Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα Γενική Εκτίμηση 1.660.048 ακινήτων, αξίας €186 δισ., εκτιμήθηκαν 25.102 περισσότερα ακίνητα από το 2018

Νέα Γενική Εκτίμηση 1.660.048 ακινήτων, αξίας €186 δισ., εκτιμήθηκαν 25.102 περισσότερα ακίνητα από το 2018

Τη Νέα Γενική Εκτίμηση, συνολικά 1.660.048 ακινήτων, παγκύπρια, σε αξίες 1.1.2021, δημοσίευσε την Πέμπτη το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ) με τον Διευθυντή του Τμήματος Ελλίκο Ηλία να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι ο αριθμός των ακινήτων είναι αυξημένος κατά 25.102 ή 1,5% σε σύγκριση με τον αριθμό των ακινήτων που περιλάμβανε η Γενική Εκτίμηση του 2018 και ο οποίος ανήλθε στο 1.634.946

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΚΧ, η συνολική αξία των ακινήτων που εκτιμήθηκαν υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 186 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με περίπου 182 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν η συνολική αξία των ακινήτων την 1.1.2018.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ηλία, «η μικρή αύξηση που παρατηρείται στις αξίες των κτηρίων/κατοικιών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής, ενώ δεν υπάρχουν ουσιαστικές αυξομειώσεις στις αξίες της γης (οικόπεδα/χωράφια), από την προηγούμενη Γενική Εκτίμηση σε αξίες 1.1.2018».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Κτηματολογίου αναφέρεται ότι με τη νέα Γενική Εκτίμηση εκτιμήθηκαν 1.093.495 γεωτεμάχια (χωράφια/οικόπεδα) και 566.553 μονάδες (διαμερίσματα, μεζονέτες, καταστήματα), δηλαδή συνολικά 1.660.048 ακίνητα.

Σε σύγκριση με το 2018, ο κ. Ηλία είπε ότι στη νέα Γενική Εκτίμηση ο αριθμός των γεωτεμαχίων είναι αυξημένος κατά 9.091 και των μονάδων κατά 16.011.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΚΧ, κατά μέσο όρο οι αξίες της Γενικής Εκτίμησης 1.1.2021 δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τις αντίστοιχες αξίες της 1.1.2018 και σημειώνει πως «παρατηρούνται πολύ μικρές αυξήσεις στις αξίες των οικιών και διαμερισμάτων, ενώ στις περιπτώσεις χωραφιών και οικοπέδων παρατηρούνται και κάποιες μειώσεις».

Επιπλέον, αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι οποίες επίσης δεν είναι σημαντικές, παρατηρούνται στα διαμερίσματα και τις κατοικίες της Επαρχίας Λεμεσού. 

Σύμφωνα με το ΤΚΧ, η Νέα Γενική Εκτίμηση αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά Γενική Εκτίμηση, μετά από αυτές που έγιναν για τα έτη 1920, 1980, 2013 και 2018 και σημειώνεται, πως μετά από σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας, γενικές εκτιμήσεις θα γίνονται πλέον κάθε τρία χρόνια.

Ο εκσυγχρονισμός της Γενικής Εκτίμησης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με το Τμήμα, «έχει ως αποτέλεσμα τη δίκαιη και ομοιόμορφη φορολόγηση των ακινήτων και ειδικότερα αξιοποιείται από τους Δήμους/Κοινότητες και Συμβούλια Αποχετεύσεων κ.α., για τον υπολογισμό του ύψους των τελών, που επιβάλλονται στα ακίνητα».

Σημειώνει, πως στο πλαίσιο κάθε νέας γενικής εκτίμησης συμπεριλαμβάνονται νέες, καθώς και παλαιές αναπτύξεις, που δεν καταγράφηκαν σε προηγούμενες γενικές εκτιμήσεις. Επίσης, ενημερώνονται οι τροποποιήσεις / αναβαθμίσεις των πολεοδομικών ζωνών και λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής της παλαιότητας των κτηρίων, στις τιμές της νέας γενικής εκτίμησης.

«Η δημοσιοποίηση της Γενικής Εκτίμησης αποτελεί πυλώνα διαφάνειας της κτηματαγοράς, παρέχει μια ένδειξη της αγοραίας αξίας και απόδοσης των ακινήτων και κατευθύνει τους εν δυνάμει πωλητές και αγοραστές ακινήτων, καθώς και τους επενδυτές στο σημαντικό αυτό τομέα της οικονομίας», υπογραμμίζει το Τμήμα Κτηματολογίου.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως επιτρέπει στους πολίτες να ελέγξουν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων τους, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη γενική εκτίμηση της αξίας του ακινήτου τους.

Πάντως, ο κ. Ηλία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σε αντίθεση με τη νέα Γενική Εκτίμηση στην προηγούμενη Γενική Εκτίμηση που έγινε το 2018 δεν λήφθηκε υπόψη η περίπτωση που «ένα χωράφι είχε υπέρ του δικαίωμα διόδου», το οποίο «προσδίδει κάποια αξία στο χωράφι», όπως εξήγησε.

«Στη νέα Γενική Εκτίμηση λάβαμε υπόψη την αξία αυτή που προσδίδεται στα χωράφια που έχουν υπέρ τους δικαίωμα διόδου και ως αποτέλεσμα γίνεται πιο σωστή η αξία της Γενικής Εκτίμησης μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Ηλία είπε ότι στην νέα Γενική Εκτίμηση περιλαμβάνονται και βελτιώσεις στα δεδομένα του Κτηματολογίου που έγιναν μετά από στοιχεία που παρέδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες για ακίνητα τους.

