ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήκωσε το γάντι ο Φαίδωνος - Απαντάει στον Νουρή για τα μπαλκόνια και τις ευθύνες

Σήκωσε το γάντι ο Φαίδωνος - Απαντάει στον Νουρή για τα μπαλκόνια και τις ευθύνες

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες Σάββατο 9/7 το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τα δυο περιστατικά κατάρρευσης μπαλκονιών στην Πάφο και τις δημόσιες δηλώσεις του Δημάρχου για το θέμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ευθύνη της κάθε οικοδομικής Αρχής αποτελεί μεταξύ άλλων, ο εντοπισμός, ο έλεγχος και η λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επικίνδυνων οικοδομών, βάσει του Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδων Φαίδωνος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και απάντησε στον Νίκο Νουρή με μία μακροσκελή ανακοίνωση.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής πρέπει να αντιληφθεί ότι έχει βαρύτατες ευθύνες για την αποτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο διασυνδέεται και με τη χρήση ακατάλληλων οικοδομών από αιτητές πολιτικού ασύλου και μετανάστες. Τον Φεβρουάριο του 2019 και με αφορμή κατάρρευση παλιάς οικοδομής στην οδό Ιπποκράτους στη Λευκωσία, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το Υπουργείο Εσωτερικών θα καλέσει όλες τις Οικοδομικές Αρχές και την Ένωση Δήμων να διαβιβάσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών τυχόν απόψεις για περαιτέρω τροποποίηση της νομοθεσίας”. Το Υπουργείο και ο Υπουργός πρέπει να μας πουν τι έκαναν. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι “Το πλαίσιο της περιοδικής επιθεώρησης συζητείται στο παρόν στάδιο μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΕΤΕΚ για θεσμοθέτηση του θέματος, εξετάζοντας θέματα όπως, η κατηγοριοποίηση των οικοδομών για τις οποίες θα πραγματοποιείται η επιθεώρηση, η διαδικασία που θα ακολουθείται, τα προσόντα των ατόμων που θα προβαίνουν στους ελέγχους καθώς και οι τρόποι επιβολής.”. Και γι΄ αυτό το θέμα το Υπουργείο και ο Υπουργός πρέπει να μας πουν τι έκαναν.

Όσον αφορά τα γεγονότα, τις δηλώσεις μου χθες και σήμερα αλλά και την επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών ημερ. 9.7.2022 που λήφθηκε σήμερα το απόγευμα, επιθυμώ δημόσια να αναφέρω τα εξής:

1. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Πάφου στις 20 και 25 Ιανουαρίου του 2022 εξέδωσε δύο διατάγματα απαγόρευσης χρήσης και κατοίκησης δύο οικοδομών στη δημαρχούμενη περιοχή Πάφου δυνάμει του άρθρου 15 του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Κράτους δεν συνεργάστηκαν με τον Δήμο για να γίνει η έξωση των ενοίκων, παρόλο που ενημερώθηκαν άμεσα, τόσο γραπτώς όσο και προφορικά. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις Υπηρεσίες συνέχισαν να επιδοτούν την ενοικίαση διαμερισμάτων στις εν λόγω οικοδομές προς όφελος των ιδιοκτητών ενώ γνώριζαν για την κήρυξη των εν λόγω κτιρίων ως ακατάλληλων για κατοίκηση. Οι εν λόγω Υπηρεσίες ως οι αρμόδιες και φέρουσες τη σχετική ευθύνη, δεν φρόντισαν να εξεύρουν τους κατάλληλους χώρους για να μεταφερθούν τα άτομα που διαμένουν σε αυτά τα κτίρια, αφού πρόκειται για άτομα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αιτητές πολιτικού ασύλου ή και μετανάστες που λαμβάνουν επιδόματα διαβίωσης και ενοικίων.

