ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται η εκστρατεία του Υπ. Εργασίας για αδήλωτους εργαζόμενους – Πόσοι έλεγχοι έγιναν

Συνεχίζεται η εκστρατεία του Υπ. Εργασίας για αδήλωτους εργαζόμενους – Πόσοι έλεγχοι έγιναν

Η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της Αδήλωτης Εργασίας και του ελέγχου τήρησης Βασικών Εργασιακών Νομοθεσιών, ενημερώνει ότι κατά τον μήνα Μάιο 2022 πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες επιθεωρήσεις σε παγκύπρια βάση σε κέντρα αναψυχής/καφετέριες.

1. Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 323 υποστατικά, όπου εντοπίστηκαν 262 εργοδότες και 55 αυτοτελώς εργαζόμενοι. Το σύνολο των εργαζομένων που εντοπίστηκαν ήταν 780 (435 άντρες και 345 γυναίκες). Αναλυτικά, οι 385 ήταν Ελληνοκύπριοι, οι 220 πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 170 Αλλοδαποί Τρίτων Χωρών και οι πέντε Τουρκοκύπριοι.

2. Εντοπίστηκαν 54 αδήλωτοι μισθωτοί. Εκδόθηκαν 52 Ειδοποιήσεις Διαπίστωσης Παράβασης και 43 Πράξεις Επιβολής Προστίμου ύψους €106.500.

Σκοπός της εκστρατείας ήταν η ευαισθητοποίηση όλων των απασχολούμενων στις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες, σε ό,τι αφορά στις συνέπειες από την αδήλωτη εργασία και τη μη συμμόρφωση με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής Νομοθεσίας, σε περίπτωση εντοπισμού αδήλωτου ατόμου στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκδίδεται διοικητικό πρόστιμο ύψους €500 πολλαπλασιαζόμενο επί επτά μήνες, εκτός αν αποδειχθεί από τη πλευρά του εργοδότη ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μικρότερη. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η περίοδος παραβίασης ήταν μεγαλύτερη, το πρόστιμο πολλαπλασιάζεται επί τους πραγματικούς μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στην παγκύπρια τηλεφωνική γραμμή 77778577 γίνονται δεκτές ανώνυμες/επώνυμες καταγγελίες/πληροφορίες σε σχέση με αδήλωτη εργασία ή παραβίαση των όρων εργοδότησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top