ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΔΣ: Η κυπριακή έννομη τάξη έχει αποκτήσει ισχυρό οπλοστάσιο για βελτίωση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων

ΠΔΣ: Η κυπριακή έννομη τάξη έχει αποκτήσει ισχυρό οπλοστάσιο για βελτίωση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων

Η κυπριακή έννομη τάξη έχει αποκτήσει πλέον ένα ισχυρό οπλοστάσιο για βελτίωση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και επίσπευση των διαδικασιών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαιοδοσία, δηλώνει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει εποικοδομητικά να εργάζεται για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Σε ανακοίνωσή του, μετά από τη σημερινή ψήφιση των Νομοσχεδίων από την Ολομέλεια της Βουλής για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ο ΠΔΣ αναφέρει ότι αναμένεται πως θα ευεργετηθούν 10.000 – 15.000 διάδικοι, που αντιμετωπίζουν θέματα καθυστέρησης στην εκδίκαση των εφέσεών τους, εφόσον αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης των καθυστερημένων αυτών εφέσεων σε τρία περίπου χρόνια, για να συμπληρώσει ότι στη συνέχεια αναμένεται ότι οι εφέσεις θα διεκπεραιώνονται στο Εφετείο με γοργούς ρυθμούς.

Όπως σημειώνει «η δικαιοσύνη απέκτησε ένα νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ένα νέο Ανώτατο Δικαστήριο για ποινικές και αστικής φύσεως υποθέσεις και για την εκδίκαση προνομιακών ενταλμάτων ως επίσης και ένα νέο Εφετείο με τρία Τμήματα, Ποινικό, Αστικό και υποθέσεων Διοικητικού Δικαίου», προσθέτοντας ότι «περαιτέρω παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη, όπου εγείρεται καινοφανές συνταγματικό θέμα, να παραπέμπεται προς επίλυση άμεσα με την άδεια του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου ενώπιον του».

«Όλα τα νέα δικαστήρια», σημειώνει, «θα στελεχώνονται από έμπειρους δικαστές, εμπειρογνώμονες στον τομέα στον οποίο θα παρακάθονται και θα αποφασίζουν. Η εξειδίκευση θα επιφέρει ταχύτητα και ποιότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Επιπρόσθετα, δημιουργείται ένα νέο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα παρέχει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δυνατότητα επιλογής για κάθε κενωθείσα θέση μεταξύ τριών υποψηφίων».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «οι αποφάσεις του νέου Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για διορισμό και προαγωγές θα υπόκεινται σε ακύρωση από το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο», για να συμπληρώσει ότι «στα δύο αυτά σώματα συμμετέχουν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ και δύο έμπειροι νομομαθείς δικηγόροι χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι με τη συνεισφορά τους αναμένεται ότι θα εμπλουτίσουν τους θεσμούς».

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Βαθμίδα αναμένεται ότι η δικαιοσύνη θα εμπλουτισθεί με νέο αίμα ιδιαίτερα από τις τάξεις των δικηγόρων, ενώ αναφέρει πως ο ίδιος δεν ενήργησε επικουρικά στο θέμα της μεταρρύθμισης, αλλά διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των Νομοσχεδίων.

Σε σχέση με τις άμεσες προτεραιότητες του, ο ΠΔΣ θα ενημερώσει τα μέλη του για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, ενώ έχει προγραμματίσει ημερίδα για την παρουσίαση των Νομοσχεδίων και του πλαισίου της μεταρρύθμισης αρχές Σεπτεμβρίου 2022.

Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι θα συνεχίσει εποικοδομητικά να εργάζεται για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης και προς την κατεύθυνση αυτή προωθεί τη μεταρρύθμιση των Επαρχιακών Δικαστηρίων.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top