Ισχυρίζονται ότι δουλεύουν στη Microsoft για να σας εξαπατήσουν - Τι πρέπει να αποφύγετε

Ισχυρίζονται ότι δουλεύουν στη Microsoft για να σας εξαπατήσουν - Τι πρέπει να αποφύγετε

Η Αστυνομία διερευνά νέες καταγγελίες για απάτη και συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό

Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, μετά από νέες καταγγελίες που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα, συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, επιτήδειοι καλούν τηλεφωνικά το κοινό και ισχυρίζονται ότι είναι λειτουργοί της εταιρείας Microsoft από το εξωτερικό.

Ακολούθως, καθοδηγούν τους χρήστες να προβούν σε κάποιες ενέργειες, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πολιτών και σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ή τραπεζικών στοιχείων.

Ο τρόπος δράσης είναι ο εξής:

• Διενεργούν τηλεφωνικές κλήσεις σε συνδρομητές της Κύπρου και παρουσιάζονται ως μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft. Προσφέρονται να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων του υπολογιστή για αφαίρεση δήθεν κακόβουλου λογισμικού (virus) ή ακόμα για να εγκαταστήσουν ειδικό λογισμικό για δήθεν προστασία των δεδομένων.

• Προς τούτο (α) ζητούν απομακρυσμένη πρόσβαση (Remote Access) στον υπολογιστή με αποτέλεσμα να έχουν την κυριότητα του υπολογιστή με όλες τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν, όπως πρόσβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα, τραπεζικούς λογαριασμούς, κωδικούς πρόσβασης και άλλα δεδομένα ή (β) ζητούν αριθμούς τραπεζικών καρτών ή άλλων δεδομένων δήθεν για έλεγχο.

Ως εκ τούτου, η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι, να μην ανταποκρίνεται στις κλήσεις αυτές και να μην δίδουν προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες σε αγνώστους.

Σε περίπτωση που δεχθούν παρόμοιου τύπου τηλεφωνήματα, καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή τη Γραμμή του Πολίτη, στον τηλεφωνικό αριθμό 1460.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Είδε Ολγκίν ο ΠτΔ – «Έτοιμοι να αρχίσουμε να δουλεύουμε ουσιαστικά»

Είδε Ολγκίν ο ΠτΔ – «Έτοιμοι να αρχίσουμε να δουλεύουμε ουσιαστικά»

Αισιόδοξη δηλώνει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Ανχελα Ολγκίν, μετά τη συνάντηση, που είχε το Σάββατο το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ανέφερε σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ ότι είναι "καλό σημάδι" το ότι θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων την άλλη εβδομάδα μετά την απραξία και επανέλαβε ότι είναι ενθαρρυμένη από τη συνάντηση που είχε με τους νέους στο Αμμάν πριν από μερικές εβδομάδες.