Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών: Ποιοι διακρίθηκαν στον θεσμό που κλείνει φέτος 40 χρόνια ζωής

Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών: Ποιοι διακρίθηκαν στον θεσμό που κλείνει φέτος 40 χρόνια ζωής

Η καθιερωμένη τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2022, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η φετινή τελετή ήταν επετειακή καθώς ο θεσμός κλείνει 40 χρόνια ζωής. Μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί συνολικά 240 βραβεία σε εταιρείες από όλους τους τομείς των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα Βραβεία, τα οποία συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, επιβραβεύοντας με τον τρόπο αυτό την εξαιρετική προσπάθεια των κυπριακών επιχειρήσεων για αύξηση των εξαγωγών τους, αλλά και τον ίδιο τον θεσμό που αποτελεί μία από τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες συμπράξεις μεταξύ του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα της Κύπρου.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν, κατά κατηγορία, είναι:

Α. Βραβεία για τα Βιομηχανικά Προϊόντα

1.Το Βραβείο για μικρές βιομηχανικές μονάδες, με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων, απονεμήθηκε στην εταιρεία LISCO FOODSTUFF LTD.

2.Το Βραβείο για βιομηχανικές μονάδες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, απονεμήθηκε στην εταιρεία REMEDICA LTD.

Β. Βραβείο για τις Υπηρεσίες

1. Στον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το βραβείο απονεμήθηκε στην εταιρεία CEDAR ROSE INTERNATIONAL SERVICES LTD.

2. Στον τομέα θαλάσσιων μεταφορών και εμπορικής ναυτιλίας βραβεύτηκε η εταιρεία MSC SHIPMANAGMENT LTD.

3. Στον τομέα τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και πληροφόρησης το βραβείο απονεμήθηκε στην AEON PAYMENT TECHNOLOGIES LTD.

4. Το Γενικό Βραβείο Υπηρεσιών έλαβε η εταιρεία NIPD GENETICS PUBLIC LTD.

Απονεμήθηκε, επίσης, ειδική τιμητική διάκριση στην HERMES AIRPORTS, σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που βοήθησε τα μέγιστα ώστε να λειτουργήσει ο τομέας του τουρισμού, έστω και υπό αντίξοες συνθήκες.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως υπό τις σημερινές αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, η συμβολή των εγχώριων εξαγωγών στο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, συμβάλλοντας στην οικονομική πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας. Όπως σημείωσε, ως συνεπακόλουθο των συντονισμένων ενεργειών επιχειρηματιών και Κράτους και παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο, συνεχίστηκε και κατά το 2021 η ανοδική πορεία των κυπριακών εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρος, στις εξαγωγές εγχώριων προϊόντων «καταφέραμε να καταγράψουμε αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος», με τον τομέα να αγγίζει τα €1.44 δισ. Ανάλογη αύξηση, της τάξης του 15%, καταγράφηκε και στις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες έφθασαν στα €15.4 δισ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που προωθεί η Κυβέρνηση και το ΥΕΕΒ, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μετάβαση των επιχειρήσεων στην πράσινη οικονομία και την περαιτέρω αναζωογόνηση των ξένων επενδύσεων, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

- Νέα ολοκληρωμένη στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων και ταλέντων στην Κύπρο, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη του Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης του ΥΕΕΒ σε Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών, την αναθεώρηση της πολιτικής για απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες και νέα φορολογικά και άλλα κίνητρα για εταιρείες και υψηλά καταρτισμένο προσωπικό. Μέχρι σήμερα, η Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών έχει εγγράψει και εξυπηρετήσει πέραν των 565 εταιρειών ξένων συμφερόντων στην Κύπρο.

- Οικονομικά κίνητρα για προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης οικονομίας. Την επταετία 2021-2027 το ΥΕΕΒ εξασφάλισε πέραν των €545 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς και από τα κρατικά ταμεία, για χρηματοδότηση και εφαρμογή διαφόρων Σχεδίων Χορηγιών που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Το 2021 προκηρύχθηκαν σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €130 εκατ. περίπου για στήριξη των επιχειρήσεων και εντός του 2022 έχουν προκηρυχθεί ή προγραμματίζεται να προκηρυχθούν τους προσεχείς μήνες, σχέδια ύψους €158 εκατ. Μεταξύ αυτών, προωθείται σχέδιο χορηγιών για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων.

- Εντατικοποίηση προσπαθειών για προώθηση και προβολή των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, με εργαλεία όπως η θέσπιση οπτικής ταυτότητας για κυπριακά προϊόντα και η εφαρμογή του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση του Κυπριακού Οίνου.

Απευθυνόμενος τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στους πολίτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του στις ανησυχίες για τις σημαντικές αυξήσεις βασικών καταναλωτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, ως αποτέλεσμα την ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των συνακόλουθων συνεπειών από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ή ενδεχόμενα να επιβληθούν στη Ρωσία. Διαβεβαίωσε δε ότι «με την ίδια ευαισθησία που αντιμετωπίσαμε τόσο την οικονομική κρίση του 2013 όσο και την υγειονομική κρίση του 2020, θα αντιμετωπίσουμε, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, και τη νέα εξωγενή κρίση που αντιμετωπίζουμε. Όπως καλά γνωρίζετε, έχουμε ήδη υιοθετήσει δύο δέσμες μέτρων στήριξης ύψους €300 εκατ., ενώ υπάρχει συνεχής αξιολόγηση των μέτρων που δυνητικά μπορεί να ληφθούν προς περαιτέρω στήριξη της οικονομίας και, ιδιαίτερα, των ευάλωτων ομάδων».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, δίνοντας κίνητρα και παρέχοντας έμπρακτη στήριξη ώστε το κυπριακό επιχειρείν να συνεχίσει να σημειώνει επιτυχίες προς όφελος της προοπτικής της Κύπρου για περαιτέρω ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τόνισε πως τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι «οι εξαγωγές αντέχουν στην κρίση και θα πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτόν τον τομέα που αιμοδοτεί την κυπριακή οικονομία. Κάλεσε την Κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με νέα καινοτόμα κίνητρα, που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων προϊόντων τους, αλλά και την προσπάθεια για ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα διευρύνουν τις εξαγωγικές δυνατότητες της Κύπρου. Προέτρεψε, τέλος, τα μέλη του ΚΕΒΕ να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, να συγκρατούν το κόστος παραγωγής και να δίνουν έμφαση σε νέες ιδέες και τομείς δραστηριότητας, τους οποίους ενδεχομένως να θεωρούν ότι η Κύπρος έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει και να προωθήσει διεθνώς.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Θήβα: Λίγο μετά την απογείωση κατέπεσε το μονοκινητήριο αεροσκάφος - Πέθανε σε ηλικία 37 ετών ο χειριστής

Επιχείρησε να πυρπολήσει γραφεία εταιρείας στη Λεμεσό και κατέληξε στο νοσοκομείο - Έβαλε τις φωνές ο υπάλληλος

Ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές σε Αλάμπρα, Κόσιη και Λειβάδια – Προστατεύθηκε αποθήκη

Νέα Φιλαδέλφεια: Εννέα συλλήψεις Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τη δολοφονία του ΜιχάληΠήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Πήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Αστυνομία και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για τον θάνατο του Πέτρου Ελευθερίου, 50 ετών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών ηλικίας 15 και 13 χρονών, που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής, εν ώρα καθήκοντος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top