2. Παρόλη την ολιγωρία Υπουργείων και Υπηρεσιών του Κράτους, ο Δήμος Πάφου εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προβεί στην έξωση των εν λόγω ατόμων από τις δύο αυτές οικοδομές, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία. Προειδοποιώ δημόσια να μην αποδοθούν ευθύνες στον Δήμο Πάφου για το γεγονός ότι περίπου 300 άντρες, γυναίκες ανάμεσα στις οποίες και έγκυες και παιδιά θα βρεθούν στο δρόμο.

3. Όσον αφορά την κατάρρευση τριών μπαλκονιών σε οικοδομή επί της οδού Νίκου Αντωνιάδη αρ. 16 και ενός προβόλου σε οικοδομή επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος αρ. 6, ο Δήμος Πάφου μετά από παράλειψη των ιδιοκτήτων της πρώτης οικοδομής να προβούν εντός 24 ωρών σε όλες τις απαραίτητες σωστικές εργασίες ή και άλλα μέτρα, σήμερα Σάββατο προέβηκε με δικά του μέσα σε διάφορα μέτρα και εργασίες για να καταστεί η οικοδομή μη επικίνδυνη για διερχόμενους. Οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι, αφού ενημερώθηκαν από λειτουργούς του Δήμου και τον ίδιο τον Δήμαρχο, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και αρμοδίως ενημερώθηκε λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας για να φροντίσει όπως τουλάχιστον οι ένοικοι των τριών διαμερισμάτων από τα οποία κατέρρευσαν τα μπαλκόνια, μεταφεφθούν σε ξενοδοχείο.

4. Οι ιδιοκτήτες των τριών διαμερισμάτων στην πρώτη οικοδομή των οποίων τα μπαλκόνια κατέρρευσαν και υπήρχε απευθείας πρόσβαση στο κενό, ενημερώθηκαν το πρωί της Παρασκευής για την υποχρέωση τους να λάβουν μέτρα. Ενούτοις παρέλειψαν μέχρι και σήμερα να το πράξουν, οπότε και το έπραξε ο Δήμος Πάφου με δικά του μέσα και έξοδα.

5. Ο Δημοτικός Μηχανικός του Δήμου Πάφου το μεσημέρι του Σαββάτου έδωσε κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου για να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες για ενδεχόμενες παραλείψεις ενώ το θέμα μελετάται περαιτέρω από το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου. Επίσης ο Δημοτικός Μηχανικός χθες υπέγραψε επιστολές-ειδοποιήσεις με βάση τον περί Οδών και Οικοδομών Νόμο με τις οποίες καλούνται οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων να διορίσουν άμεσα μελετητή για επισκευή της οικοδομής και να επισκευάσουν την οικοδομή με τρόπο που να είναι ασφαλής. Οι ειδοποιήσεις που αφορούν τρεις ιδιοκτήτες που βρίσκονται στην Πάφο είναι σε διαδικασία επίδοσης από Τροχονόμο του Δήμου ενώ οι δύο ειδοποιήσεις που αφορούν τις συνιδιοκτήτριες των 19 από τα 23 διαμερίσματα δεν μπορούν να επιδοθούν έως και τη Δευτέρα ή Τρίτη αφού η μία βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία ενώ η άλλη σε περιορισμό στην οικία της στη Λεμεσό. Σημειώνεται ότι και οι δύο έχουν ενημερωθεί από τον Δημοτικό Γραμματέα και τον Δήμαρχο για τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον Νόμο και τις αποφάσεις του Δήμου Πάφου.

6. Η δεύτερη οικοδομή στη Λεωφόρο Ποσειδώνος είναι μικρή και αποτελείται από ένα ισόγειο κατάστημα και ένα διαμέρισμα στον όροφο το οποίο δεν κατοικείται. Ο ιδιοκτήτης βρίσκεται στην Αυστραλία και δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Επειδή η κατάρρευση αφορούσε πρόβολο της οροφής του ορόφου του κτιρίου, την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ιδιοκτήτης. Παρόλα αυτά ο ενοικιαστής της καφετέριας στο ισόγειο συνεργάστηκε απόλυτα και έχουν ληφθεί εκ μέρους του όλα τα μέτρα για να μην διατρέχει κίνδυνο ο οποιοσδήποτε διερχόμενος. Προς τούτο κράτησε και το κατάστημά του κλειστό. Η οικοδομή από οπτική επιθεώρηση από τον Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου δεν εμφανίζει ορατά προβλήματα στατικότητας.

