ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν με τους γείτονες της Ουγγαρίας για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις Ορμπάν για το εμπάργκο πετρελαίου

Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν με τους γείτονες της Ουγγαρίας για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις Ορμπάν για το εμπάργκο πετρελαίου

Τηλεδιάσκεψη με τις γειτονικές χώρες της Ουγγαρίας σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για τα προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας που επικαλείται η Βουδαπέστη, ώστε να συναινέσει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν.

Σε ανάρτησή της στο Twitter την Δευτέρα το βράδυ, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «η αποψινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν βοήθησε στο να ξεκαθαριστούν ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις και την ενεργειακή ασφάλεια».

«Σημειώσαμε πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Θα συγκαλέσω τηλεδιάσκεψη με περιφερειακούς παράγοντες για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στις υποδομές πετρελαίου» πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είχε μεταβεί στη Βουδαπέστη το απόγευμα της Δευτέρας σε συνέχεια των προσπαθειών για συμφωνία για επιβολή εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο πριν το τέλος του έτους, στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία παρά τις διαδοχικές τους συναντήσεις και διαβουλεύσεις από την περασμένη Τετάρτη όταν η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για το 6ο πακέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχει καθοριστεί η ημέρα και ώρα της επόμενης συνάντησης των μόνιμων αντιπροσώπων σε επίπεδο COREPER. Δημοσιεύματα θέλουν τους πρέσβεις των 27 να συναντώνται ξανά κατά την προγραμματισμένη τους συνάντηση την Τετάρτη.

Οι αρχικές διαφωνίες αφορούσαν το αίτημα Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας για μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για τις ίδιες λόγω της εξάρτησης τους στο Ρωσικό πετρέλαιο (για τις πρώτες δύο είχε προταθεί μεταβατική περίοδος ενός έτους μέχρι το τέλος του 2023).

Παρά την αντιπρόταση της Κομισιόν που παρείχε έναν χρόνο περεταίρω παράταση (από το τέλος του 2023 στο τέλος του 2024) για τις πρώτες δύο και έξι ακόμα μήνες για την τρίτη, η Ουγγαρία εξακολουθεί να ζητά εξαιρέσεις.

Διαφωνίες έχουν εκφράσει επίσης Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα αναφορικά με την πρόταση για απαγόρευση μεταφοράς Ρωσικού πετρελαίου με πλοία με σημαίες της ΕΕ και απαγόρευση παροχής όποιων υπηρεσιών. Η συζήτηση αφορά επέκταση της μεταβατικής περιόδου από τον ένα μήνα στους τρεις.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top