ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι στην ΕΡΤ: Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον

Ζελένσκι στην ΕΡΤ: Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον

Ενωτικός και ευγνώμων για τη βοήθεια της Δύσης εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα - σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ - που αποδεικνύει την προσήλωση στην προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας του. 

Μίλησε για τις 67 ολόκληρες ημέρες πολέμου, για τις σοβαρές ανθρώπινες απώλειες, την οικονομική ζημιά δισεκατομμυρίων, ενώ απάντησε και στα όσα ακούγονται για το Τάγμα του Αζόφ.  Ειδικότερα, στην ερώτηση για τις αντιδράσεις που πυροδότησε η ομιλία μαηχτή του Τάγματος του Αζόφ στην ελληνική Βουλή, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε τα εξής: «Οι εθελόντές από κάθε πλευρά του κράτους ενώθηκαν για να πολεμήσουν. Υπάρχουν οι ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει και το τάγμα του Αζόφ».

Ενώ η εισβολή στην Ουκρανία έχει περάσει στη δεύτερη φάση της, οι Ρώσοι εξακολουθούν να βομβαρδίζουν αδιάκοπα τα ουκρανικά εδάφη και η κατάσταση στην κατακερματισμένη Μαριούπολη προδίδει το δράμα της σύρραξης, ο Ζελένσκι τόνισε ότι οι οικονομικές απώλειες φτάνουν στα 60 δισ. δεδομένων των καταστροφών σε όλη την ουκρανική επικράτεια. 

«Για τις ζωές που χάθηκαν δεν υπάρχει τίμημα» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό πολιτών που έχουν σκοτωθεί από τα πυρά. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μαριούπολη, τόνισε ότι μόνο επαγγελματίες στρατιώτες μπορούν να προστατεύσουν την πόλη, ενώ όσον αφορά στη στήριξη από χώρες της Δύσης ξεκαθάρισε ότι η «Ουκρανία χρειάζεται εταίρους και φίλους». 

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο στοιχείο εκείνο που έχει αναδείξει ο πόλεμος και που είναι η έμπρακτη υποστήριξη από χώρες που έχουν μεταξύ τους διαφορές αλλά που συνασπίζονται στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία. 

Χαρακτηριστικά, ο Ζελένσκι υπογράμμισε: «Έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας και της Ελλάδας». 

Στην ερώτηση πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, τόνισε τα εξής: «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε, αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον. Δεν θέλουμε να ονομαζόμαστε ανεξάρτητη χώρα, θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητη χώρα. Κάθε άνθρωπος στη Γη επιλέγει για τον εαυτό του τη ζωή». 

Απαντώντας στο θέμα της απώλειας συνόρων, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε τα εξής: «Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για βίαιες αλλαγές συνόρων. Είμαστε πρόθυμοι να αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρωσικό προβάδισμα όσον αφορά στη στρατιωτική δύναμη τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει 20-30 φορές μεγαλύτερη δύναμη. 

«Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι για τα πάντα, θέλοουμε απλώς να ζήσουμε στο σπίτι με την οικογένειά μας», το μήνυμα με το οποίο - λίγο έως πολύ - ο Ζελένσκι θέλησε να συμπυκνώσει τα συναισθήματα των πολιτών της χώρας του που ζουν υπό τον εφιάλτη του θανάτου και καθημερινά ελπίζουν στην ειρήνη. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top