Σε αυτό το σημείο, ο Διευθυντής του ΤΚΧ κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να επισκεφθούν τον ηλεκτρονικό ιστότοπο «Πύλη Κτηματολογίου - Πλοήγησε σε Χάρτες», «προκειμένου να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων τους και εάν θεωρούν πως αυτά είναι λανθασμένα, τότε να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για 'διόρθωση λάθους΄, χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους».

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ηλία είπε στο ΚΥΠΕ ότι το χρονικό διάστημα των τριών ετών που επιβάλλει η Νομοθεσία για την διενέργεια νέας Γενικής Εκτίμησης «ίσως είναι μικρό στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις στις αξίες των ακινήτων», ενώ παράλληλα το όλο έργο προϋποθέτει κάποιος κόστος και ανθρώπινο δυναμικό για το ΤΚΧ και πρόσθεσε πως θα εισηγηθεί την επέκταση του διαστήματος αυτού στα πέντε έτη.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, αν δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι, η επόμενη Γενική Εκτίμηση να αναφέρεται σε αξίες 1.1.2026, αντί 1.1.2024.

Γενική εκτίμηση – αγοραία αξία

Επιπλέον, στην ανακοίνωση το ΤΚΧ αφού σημειώνει πως η αξία Γενικής Εκτίμησης ενός ακινήτου δεν είναι ίση με την αγοραία αξία του, εξηγεί πως η αγοραία αξία είναι η τιμή που προσφέρεται για ένα ακίνητο, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή και σε συνθήκες μιας ελεύθερης, ανταγωνιστικής και δραστήριας αγοράς, με την προϋπόθεση ότι οι συμβαλλόμενοι στην αγοραπωλησία είναι καλά πληροφορημένοι για το ακίνητο, τα χαρακτηριστικά του και τα δικαιώματα/περιορισμούς του και ταυτόχρονα δρουν ελεύθερα, αβίαστα και με σύνεση.

Αντίθετα, προσθέτει, η Γενική Εκτίμηση είναι γενικευμένη και διεξάγεται μαζικά, χωρίς να αξιολογούνται σε λεπτομέρεια τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, αλλά ομάδες ακινήτων με παρόμοια φυσικά και νομικά χαρακτηριστικά και «ως εκ τούτου, η αγοραία αξία μπορεί να διαφέρει από την αξία Γενικής Εκτίμησης».

Αίτηση «διόρθωση λάθους» ή ένσταση

Το ΤΚΧ καλεί τους ιδιοκτήτες να επισκεφθούν τον ηλεκτρονικό ιστότοπο «Πύλη Κτηματολογίου - Πλοήγησε σε Χάρτες», προκειμένου να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων τους και εάν θεωρούν πως αυτά είναι λανθασμένα, τότε να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για «διόρθωση λάθους», χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους.

Αναφέρει πως εάν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων είναι ορθά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία των ιδιοκτητών ως προς το ύψος της Γενικής Εκτίμησης, τότε έχουν τη δυνατότητα, μέχρι τις 31.12.2022, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση «ένσταση γενικής εκτίμησης», με τη βοήθεια ιδιώτη εκτιμητή εγγεγραμμένου στο ΕΤΕΚ, οπότε θα κληθούν να καταβάλουν τα καθορισμένα τέλη αίτησης.

Τα τέλη αυτά εξαρτώνται από την αξία του ακινήτου και κυμαίνονται από €37,50 μέχρι €375 ως ακολούθως:

Αξία Γενικής Εκτίμησης Ακινήτου (€)/ Τέλος(€)

€1 μέχρι 100.000/ €37,50

100.001 μέχρι 500.000/ €75

500.001 μέχρι 1.000.000/ €150

>1.000.000/ €375

Για περισσότερες πληροφορίες, το Κτηματολόγιο προτρέπει τους ιδιοκτήτες να επισκεφθούν τον ιστότοπο «Πύλη Κτηματολογίου» στην ηλεκτρονική σελίδα: https://portal.dls.moi.gov.cy/el-gr/homepage/Pages/default.aspx.

Σημειώνει πως τόσο για την εξέταση των χαρακτηριστικών ενός ακινήτου, όσο και για τον τρόπο υποβολής «αίτησης διόρθωσης λάθους» ή «ένστασης γενικής εκτίμησης», διατίθενται στην Πύλη επεξηγηματικά βίντεο. 

Επιπρόσθετα, το ΤΚΧ αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες/απορίες στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης 17100, (+357-22804900 για κλήσεις από το εξωτερικό), ή να υποβάλουν ηλεκτρονικά το ερώτημά τους στη διεύθυνση: https://portal.dls.moi.gov.cy/el-gr/Pages/Contact-Us.aspx.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Θήβα: Λίγο μετά την απογείωση κατέπεσε το μονοκινητήριο αεροσκάφος - Πέθανε σε ηλικία 37 ετών ο χειριστής

Επιχείρησε να πυρπολήσει γραφεία εταιρείας στη Λεμεσό και κατέληξε στο νοσοκομείο - Έβαλε τις φωνές ο υπάλληλος

Ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές σε Αλάμπρα, Κόσιη και Λειβάδια – Προστατεύθηκε αποθήκη

Νέα Φιλαδέλφεια: Εννέα συλλήψεις Κροατών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τη δολοφονία του ΜιχάληΠήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Πήδηξε από το στηθαίο που βρίσκεται στο κέντρο του αυτοκινητόδρομου και πήγε στην αντίθετη πλευρά ο Πέτρος Ελευθερίου - Έτσι έγινε το διπλό θανατηφόρο

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Αστυνομία και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για τον θάνατο του Πέτρου Ελευθερίου, 50 ετών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών ηλικίας 15 και 13 χρονών, που έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής, εν ώρα καθήκοντος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top