7. Ο Υπουργός Εσωτερικών και το Υπουργείο του πρέπει να φροντίσουν άμεσα και χωρίς καμμιάν καθυστέρηση με νέα Νομοθεσία που θα προωθήσουν στη Βουλή και που πρέπει να ψηφιστεί εντός του μήνα να επιβληθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες που κατέχουν οικοδομές τουλάχιστον πέραν των 30 ετών να είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό καταλληλόλητας και σε αντίθετη περίπτωση να προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις. Ο Δήμος Πάφου θα εντείνει τους ελέγχους έστω και με την ελλιπή νομοθεσία και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες όμως είναι αδύνατο χωρίς κατάλληλη και εκσυγχρονισμένη Νομοθεσία να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο και θα εντείνεται τα επόμενα χρόνια λόγω γήρανσης των κτιρίων. Τα περιστατικά αυτά φαίνεται να αποδίδονται αφενός μεν σε κακές πρακτικές του παρελθόντος που επέτρεπαν ή/και επιδείκνυαν ανοχή στη χρήση ακατάλληλων υλικών στην ανέγερση πολυκατοικιών αλλά και αφετέρου στην ανεύθυνη στάση των ιδιοκτητών, οι οποίοι, όπου παρατηρούνται ρωγμές ή προβλήματα, δεν ζητούν την εμπλοκή ειδικών για άρση των προβλημάτων αλλά αρκούνται στο να λαμβάνουν μέτρα που όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά το αποκρύβουν (π.χ. βάψιμο ρωγμών).

8. Οι χιλιάδες μετανάστες και αιτητές πολιτικού ασύλου που βρίσκονται στην Κύπρο αποτελούν σήμερα τους καλύτερους πελάτες κάποιων ασυνείδητων ιδιοκτητών ακατάλληλων κτιρίων για να τους τα ενοικιάζουν και να λαμβάνουν σημαντικά εισοδήματα που σε καμμιάν άλλη περίπτωση δεν θα τα είχαν. Στις πλείστες των περιπτώσεων τα ενοίκια καταβάλλονται στους ιδιοκτήτες από το ίδιο το Κράτος μέσω των επιδομάτων ενοικίου.

Καταληκτικά θα ήθελα να επισημάνω ότι ως θέμα αρχής, δεν υπάρχει καμιά εξουσία στον Υπουργό Εσωτερικών να ζητεί ενημέρωση για ενέργειες του Δήμου και, αντί τούτου, καλό θα ήταν να εγκύψει στις ενέργειες που θα πρέπει ο ίδιος και το Υπουργείο να λάβουν για να δοθούν στους Δήμους τα αναγκαία εφόδια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «χάρτης» της φτώχειας στην Κύπρο - Πόσα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Ξενοδοχεία: 9 στις 10 διανυκτερεύσεις από ξένους τουρίστες – Αύξηση 21,4% σε σχέση με το 2023

Στους δρόμους από αύριο η Αστυνομία - Τι θα ελέγχει

Έφυγε από τη ζωή ηλικιωμένη γυναίκα από θερμοπληξία - Άλλα τρία πρόσωπα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση

Σοφία Χατζηπαντελή: Φωτογραφίζεται φορώντας μόνο τις μπότες της και «κολάζει» τα social mediaΈτσι προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στον Φαρμακά - Τέθηκε υπό έλεγχο, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή

Έτσι προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στον Φαρμακά - Τέθηκε υπό έλεγχο, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στον Φαρμακά, ανέλυσαν από νωρίς το πρωί οι αρμόδιες Αρχές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top