ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικίνδυνα προϊόντα στην Κύπρο: Παιχνίδια τα περισσότερα - Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πνιγμός - Τι λένε τα δεδομένα για το 2021

Επικίνδυνα προϊόντα στην Κύπρο: Παιχνίδια τα περισσότερα - Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πνιγμός - Τι λένε τα δεδομένα για το 2021

Συνολικά 45 ειδοποιήσεις ασφάλειας για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα στην Κύπρο, καταγράφηκαν το 2021, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Safety Gate, με το 58% των ελεγχόμενων ειδών να αφορά παιχνίδια και το 16% είδη ένδυσης, ενώ σε επίπεδο ΕΕ τα αυτοκίνητα βρίσκονται, για πρώτη φορά, στην κορυφή του καταλόγου των ελεγχόμενων προϊόντων.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος λειτουργός του συστήματος Rapex στην Υπηρεσία Καταναλωτή του Υπ. Εμπορίου, Ανδρέας Τσιούτης, τα παιχνίδια αποτελούν το είδος που ελέγχεται πιο εντατικά στην Κύπρο, με επιθεωρήσεις σε καταστήματα, με τρεις ετήσιες δειγματοληψίες σε συνεργασία με το κρατικό χημείο, καθώς και με ελέγχους από το τμήμα επιθεώρησης εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιούτη, όσον αφορά τα είδη αυτά διεξάγονται και έλεγχοι με στοχευμένες δειγματοληψίες σε επίπεδο ΕΕ, με τα δείγματα να στέλνονται για έλεγχο σε εργαστήρια στην Ευρώπη. Τόνισε ότι κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα εντείνονται οι έλεγχοι ιδίως για αυτά τα είδη, είτε πρόκειται για παιχνίδια, είτε για παιδική ένδυση ή άλλα είδη σχετικά με παιδιά και βρέφη. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι το 2021 η Κύπρος συμπεριλήφθηκε στο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικά για βρεφικά καθίσματα (relax).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της Κομισιόν σχετικά με το Safety Gate για το 2021, στην Κύπρο καταχωρήθηκαν 45 ειδοποιήσεις ασφάλειας για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα. Οι πιο συχνές ενδείξεις επικινδυνότητας αφορούσαν τον κίνδυνο πνιγμού, σε ποσοστό 31%, ή επικίνδυνα χημικά, σε ποσοστό 29%.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσιούτης, εφόσον στην Κύπρο δεν υπάρχουν αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες αναλαμβάνουν τη διενέργεια ελέγχων σε μηχανοκίνητα οχήματα, στη χώρα μας τα παιχνίδια αφορούν την πλειοψηφία των ελέγχων και κατ’ επέκταση των ειδοποιήσεων ασφαλείας που εκδίδονται, σε αντίθεση με την ΕΕ, όπου τα αυτοκίνητα ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ποσοστό των παιχνιδιών. Επίσης, στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, ο εξοπλισμός προστασίας, όπως είναι οι μάσκες προσώπου, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος των κοινοποιημένων προϊόντων σε επίπεδο ΕΕ.

Μάλιστα, με δεδομένη τη στροφή της κατανάλωσης προς τις διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών, αναπτύσσονται επίσης νέα μέσα για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών που πραγματοποιούν διαδικτυακές αγορές και για την απομάκρυνση των επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά. Για τον σκοπό αυτό η Κομισιόν εγκαινίασε ένα νέο εργαλείο ηλεκτρονικής επιτήρησης με την ονομασία «web crawler», το οποίο θα βοηθά τις εθνικές αρχές να εντοπίζουν τις διαδικτυακές προσφορές μη ασφαλών προϊόντων που επισημαίνονται στο Safety Gate. «Κάτι τέτοιο σίγουρα θα βοηθήσει το δικό μας το έργο», κατέληξε ο κ. Τσιούτης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top