόγραμμα Εκταφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και στο μείζον θέμα των πεσόντων που τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους στις κατεχόμενες περιοχές.

Καταλήγοντας ο Επίτροπος εξέφρασε για ακόμα μια φορά την ανάγκη ανάληψης από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών και ενεργειών για προώθηση του θέματος των αγνοουμένων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε, συνεργάζεται και εντατικοποιεί τις προσπάθειες της ώστε να δοθούν απαντήσεις και στην τελευταία οικογένεια Τουρκοκύπριου και Ελληνοκύπριου αγνοούμενου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top