ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση γραφειοκρατίας και αυτοματοποίηση διαδικασιών: Πρόβλημα προστασίας δεδομένων για άτομα χωρίς ψηφιακές δεξιότητες

Μείωση γραφειοκρατίας και αυτοματοποίηση διαδικασιών: Πρόβλημα προστασίας δεδομένων για άτομα χωρίς ψηφιακές δεξιότητες

Πάγια θέση είναι ότι, όταν μία Αρχή προγραμματίζει την αυτοματοποίηση κάποιων εργασιών, πρέπει να παρέχει σε πολίτες που δεν έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, εναλλακτικούς τρόπους για την διεκπεραίωσή τους, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα προσωπικά τους δεδομένα, αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.

Σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος σημειώνει πως παρατηρεί ότι, πολλές Δημόσιες Αρχές, προχωρούν στην αυτοματοποίηση εργασιών τους με αποτέλεσμα, οι πολίτες να καλούνται να υποβάλλουν αιτήματά τους μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, ή να λαμβάνουν λογαριασμούς ή ενημέρωση για την πορεία των αιτημάτων τους, μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Το Γραφείο της, επισημαίνει, καλωσορίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, οι οποίες πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις να επιβάλλονται από Νόμο, όπως για παράδειγμα το TAXISNET και αποσκοπούν στην μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους και στην γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, σημειώνει ότι η αυτοματοποίηση εργασιών δημιουργεί και προβλήματα σε πρόσωπα που δεν έχουν την ψηφιακή δεξιότητα να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

«Τέτοιο πρόβλημα δημιουργείται, για παράδειγμα, όταν απαιτείται από ένα πολίτη να δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να λαμβάνει λογαριασμούς κοινής ωφελείας και αναγκάζεται να δηλώσει την ηλεκτρονική διεύθυνση οικείου προσώπου. Ως αποτέλεσμα, αποκαλύπτονται στο πρόσωπο αυτό, πληροφορίες που πιθανό ο πολίτης να μην ήθελε να αποκαλύψει», προσθέτει.

Η πρόσβαση του πολίτη σε δημόσιες υπηρεσίες, συνεχίζει η Επίτροπος, είναι θέμα που αφορά μόνο στον ίδιο. «Το θέμα των ενδεχόμενων διακρίσεων, δεν αφορά στο Γραφείο μου. Ωστόσο, αν ο πολίτης αναγκάζεται να αποκαλύπτει προσωπικά του δεδομένα σε τρίτα πρόσωπα, για την λήψη κάποιων υπηρεσιών, αυτό παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων», επισημαίνει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις - Προσοχή στους οδηγούς συνιστούν οι Βρετανικές Βάσεις

Μονή Αββακούμ: Κατέθεσαν νέο υπόμνημα οι δικηγόροι - Θεωρούν «παντελώς άκυρες» την ανακριτική επιτροπή και διαδικασία

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή του 43χρονου που «ξεψύχησε» στην άσφαλτο - Τι κατέδειξε

Στο νοσοκομείο οδηγός - Έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε στο κιγκλίδωμα

Χρήστος Μάστορας: Οι πρώτες φωτογραφίες στον ρόλο του Στέλιου ΚαζαντζίδηΑίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αίσιο τέλος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λεμεσό - Κινδύνευσαν σπίτια, στρατόπεδο και μοναστήρι - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής (24/5) παρά την Κοινότητα Παραμάλι της Επαρχίας Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top