BUSINESS NEWS

Καλαμάτα μια χαρισματική πολιτεία για αξέχαστες διακοπές!

Καλαμάτα μια χαρισματική πολιτεία για αξέχαστες διακοπές!

Η Καλαμάτα - πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας - μας αποκαλύπτεται στον μυχό του Μεσσηνιακού κόλπου, θεμελιωμένη, πιθανότατα, στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί.

Ο ίσκιος του Ταύγετου, οι απέραντοι ασημόχρυσοι ελαιώνες που ακουμπούν στην ακτή και μια ατέλειωτη παραλία ζωγραφίζουν με τα ομορφότερα χρώματα τη χαρισματική πολιτεία.
Εύφορες πεδιάδες και επιβλητικά βουνά, απλωτές παραλίες και βοτσαλωτοί ορμίσκοι, περήφανα χωριά και βυζαντινές εκκλησιές συνταιριάζονται αρμονικά σε έναν τόπο που ικανοποιεί απόλυτα την προσδοκία για αξέχαστες διακοπές.

Σημείο αναφοράς είναι το θρυλικό «κάστρο της Ιζαμπώ» που ζωντανεύει κάθε καλοκαίρι χάρη στο καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. Το Κάστρο με την πανοραμική θέα είναι χτισμένο στη θέση της ακρόπολης των Φαρών. Και κατασκευάστηκε τον 13ο αι. από τον Γουλιέλμο Βιλλαρδουϊνο. Στους πρόποδες του κάστρου βρίσκεται ο ημισπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννου, ο οποίος χρονολογείται στους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Πανέμορφη είναι η Παλαιά Πόλη, αγαπημένος τόπος συνάντησης των νέων, καθώς εδώ συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι της νυχτερινής ζωής.

Επισκεφθείτε τον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής (1873), πολιούχο εκκλησία της Καλαμάτας, τη Μονή Καλογραιών (12ου αι.) με το περίφημο εργαστήρι μεταξοϋφαντουργίας και τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (13ου αι.), με την πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία, όπου τελέστηκε η πρώτη δοξολογία της απελευθερωμένης Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.


Επισκεφθείτε ακόμη το Δημαρχείο, την Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες και κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το δημοτικό θέατρο και το Πάρκο Σιδηροδρόμων όπου εκτίθενται παλιές μηχανές και σιδηροδρομικά βαγόνια.

Σημείο συνάντησης και περιπάτου κατοίκων και επισκεπτών είναι η ευρύχωρη κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Από εδώ ξεκινά το πεζοδρομημένο τμήμα της κεντρικής οδού Αριστομένους, όπου λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα και καφέ. Δυτικά από την πλατεία, αναπτύσσεται η συνοικία γύρω από τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό, με δίκτυο πεζοδρόμων, μικρά καφέ-μπαρ και ταβέρνες.

Ένα από τα χαρίσματα της Καλαμάτας, είναι η τεράστια οργανωμένη παραλία 4 χλμ με ήσυχα πεντακάθαρα νερά που της χαρίζουν κάθε χρόνο τη γαλάζια σημαία. Το παραλιακό μέτωπο εκτείνεται κατά μήκος της λεωφόρου Ναυαρίνου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης για βόλτα, ποδηλατάδα και φυσικά δροσερές βουτιές. Στη δυτική παραλία βρίσκεται η αξιόλογη μαρίνα της πόλης με πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις, καφέ και εστιατόρια.

Για τους πιο δραστήριους επισκέπτες υπάρχουν πολλές επιλογές όπως, ορειβασία στις κορυφές Άννινα, Λιποβούνι, Μαρμαρόκαστρο, Βασιλική και Νεραϊδοβούνα του Ταΰγετου, Mountain bike, Διαδρομές off road με τζιπ, Εκδρομικό εντούρο, Αλεξίπτωτο πλαγιάς, θαλάσσια σπορ και Ποδήλατο.

Γαστρονομική πανδαισία: Στα πολλά εστιατόρια της πόλης μπορείτε να απολαύσετε τοπικά παραδοσιακά πιάτα, προϊόντα και κρασί. Δοκιμάστε σύγκλινο (παστό χοιρινό), Λουκάνικα με πορτοκάλι, τυρί σφέλα, λαλάγγια, τα φημισμένα σύκα και παστέλια της Καλαμάτας, και οπωσδήποτε τις παραδοσιακές δίπλες για επιδόρπιο.

Κοντινές εξορμήσεις:
Στην παραλία Βέργας (8 χλμ. Α), την Μικρή Μαντίνεια (10 χλμ. ΝΑ), την Αβία (12 χλμ. ΝΑ) και τις Κιτριές (17 χλμ. ΝΑ), που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε θέρετρα, με σημαντική τουριστική υποδομή και έντονη νυχτερινή ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην πανέμορφη Καρδαμύλη( 31 χλμ. ΝΑ), μια κουκλίστικη πολιτεία με πετρόχτιστα σπίτια, χτισμένη σ’ έναν απάνεμο κόλπο στα πόδια του Ταΰγετου.

Μονοήμερες αποδράσεις

 

Μεθώνη: Σε απόσταση 63 χλμ από την Καλαμάτα βρίσκεστε στην μαγευτική Μεθώνη με το σημαντικό κάστρο της, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, χτισμένο από τους Ενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα.
-Κάνετε μια βόλτα στη γραφική πόλη με τα όμορφα αρχοντικά που διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής.
-Απολαύστε μια βουτιά στην όμορφη παραλία δίπλα στο κάστρο, αλλά και στο Μαυροβούνι, τον Ανεμόμυλο, τη Λούτσα, τα Ακριτικά.

 

Πύλος: Σε απόσταση 52 χλμ από την Καλαμάτα επισκεφθείτε την Πανέμορφη Πύλο, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους και πήρε τη σημερινή της μορφή μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827).
-Απολαύσετε έναν καφέ κάτω από τα πλατάνια της κεντρικής πλατείας, με θέα τη θάλασσα.
-Επισκεφθείτε το Ανάκτορο του Νέστορα, που έφτασε στην ακμή του μεταξύ 1300 και 1200 π.Χ., και πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στον ελληνικό χώρο.
-Δροσιστείτε στα καταγάλανα νερά της φημισμένης παραλίας της Βοιδοκοιλιάς, δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στην Ευρώπη.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top