ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Frontex: Από την Κύπρο περνά σημαντικό ποσοστό μεταναστών του διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου

Frontex: Από την Κύπρο περνά σημαντικό ποσοστό μεταναστών του διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου

Ο μεταναστευτικός διάδρομος της Ανατολικής Μεσογείου ήταν ο τρίτος πιο ενεργός κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Frontex, με σημαντικό μέρος της μεταναστευτικής κίνησης να αφορά την Κύπρο.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων την ίδια περίοδο καταγράφηκε στον διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων (40.675 άτομα, το μισό περίπου του συνόλου της ΕΕ), την Κεντρική Μεσόγειο (16.828 άτομα) και στην Ανατολική Μεσόγειο (13.668 άτομα).

Ειδικότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο ο αριθμός των ατόμων που εντοπίστηκαν αυξήθηκε κατά 116% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Ο αριθμός στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 213% κατά την ίδια περίοδο, και αφορά τα δύο τρίτα των διελεύσεων στην περιοχή (9.230 άτομα).

Οι περισσότεροι μετανάστες στον διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου προήλθαν από τη Νιγηρία, τη Συρία και το Κονγκό (Κινσάσα).

Παράλληλα, τον Μάιο ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών αυξήθηκε κατά 55%, φτάνοντας στους 2.226 στην περιοχή.

Δυτικά Βαλκάνια και Κεντρική Μεσόγειος

Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων υπερδιπλασιάστηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Όπως σημειώνεται, τα περισσότερα από αυτά τα άτομα προέρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία, και η πλειοψηφία βρισκόταν στην περιοχή αρκετό καιρό προτού αποφασίσουν να μεταβούν στην ΕΕ. Τον Μάιο, σημειώνει η Frontex, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τους 12.088.

Στην Κεντρική Μεσόγειο, η δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή με περίπου 16.828 παράνομες διελεύσεις, μια αύξηση 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Οι πλείστοι προέρχονταν από την Αίγυπτο, το Μπανγκλαντές και την Τυνησία. Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών τον Μάιο βρισκόταν στους 6.066, σε παρόμοια επίπεδα με πέρσι.

82% αύξηση συνολικά στην ΕΕ

Οι παράτυπες αφίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έφτασαν συνολικά στις 86.420 την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, σημειώνοντας αύξηση κατά 82% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Τον Μάιο καταγράφηκαν περίπου 23.500 παράνομες διελεύσεις, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 75% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Όπως επισημαίνεται, στα δεδομένα δεν καταγράφεται ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν στην ΕΕ από την Ουκρανία μέσω νόμιμων σημείων διέλευσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex, πάνω από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν φτάσει στην ΕΕ από την Ουκρανία και τη Μολδαβία μετά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ τετραπλασιάστηκε σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας στα 2.155 άτομα, με τους περισσότερους να είναι πολίτες της Ουκρανίας, του Ιράκ και της Λευκορωσίας. Τον Μάιο εντοπίστηκαν 207 άτομα, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 67% σε σχέση με πέρσι.

Τέλος, οι διελεύσεις και στις δύο πλευρές της Μάγχης, κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκανκατά 122%. Όπως επισημαίνεται, οι διελεύσεις αυτές συνήθως κορυφώνονται μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου. Το 2022 καταγράφηκαν άτομα από πέραν από 46 εθνικότητες, με τους πολίτες της Αλβανίας να σημειώνουν μεγάλη αύξηση από τα μέσα Απριλίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top